Vad kan det vara för djur ?

Hej, bifogar foto på ett tassavtryck som jag ställer mig lite frågande till; betydligt större än en "vanlig" katt och liknar inget som jag får fram när jag söker på spår/tassavtryck.
Spåret finns på min tomt (Trångsund) och kom till natten mellan lördag och söndag nu i helgen, i söndags morse var det -14 grader, och igår måndag när jag tog fotot var det -11 så det är inte ett spår som smält och blivit större. Det är drygt 6 cm långt. Fanns ytterligare några avtryck men inte lika tydliga, sen har djuret uppenbarligen gått i hjulspåren på uppfarten.

Kommentarer

 • Hej Maria,
  Tack för ditt roliga inlägg och din fina bild.

  Bilden på spåret är från en helt vanlig liten katt. Bilden visar 2 tassar i varann och det kan tolkas som ett tassavtryck.Tassavtrycket är därför inte 6 cm utan endast cirka 3,5 cm. Hade tassavtrycket varit från ett lodjur hade avtrycket varit betydligt större än 6 cm.

  Så ingenting att oroa sig för denna gång.

  Med vänlig hälsning,

  Huddinge servicecenter
 • En fråga om klövspår.
  Det finns klövspår här i snön på villatomten. Det finns även rapporter om vildsvin här på trakten. Men spåren verkar "försiktiga", alltså djuret sätter bakfoten i nästan samma spårstämpel där framfoten just har varit. Så det blir bara ett klövspår efter två ben. Jag tänker på att det kan vara rådjur som går så "försiktigt" i snön. Jag tänker mig att vildsvin går mera "klumpigt" och ostrukturerat och skulle ge fler spårstämplar? Och vuxna vildsvin borde väl ha större klövar än ett rådjur? Spårstämpeln är ca 5 - 6 x 3 - 4 cm.
  Rådjur kan jag gärna tillåta att gå här på vintern, men vildsvin vill jag absolut inte ha här på nätterna.
  Jag bor inte i Huddinge, men det hör väl inte till saken?
 • Hej Anders,
  Vad roligt att vi fick in ytterligare en spårfråga till forumet och du är varmt välkommen även om du inte bor i Huddinge.

  Det är precis som du själv gissar ett rådjur som varit i på besök. Hoppas du slipper besök av vildsvin i framtiden.

  Med vänlig hälsning,

  Huddinge servicecenter
 • Hittade dessa spår i snön på tomten. Ingen katt går så utan dessa går i rak linje och är cirka 7 till 9 cm. Vad kan detta vara?

 • Hej Maj-Britt,
  Vad trevligt att du inkom med bilder på ytterligare spår av djur till forumet. Denna gång är det räven som raskat över isen eller runt i snön på din tomt.

  Med vänlig hälsning,

  Huddinge servicecenter
 • Hej! Hitta de här stora spåren idag vid Kvarnsjön.
 • Hej Paul,
  Tack för ytterligare ett spår.
  Naturvården undrar om du har en mer specifik plats vid Kvarnsjön så att de kan åka ut och titta på det?

  Ha en trevlig dag!
  Med vänlig hälsning

  Agnetha Servicecenter
 • Hej Agnetha! Skickar en pin som visar ungefär var jag hittade spåren. Jag gick på en stenig stig i en backe. Spåren var på stigen i en lerig del. Det var väldigt lite lera på stigen annars så jag blev förvånad.

  Dropped pin
  https://goo.gl/maps/9iSt7oAeo5ub4Wjc8
 • Hej Paul,

  Fick följande från naturvårdare:

  "Jag har varit ute och kollat runt på den satta nålen. Jag såg bara hundspår. Jag misstänker att rapporteraren av spåret tyckte att det var vargspår. När man tar ett kort på ett spår måste man lägga något bredvid som referens för att kunna se storleken.

  Kontakta oss nästa gång du misstänker ett rovdjur. På det sättet kan vi reagera snabbare och eventuellt rapportera det till Länsstyrelsen som en har en utbildad rovdjursinventerare."


  Tack för ditt samarbete i frågan Paul,

  Ha en trevlig dag!
  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Vad är det för djur som under natten går två trappsteg upp på vår altan och äter på min persilja i en kruka? Nu är det bara några strån kvar.
  I rabatten nedanför har någon grävt en liten grop men missat den så en "bajshög" ligger ca 20 cm bakom. Den består mest av små körsbärskärnor. Vad har vi för djur i vår trädgård?
 • Hej Ingrid,

  Tack för ditt inlägg!

  Enligt vår naturvårdsvakt så är det som besöker din trädgård en grävling och här kan du läsa mer om deras spår osv.

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Vänligen, 

  Huddinge servicecenter
 • Hej Anne,

  Enligt vår naturvårdsvakt är detta spår efter en grävling.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Hej, jag undrar om det här skulle kunna var lodjur?Fotspåren gick till ett träd i närheten som ser ut att ha klo skador som leder uppåt, men det skulle även kunna vara något annat.
  Spåret såg ut att vara cirka en decimeter långt och jag hittade det långt ut i skogen.

 • Hej,

  Vad intressant och spännande att vi får in ytterligare ett spår i tråden.

  Det var fina avtryck och indicier att det kan vara frågan om ett lodjur men naturinformatören kan tyvärr inte avgöra med säkerhet innan han sett avtrycken i verkligheten.

  Kan du inkomma med position om var du sett detta och om möjligt spåren kan finnas kvar så kanske han kan åka ut och titta?

  Ha en fin dag!

  Med vänlig hälsning,
  Huddinge servicecenter
 • Hej, har även hittat flera spår och skickat in till länsstyrelsen som bekräftat.
  Igår fick jag en hel bekräftelse efter att jag hört dödsskrik av ett djur i skogen som jag gick och undersökte. Det var på kvällen så det var halvmörkt och jag hittatde inget dött djur, men efter att jag stått och tittat på något jag tyckte rörde sig i ett träd så såg jag lodjuret i några sekunder när den hoppade från ett träd till ett annat och sen ner på marken och sprang iväg.
 • Hej igen,

  Vilken spännande upplevelse du var med om och tack för att du delgav oss detta.
  Naturinformatören hälsar och gratulerar till observationen. Verkligen roligt!

  Hör gärna av dig om det ser något mer.

  Med vänlig hälsning,
  Huddinge servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.