Till senaste kommentaren

Kan jag ta ner grenar från grannens ek ?

Hej
Grannen har en stor Ek vars grenar växer in 4-5m in på vår tomt och även lika mycket ut över gatan
Min första fråga är vem kollar träden som växer över gatorna i kommunen?
Vad är det som gäller stora träd som växer ut över gator och annans tomt?
Har påtalat detta för grannen tidigare men som säger att de vill ha kvar Eken för insynens skull.vad gör jag?
MvhJanne

Kommentarer

 • Hej Janne och välkommen till vårt frågeforum,

  Om trädgrenar och annan växtlighet skymmer sikten för trafikanter på kommunens vägar och trottoarer är vi till stor del beroende av er medborgare och att ni hjälper oss med att felanmäla detta (så kallad app för mobiltelefoner finns, samt ett webbformulär). De som arbetar på Stadsmiljöavdelningen ser förstås också växtlighet som skymmer trafik då de rör sig i kommunen.

  Självklart får din granne ha kvar sin ek och annan växtlighet på sin fastighet men de bör också se till att det inte växer över på grannfastigheten eller skymmer sikten för trafikanter. Det är en civilrättslig fråga, alltså privatpersoner emellan, så vi som kommun kan inte ingripa.

  Reglerna kring grenar och rötter som tränger över tomtgränser finns i 3 kap. 2 § jordabalken. Ägaren till den tomt som de överträngande träden står på ska dock först ges möjlighet att själv vidta åtgärder.

  I Huddinge kommun värnar man lite extra om ekar eftersom eklandskap är ett av de artrikaste miljöerna. Vår rekommendation är att aldrig fälla en ek utan att först ha kontaktat kommunen men den är inte fridlyst längre.

  Observera att innan man fäller träd på sin fastighet bör man också noggrant läsa i sin detaljplan om man kan fälla träd utan marklov. Är du osäker på vad detaljplanen säger kontakta oss på servicecenter eller mejla bygglov@huddinge.se. Är det en gammal ek bör också ekolog på naturvårdsenheten, naturvard@huddinge.se, kontaktas.

  Är eken gammal är det sist och slutligen hos Länsstyrelsen man söker om tillstånd.

  Läs gärna mer i inlägget Får jag fälla träd, ek och sly på min tomt?

  Hoppas att du nu fått svar på dina frågor och önskar dig en fin sensommar.

  Med vänlig hälsning,


  Huddinge servicecenter
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.