Till senaste kommentaren

Vilka regler gäller för lekstuga på tomtgräns ?

Hej!
Vi har precis flyttat till ett hus i Huddinge, vår granne har en lekstuga ( friggebod) precis på vår tomtgräns. Vi tycker lekstugan stör och är i dåligt skick och vi skulle vilja använda den delen av tomten till annat. Det finns inget avtal med tidigare ägare om placering så nära tomtgräns och nuvarande ägare vill inte flytta/riva den. Enligt grannen byggdes lekstugan på 90-talet. Vi undrar hur vi kan gå tillväga för att få den flyttad?

Kommentarer

 • Hej Hasse och tack för din fråga!

  För att en byggnad ska räknas som friggebod ska den stå minst 4,5 meter från tomtgräns eller så ska det finnas ett medgivande från granne om placering närmare tomtgräns. I annat fall är det en bygglovspliktig byggnad.

  Är det en bygglovspliktig byggnad och bygglov saknas så går det att anmäla den olovliga åtgärden till vår bygglovsavdelning. Fastighetsägaren kan då få ett föreläggande om att söka bygglov i efterhand eller att riva byggnaden, beroende på om bygglov kan ges eller inte.

  Preskriptionstiden för en olovlig byggnad är dock tio år. Det betyder att om tio år har passerat sedan lekstugan byggdes så kan kommunen inte längre ingripa.

  Mer information om olovligt byggande och tillsyn finns på vår hemsida och på Boverkets hemsida.

  Med vänliga hälsningar,
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.