Till senaste kommentaren

Vilka tider får barnet gå på förskolan vid delad vårdnad ?

Vilken lag går man på när man har delad vårdnad om ett barn och ena föräldern har fått ett nytt barn, när det gäller tider på dagis?

Ska verkligen den andre arbetande föräldern bli tvingad till samma tider som den föräldralediga?


Kommentarer

 • Hej Christina och tack för din fråga som är angelägen för många i kommunen.

  Nej, om du fått en sådan information är den felaktig. Får den ena föräldern ett nytt barn får den andra föräldern behålla sina schematider under sin vecka eller hur man fördelat vårdnadstiden.

  Det är bland annat Föräldrabalken, 6 kap om gemensam vårdnad som ligger till grund för barn- och utbildningsförvaltningens rutiner. När föräldrar som har gemensam vårdnad om ett barn men inte bor på samma adress har de rätt att få tid på förskolan utifrån den situation respektive part har.

  Den ena föräldern är i din fråga föräldraledig och den andra föräldern arbetar. Den föräldralediga föräldern får ha barnet 25 timmar per vecka om hen inte väljer 15 timmar. Den andra föräldern som arbetar utgår från arbetstid + restid som ligger till grund för barnets behov av tid i förskolan. När ni gemensamt kommit överens om vilka veckor barnet ska vistas hos respektive förälder lägger ni in ett schema i e-tjänsten och informerar även förskolan om detta. Du kan läsa mer,  i regelverket på sidan 6, om regler och avgifter och gemensam vårdnad.

  Hoppas att du nu fått lite mer klarhet om schemafördelningen för barnet.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Tack så mycket för era snabba svar från kommunen. Vi är väldigt nöjda annars med barnomsorgen.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.