Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Behöver jag bygglov för ett tunnelväxthus ?

Hej, jag bor i Länna och skulle vilja ha ett tunnelväxthus. Ett som är flyttbart och gjort i mjukplast. Måste jag ha bygglov? Jag har redan friggebod.
Vänlig hälsning Annika

Kommentarer

 • Hej Annika och tack för din fråga!

  Det är både ja och nej på den frågan. Beroende på utformning och storlek kan det krävas lov för att det kan räknas som en byggnad. Om den är en sådan konstruktion att den anses vara en byggnad så kan den uppföras som en bygglovsbefriad komplementbyggnad (Friggebod) eller anmälanspliktig komplementbyggnad (Attefall).

  • För friggebod gäller friggebodsreglerna, som säger att du får ha en eller flera bodar till högsta sammanlagda area på 15 kvadratmeter (m²). Du skriver att du redan har en så då beror det på hur stor den är till ytan.
   Läs mer om detta i inlägget "Får jag bygga ett växthus på min tomt?"
  • Du kan också använda dig av attefallsreglerna om du inte har utrymme för en friggebod till. Om du bor i ett område som har detaljplan och så vidare.
  • Om det flyttbara tunnelväxthuset är mycket lågt kan det hända att inget lov eller anmälan behövs. 
  • Vill man söka lov så behöver man förhålla sig till byggrätten i detaljplanen
  Om du fortfarande är osäker hur du ska tänka runt tunnelväxthuset så kan du inkomma med mer detaljerad information och ritningar om hur du har tänkt till servicecenter@huddinge.se eller boka tid med en bygglovshandläggare.

  Lycka till med dina odlingar!

  Med vänliga hälsningar,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.