Till senaste kommentaren

Vilka regler gäller för uppställning av husvagn på uppfart?

Hej
Var ute o gick i området Vistaberg, där jag såg att det stod en husvagn på uppfarten. (Såg den även där för 4 veckor sedan)
Och undrar vad som gäller för att ha den uppställd på tomten? Speciellt i ett sådant tätbebyggt område.

Kommentarer

 • Hej Huddingebo,

  Tack för att du ställer en fråga som kan intressera många i vår kommun.

  Jag har varit i kontakt med en bygglovshandläggare som svarar enligt följande:

  "Vad gäller parkering av husvagnar på sin egen uppfart är det inget som är bygglovspliktigt. Det finns rättsfall om att uppställning av husvagnar mer än en normal semesterperiod (cirka 6 veckor) är bygglovspliktigt men där användes husvagnen som boende och som jag förstod frågan var denna enbart parkerad på uppfarten. Sedan vet jag inte om den används, det vill säga är ute och rullar något. Om den används kan den inte anses vara en byggnad heller då den inte är varaktigt placerad.

  En parkeringsplats är inte heller bygglovspliktig om det finns ett enbostadshus på fastigheten och parkeringsplatsen är avsedd för fastighetens behov. Jag antar att husvagnen inte tillhör någon verksamhet och är troligtvis avsedd för fastighetsägarens behov och därför krävs inget bygglov.

  Att parkera en husvagn på sin uppfart kan inte ses som att tomten inte hålls i vårdat skick enligt 8 kap. 15 § Plan- och bygglagen (PBL). Det skulle kunna vara ett problem om den står trafikfarligt, till exempel nära en korsning eller skymmer sikten men det är svårt att avgöra utan att ha sett hur den står.

  Att förvara en husvagn på sin fastighets uppfart kan inte heller ses som ett upplag enligt 6 kap. 1 § p 2 Plan- och byggförordningen (PBF). Finns rättsfall om vad som anses vara ett upplag och där är det bland annat uppställning av ett stort antal bilar, så kallad bilkyrkogård, bränsleförråd med mera. Finns rättsfall om ett visst antal husvagnar som var uppställda på en fastighet under en månad ansågs vara ett upplag men i detta fall är det enbart en husvagn och kan därför inte ses som ett upplag."

  Hoppas du fick svar på din fråga.

  Med vänlig hälsning,


  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.