Till senaste kommentaren

Vilka vistelsetider gäller på förskolan vid föräldraledighet?

Vi har ny fått tillökning i familjen och vi har idag ett barn på förskola och skola.
Först undrar vi när 25 timmars regeln börja gälla för vårat förskolebarn?
Hittar bara info om att man ska ändra tider i Unikum efter 14dagar från nya barnets födsel. Har då för mig att dom nya tiderna börjar gälla efter 1 månad från barnets födsel med tanke på att man inte kan ändra tider i 2veckors perioder.

Och andra frågan är vilka tider gäller för vårat skolbarn för fritids?

Kommentarer

  • Hej Kristofer och grattis till tillökningen.

    För förskolebarnet börjar det nya schemat gälla 14 dagar efter tillskottets ankomst. Är det en kommunal förskola är vistelsetiderna 👉 måndag till torsdag 08:30 -14:45

    Ha en dialog med personalen på förskolan så löser det sig säkert. Be dem kolla om det inte går att ändra i två veckors perioder. Det borde vara möjligt eftersom man alltid ska kunna ändra sitt schema två veckor innan nya behovet.

    Skolbarnet får vara på fritids på eftermiddagar fram till klockan 15:00 med ledighet på loven. Regelverket är att de vanliga tiderna får behållas månaden ut.

    Läs gärna även våra andra inlägg om förskola och vistelsetider 👇

    Rätt till förskola och fritids när en förälder är föräldraledig

    Får ett barn gå heltid på förskolan då en förälder är sjukskriven eller har graviditetspenning?


    Önskar er en fin dag!


    Med vänlig hälsning,
    Huddinge servicecenter
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Jag hittade detta inlägg samt mycket värdefull information här: https://kontakt.huddinge.se/org/huddingekommun/d/25-timmar-for-alla-barn/
    Jag undrar hur kommunen får reda på det nya barnets födelsedatum? Vi har beräknat förlossningsdatum den 15 mars 2023, ska vi själva anmäla när barnet fötts, eller sker det per automatik till kommunen?
    Undrar också om det är ordinarie förskoleschema som gäller de första 14 dagarna efter barnets födsel, eller förväntas förskolebarnet vara ledigt och hemma från förskolan?
    Stort tack för svar!
    Vänliga hälsningar,
    Micaela
  • Hej Micaela och tack för att du frågar oss.

    Du behöver inte meddela oss när det nya barnet föds eller fötts utan vi får varje vecka information om alla familjehändelser från Skatteverket.

    Precis som du skriver behåller det äldre barnet sin ordinarie tid i 14 dagar och går sedan ner till 25 timmar och är förskolan kommunal är tiderna måndag- torsdag klockan 8,30- 14,45.

    Önskar dig en trevlig helg!

    Med vänlig hälsning,
    Huddinge servicecenter
  • Stort tack för snabbt och tydligt svar!

    ​Vänliga hälsningar,
    Micaela 



  • Hej igen!

    Nu när förskolan frågat om semesterplanering, undrar jag om det är något särskilt som gäller på sommaren för barn som vanligtvis går 25 timmar? Eller kan man fortsätta med samma upplägg, d.v.s. måndag-torsdag kl. 8.30-14.45, så länge man inte har semester?

    Stort tack för svar!

    Vänliga hälsningar,
    Micaela
  • Hej Michaela !

    Tack för din fråga.

    Grunderbjudandet innebär att alla barn vars föräldrar inte förvärvsarbetar eller studerar erbjuds delta i förskolans eller den pedagogiska omsorgens verksamhet 25 timmar per helgfri vecka oavsett årstid.

    Precis som du också nämnde i ditt inlägg är grundschemat i de kommunala verksamheterna: måndag-torsdag klockan 8.30-14:45.

    Ha en fortsatt fin dag !


    Med vänlig hälsning,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Stort tack, AnnaCarin, för snabb återkoppling!

    Trevlig helg!

    Mvh,
    Micaela
  • Hej! Får mitt barn gå på förskola under påsk- höst- sport - och jullov, när jag är föräldraledig med barnets yngre syskon?
    Elin
  • Hej Elin!

    Tack för ditt inlägg och välkommen till forumet 🌞

    Ja, det går bra 👍 Alla barn har rätt till förskola enligt grunderbjudandet som är 25 timmar per helgfri vecka oavsett årstid eller lov. Grundschemat i de kommunala verksamheterna 👉 måndag-torsdag klockan 8.30-14:45.

    Men om ett barn skulle gå i den kostnadsfria allmänna förskolan följer vistelsetiderna grundskolans terminer. Det betyder att barn i den allmänna förskolan har lov när grundskolan har lov. Den allmänna förskolan är ju en del av den vanliga förskolan men skillnaden är att barnen bara är på förskolan upp till 15 timmar i veckan.

    Önskar dig en fortsatt trevlig eftermiddag 🌸


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Hej,
    Jag har tvillingar som går på kommunal förskola. Kan jag ta ut föräldraledighet med en av tvillingarna och låta den andra gå sina vanliga tider på förskolan?
    MVH
    Ela
  • Hej Ela!

    Tack för din fråga och välkommen till forumet🌸

    Det går bra att vara föräldraledig med ett syskon medan det andra barnet går i förskolan👍 Då är det vistelsetiderna enligt grunderbjudandet på 25 timmar/vecka som gäller. Grundschemat i de kommunala verksamheterna är måndag-torsdag klockan 8.30-14:45.

    Ha en trevlig kväll 🌞


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Hej, undrar hur det går till med 25 timmars regel om man jobbar mindre än det. Om jag jobbar 2 dagar i veckan och barnen behöver gå på fsk kl 8-16.30 dem dagar (till exempel måndag & onsdag), hur går det till resten av veckan? Ledigt på fredagar, och tisdag och torsdag då? Tack på förhand! 

    Stefania
  • Hej !

    Tack för inlägget och välkommen till forumet 🍂

    Alla förskolebarn i Huddinge har rätt att gå i förskola 25 timmar i veckan. Det innebär att även om du jobbar mindre får barnet vara på förskolan 25 timmar i veckan om du önskar det.

    Rätten till de 25 timmarna ingår i grunderbjudandet som riktar sig till alla förskolebarn, och grundschemat i de kommunala verksamheterna är måndag-torsdag 8:30-14:45. En fristående verksamhet kan, om de önskar, också välja att följa kommunens angivna tider för erbjudandet.

    Är arbetstiden på deltid och förlagd inom tidsintervallen för grunderbjudandet har barnet inte rätt till mer vistelsetid än vad grunderbjudandet anger. Arbetar en förälder mer än de 25 timmarna som ingår i grunderbjudandet - eller på andra tider - ska barnets schema följa förälderns arbetstid vilket innebär att en förälder vid behov, och i dialog med förskolan, har möjlighet att arbeta på tider som ligger utanför själva grundschematiden. Barnet har i så fall rätt att vara på förskolan de timmar som föräldern arbetar plus restid.

    Föräldern behöver alltid vara beredd att vid behov, kunna uppvisa arbetsgivarintyg på arbetets procentuella omfattning samt schema för att verksamheten ska kunna bedöma barnets rätt till vistelsetid.

    Det bästa när det gäller önskemål om vistelsetider är alltid att börja med att ha en dialog med förskolan omkring dina behov.


    Ha en fortsatt fin eftermiddag 🍂


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Hej! Om man har ett barn i förskolan och får ett till barn. Från exakt när börjar regeln om 25h i veckan gälla? Är det så fort det nya barnet föds och man är föräldraledig? 

    Yvonne
  • Hej!

    Tack för din fråga och välkommen till forumet🍂

    Den börjar gälla 14 dagar efter det nya syskonet fötts❤️ Om det är en kommunal förskola är vistelsetiderna enligt grunderbjudandet på 25 timmar 📅 måndag till torsdag 08:30 -14:45. För barn inskrivna i fristående verksamhet bestäms vistelsetiden enligt grunderbjudandet på 25 timmar av huvudmannen som driver verksamheten. Den fristående verksamheten kan, om den så önskar välja att följa kommunens angivna tider för grunderbjudandet.

    Önskar dig en fortsatt trevlig tisdag!


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.