Till senaste kommentaren

Får jag bygga ett växthus på min tomt ?

Jag vill ha ett växthus på min tomt nu till våren? Måste jag ha bygglov eller är det fritt fram att ha ett växthus på tomten? Materialet skulle vara fönsterglas och storleken ungefär 4* 6 m och höjden ca 190 cm.

hälsningar
Torvald

Kommentarer

 • Hej Torvald,

  Du behöver ansöka om bygglov för att uppföra en byggnad, även växthus, med vissa undantag.

  Om växthuset inte är större än 15 kvadratmeter kan man bygga det som en så kallad ”friggebod”. Då behöver du inte lämna in en bygglovsansökan eller anmälan, men växthuset ska följa vissa kriterier.

  Om du vill bygga ett växthus utan bygglov ska det:
  • Finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus
  • Ha en byggnadsarea på max 15 kvadratmeter
  • Vara högst 3 meter i taknockshöjd
  • Stå minst 4,5 meter från tomtgräns. (Annars krävs medgivande från berörd granne)
  Om det byggs flera friggebodar på en tomt får de totalt ha en byggnadsarea på maximalt 15 kvadratmeter. Det innebär att om du idag har en friggebod som till exempel är på 10 kvadratmeter på tomten, så har du bara 5 kvadratmeter kvar att nyttja för att bygga ett växthus.

  Det växthus som du beskriver, med en area på 24 kvadratmeter, skulle kunna räknas som en ”attefallsbyggnad”. En attefallsbyggnad kan du bygga när det finns ett befintligt en- eller tvåbostadshus. Då behöver du inte bygglov men du måste lämna in en anmälan om åtgärd till kommunen och få startbesked innan du börjar bygga eller montera växthuset. För att det ska räknas som attefallshus ska:
  • Byggnadsarean inte vara större än 30 kvadratmeter
  • Taknockshöjden vara högst 4 meter
  • Placeringen vara minst 4,5 meter från tomtgräns. (Annars krävs medgivande från berörd granne)
  Om du sedan tidigare redan har utnyttjat rätten till attefallsbyggnad på din fastighet behöver du istället ansöka om bygglov för växthuset.

  Jag råder dig även till kontrollera om din fastighet ligger i kulturmiljöområde eller område med strandskydd, vilket kan kräva ytterligare tillstånd. Du får gärna ringa eller mejla till oss på servicecenter om du vill ha hjälp att se vad som gäller för just din fastighet.

  Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta oss.

  Vänliga hälsningar,
  Agnetha Servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Hej,

  Tänkte bygga växthus med eldstad/kamin 1 meter ifrån tomtgränsen, självklart har jag ordnat skriftligt medgivande från berörd grannar och undrar om jag behöver göra bygganmälan?

  Mvh Lejla
 • Hej Lejla,

  Du behöver inte skicka in någon bygganmälan gällande växthuset om du följer reglerna som är beskrivna ovan.

  Däremot behöver du göra en anmälan om åtgärd gällande eldstaden/kaminen. Mer information samt länk till ansökan hittar du här.

  Önskar dig en trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.