Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vilka regler gäller för plantering av träd och buskar ?

Hej,
Finns det några regler i Huddinge kommun hur man får plantera träd och häckar på sin egen tomt i förhållande till tomtgränsen? Får man plantera vilka träd man vill och att höjden på träd är o relevant även om det skulle innebära oegentlighet för grannar.


Med vänlig hälsning,

Kommentarer

 • Hej Huddingebo och tack för din fråga.

  På vår hemsida står det att du som är fastighetsägare ska se till att sikten på gatan inte blir skymd av växter på din tomt. Stora buskar och träd bör vara minst 2 meter innanför tomtgränsen. Häckar och buskar ska vara 60 centimeter innanför tomtgränsen.

  Om det är träd eller en häck mot en granne bör man plantera så att man själv kan komma åt och ansa och klippa det man planterat. Diskutera med grannen hur nära du kan plantera och var medveten om att grannen kan ansa det som kommer in på hens sida.

  Vilka träd får man plantera på sin fastighet?
  Du får plantera vilket träd du vill på din fastighet. Om du vet att trädet kommer breda ut sig mycket på höjd och bredd bör du ha med detta i beräkningen innan planteringen eftersom angränsande grannar har rätt att ta bort grenar som breder ut sig över tomtgränsen. Så tänk på framtiden redan då planterar trädet för att förhindra framtida besvär för dina grannar.

  Om det blir växtlighet som inte hålls efter och börjar växa över tomtgränsen kan man göra en tillsynsanmälan till kommunen.

  Du kan läsa mer i Jordabalken 3 kap. Rättsförhållanden mellan grannar.

  Läs även gärna inlägget Dålig sikt på grund av höga häckar.

  Med vänlig hälsning,
  Huddinge servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.