Till senaste kommentaren

Kan jag ta bort gullregn utan marklov ?

Hej,
Vi har gullregn på vår tomt och behöver veta om vi behöver söka marklov för att ta ned den eller om det räknas som prydnadsväxt/buske? Vilka regler gäller för fruktträd, behöver vi även marklov om vi vill ta ned en sådant träd?

Kommentarer

 • Hej Josefin,

  Tack för ditt inlägg,

  I detaljplanen framgår det om det behövs marklov för att fälla träd på tomten. Om det inte specifikt står något om trädfällning på detaljplanen så kan du ta bort gullregnet och du kan också ta ner fruktträd utan att söka marklov för detta.

  Här kan du läsa mer om marklov samt söka efter den gällande detaljplanen.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Tack, min huvudsakliga fråga är dock om gullregn räknas som en prydnadsväxt/buske eller träd?
 • Hej Josefin,

  Det verkar som att gullregn kan vara både en buske och ett träd, och det är storleken och eventuella angivelser i detaljplanen som avgör om det krävs marklov eller inte.

  I vissa detaljplaner finns det angivet en stamdiameter vid en viss höjd över marken och då är det de måtten som gäller. I andra detaljplaner är det endast angivet att marklov krävs för trädfällning och då behöver en bedömning göras om det är en buske, sly eller ett träd. Riktlinjen som vi har just nu för bedömningar om det är ett träd eller inte är att om stammen är cirka 10 cm i diameter vid en höjd av 1,5 meter över den omgivande marken så är det ett träd.

  För att veta vad som gäller för just dig så måste du titta i detaljplanen. Du hittar eventuella planhandlingar i webbkartan genom att bocka för kartlagret Planer och bestämmelser. Du kan även höra av dig till oss på servicecenter om du vill ha hjälp att titta på vad som står i detaljplanen som gäller för din fastighet.

  Väl mött!

  Med vänliga hälsningar
  Agnetha Servicecenter
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.