Till senaste kommentaren

Hur stort växthus kan jag bygga utan bygglov?

Vi vill skaffa ett växthus som kommer att ligga närmare än 4,5 meter från grannen. För detta förstår vi att vi behöver söka bygglov.

Hur exakt behöver vi ange storleken på växthuset i bygglovet, vi har ännu inte valt något växthus men skulle vilja ansöka om bygglov.

Skulle det vara OK att säga t.ex max 12m2?

Tack på förhand!

Jerzy Hopfinger

Kommentarer

 • Hej Jerzy och tack för din fråga!

  Jag har varit i kontakt med handläggare på bygglovsavdelningen angående att sätta upp ett växthus på sin fastighet. Om det inte finns något annat på fastigheten än en huvudbyggnad så kan ett växthus hamna under friggebodsreglerna, det vill säga att det inte krävs bygglov för en byggnad på uppemot 15 kvadratmeter, som till exempel ett växthus.

  Det finns dock andra krav som måste följas, exempelvis att taknocken inte får överstiga 3 meter. Skulle det krävas bygglov för växthuset måste storleken framgå i bygglovsansökan då det behövs ritningar och en situationsplan där placering och storleken framgår. Om du vill läsa mer så har jag skrivit om olika regler som växthus kan falla in under, du kan hitta den texten här.

  Om du vill bygga närmare din granne än 4.5 meter behövs en grannes skriftliga medgivande, gärna på en situationsplan. Om du inte har grannens medgivande så kan du ta kontakta oss per mejl servicecenter@huddinge.se så vi kan undersöka vad som står i den specifika detaljplanen och vilka regler som gäller i ditt område.

  Lycka till med odlandet!

  Med vänlig hälsning,
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.