Till senaste kommentaren

Vad är det som gäller då jag vill bygga trädäck på tomten?

Hej!
Jag hittar inte riktigt information om vad som gäller då jag vill bygga trädäck på baksidan av mitt hus. Hur högt får det vara? Är 1,60cm ok eftersom marken är lite kuperad?
Jag tänkte bygga ungefär ända ut till grannen men hur nära grannfastigheten får det ligga? Måste jag ha grannens medgivande. Kan jag ha någon typ av staket på däcket?

Mvh Petter N.

Kommentarer

 • Hej Petter,

  Du får uppföra en altan som är 1,6 meter hög utan bygglov om den uppfyller följande kriterier:
  • Det ska finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus
  • Den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset
  • Den får inte vara högre än 1,8 meter
  • Den placeras minst 4,5 meter från tomtgräns om inte grannar medger närmare placering
  Detta gäller inte om ditt bostadshus är placerat i ett område som anses vara särskilt värdefullt. I kommunens webbkarta kan du se om ditt hus ligger i ett sådant område.

  Ett staket behöver uppföras som fallskydd på en altan av den höjden. Om man placerar staketet på altanen och låter konstruktionen synas kan staketet vara 1,10 meter som högst utan att det kräver bygglov.

  Om du bygger ett trädäck som är någon enstaka decimeter hög så kräver det normalt sätt inget bygglov, men du behöver först konsultera med en bygglovshandläggare innan du börjar bygga.
  Det finns vissa nyare detaljplaner (efter år 2011) där trädäck/altan inte får uppföras.
  Här kan du söka upp din detaljplan för att se om det finns några bestämmelser rörande altan/trädäck.

  Mejla en skiss till bygglov@huddinge.se så kommer bygglovsavdelningen titta på om just ditt tilltänka bygge kräver bygglov eller inte. 

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Hej,
  Jag bor i fullersta Huddinge och vill bygga altandäck jämt med grannens tomt. Altan ska vara 20cm högt från marken som är jämt med grannen och ska inte ha något räcke.Vad är det gäller och behöver jag ha något tillåtelse?
  Mvh Farooqui
  Mr. Ghazanfar Ali Farooqui
 • Hej Farooqui,

  Tack för din fråga.

  Jag hänvisar till svaret ovan som min kollega har angett. Du kan se kriterierna för vad som gäller för att få bygga en altan utan bygglov och kika i detaljplanen om altan inte får uppföras. Om kriterierna ovan inte uppfylls kan du behöva ansöka om bygglov. 

  För mer information kan du mejla till bygglovsavdelningen på bygglov@huddinge.se.


  Trevlig dag!
  Hiba Servicecenter
 • Hej min granne vill bygga en altan 3meter från min tomtgräns som är 65 cm ovan marken. Ovan på detta en 240 hög pergola med spaljé. Får han göra så utan mitt medgivanande? Mitt problem är att han kommer skymma solen från mitt hus då hans tomt ligger ovanför min tomt.
  Tomas Tärnfors
 • Hej Tomas,

  Det finns regler om bygglovsbefriade altaner. Dessa kan du läsa mer om ovan.
  En sådan altan får endast uppföras minst 4,5 meter från tomtgräns om inte grannen medger närmare placering.

  Altaner kräver generellt inte bygglov om de placeras platt på marken. Då finns inga regler om avstånd till granne eller storlek. Om de byggs en bit över marken kan de dock kräva lov. Lovplikten brukar träda in när höjden är runt 1,2 meter. Det finns dock omständigheter som kan medföra annan bedömning.

  Det är svårt att bedöma hur spaljén/pergolan kommer att påverka. Det beror på hur luftig eller tät konstruktionen är. Bygglov behövs om spaljén betraktas som ett plank utifrån dess höjd, längd, läge, utformning, omgivningspåverkan och ändamål.

  Du kan läsa mer om reglerna som gäller för altan på Boverkets hemsida.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.