Till senaste kommentaren

Får jag fälla träd och sly på min tomt?

Hej,

Jag vill fälla ett träd på min tomt och ett på grannfastigheten. Grannen och jag är överens. Får jag det?
Petter Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Petter,

  Vad bra att du frågar oss om detta. Oftast behövs inget tillstånd för att fälla träd på egen tomtmark men det finns dock undantag.

  • Är det inom detaljplanelagt område ska man kontrollera vad   detaljplanen säger. I detaljplanen kan det finnas generella bestämmelser som anger att trädfällning kräver marklov.
  • Det finns också ett tiotal naturminnesmärkta träd varav alla är ekar förutom en tall som inte får fällas och de finns utmärkta.
  • Efter att du och grannen kollat i detaljplanen och inte hittat att det krävs marklov för trädfällning och därtill att ni fastighetsägare är överens, finns inget hinder för trädfällningen.

  Jag bör dock tillägga att ingen har rätt att fälla träd på någon annans fastighet utan enbart på sin egen fastighet och utifrån vad som står i detaljplanen. Träd som står på kommunens mark får inte fällas av någon annan än av kommunens tjänstemän.

  Önskar dig en fortsatt bra vecka.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  Jag undrar vad är skillnaden mellan sly och träd? Sly får man ta bort men träd kräver ibland marklov. Vad är gränsen så att säga?

  Sen undrar jag också vad för regler som gäller för att toppa träd. Finns någon gräns för hur mycket man får toppa ett träd?
  madeleine
 • Hej Madeleine och välkommen till vårt frågeforum.

  Du undrar över skillnaden mellan träd och sly.
  • Man kan kalla mindre buskaktiga träd under ett par meter för sly men det är svårt att exakt definiera sly i centimeter. Men om det krävs marklov för att fälla träd står det i detaljplanen till exempel att träd över 1,5 meter eller att stammens diameter överstiger 15 centimeter kräver marklov och då definieras  resten som sly. Är man tveksam ska man alltid kontakta bygglovsavdelningen innan man tar ned några träd eller slyn.

  På kommunens mark får ingen privatperson ta ner någonting vare sig det rör sig om träd eller sly. På sin egen mark får man ta ner vad man vill om det inte krävs marklov men är det på en tomtgräns är det bra att kolla med grannen först så att alla är överens.


  Regler om man vill toppa eller beskära träd.
  • Vilka regler som gäller då du vill toppa eller beskära träd är att beskärningen ska ske på ett yrkesmässigt sätt och vara vårdande för träden. Vet du inte själv vad som är så kallad vårdande åtgärd bör du låta en yrkesman sköta beskärningen.

  Hoppas att detta var svar på dina frågor och får passa på att önska dig en fortsatt trevlig vecka!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hur är det med ekar som tappar grenar när det blåser och riskerar att träffa barn eller egendom?
  Dom bör man ju få fälla?
  Niklas
 • Hej Niklas och tack för din följdfråga.

  Du får fälla träd som är friska, sjuka eller döda om det inte krävs marklov för trädfällning i detaljplanen. Annars krävs det alltid marklov, alltså även för sjuka eller döda träd (ekar).

  Ha en fin höst!

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.