Till senaste kommentaren

Får barnet gå heltid på förskolan när föräldern är sjukskriven?

Om jag som förälder är sjukskriven och inte kan arbeta, har jag då rätt att lämna mitt barn på förskolan under samma antal timmar som hon skulle ha gått där om jag hade arbetat?

Kommentarer

 • Hej Sirpa !

  Vilken bra fråga du ställer eftersom det är många som undrar över detta med schematider på förskolan vid såväl sjukskrivning som graviditetspenning.

  💡Korttidssjukskrivning

  Är du sjukskriven en kort period har barnet rätt att vara på förskolan sin vanliga vistelsetid. Det vill säga hade barnet till exempel 42 timmar per vecka innan du blev sjuk, får barnet fortsätta ha det de dagar du är sjuk.

  💡Långtidssjukskrivning


  När en förälder varit sjukskriven mer än 60 dagar övergår sjukskrivningen till en långtidssjukskrivning. Barnet ges då möjlighet till vistelsetid enligt grundschemat med 25 timmar per vecka i förskolan. Rektor för förskolan eller den som är huvudman för den pedagogiska omsorgen beslutar hur vistelsetiden ska fördelas. Föräldrar som utifrån sin familjesituation anser att 25 timmar per vecka inte täcker barnets behov kan ansöka om att få vistelsetiden individuellt prövad.

  Du ansöker i e-tjänsten här 👇

  Ansökan om dispens för utökad vistelsetid

  💡Graviditetspenning
  För graviditetspenning gäller att barnet får behålla sitt ordinarie schema i 14 dagar efter att föräldern börjat gå på graviditetspenning. Därefter får barnet gå enligt grundschemat på 25 timmar per vecka.

  💡Föräldraledighet
  Barn som går på förskola har rätt till sitt ordinarie schema i 14 dagar efter babyns födelse och därefter blir vistelsetiden enligt grundschemat på 25 timmar per vecka. Går vårdnadshavaren på föräldraledighet tidigare räknas de 14 dagarna från det datumet föräldraledigheten påbörjades.

  ✔️Vårdnadshavarna ansvarar själva för att lägga in rätt schema i schemaappen utifrån reglerna här ovan - och utifrån hur rektorn eller huvudmannen bestämt att de 25 timmarna ska förläggas.

  Kommunens riktlinjer för vistelsetider kan du ta del av här 👇

  Anvisningar till regelverket för förskola och pedagogisk omsorg HKF 6310.


  Krya på dig❤️


  Med vänliga hälsningar,
  Huddinge servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Hej! Vilket bra svar. Angående föräldraledighet och rätt till sitt ordinarie schema i 14 dagar. Gäller det 14 kalenderdagar (alltså inklusive helg) eller gäller det kommande 14 dagar som barnet är på förskolan, till exempel mån-fre?
  Emmy
 • Hej Emmy!

  Tack för din fråga.

  Det är 14 kalenderdagar som gäller 👍

  Ha en fortsatt fin eftermiddag ❄️

  Vänligen,
  AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.