Spår efter vilket djur?

Hej, bifogar foto på ett tassavtryck som jag ställer mig lite frågande till; betydligt större än en "vanlig" katt och liknar inget som jag får fram när jag söker på spår/tassavtryck.
Spåret finns på min tomt (Trångsund) och kom till natten mellan lördag och söndag nu i helgen, i söndags morse var det -14 grader, och igår måndag när jag tog fotot var det -11 så det är inte ett spår som smält och blivit större. Det är drygt 6 cm långt. Fanns ytterligare några avtryck men inte lika tydliga, sen har djuret uppenbarligen gått i hjulspåren på uppfarten.

Kommentarer

 • Hej Maria,
  Tack för ditt roliga inlägg och din fina bild.

  Bilden på spåret är från en helt vanlig liten katt. Bilden visar 2 tassar i varann och det kan tolkas som ett tassavtryck.Tassavtrycket är därför inte 6 cm utan endast cirka 3,5 cm. Hade tassavtrycket varit från ett lodjur hade avtrycket varit betydligt större än 6 cm.

  Så ingenting att oroa sig för denna gång.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • En fråga om klövspår.
  Det finns klövspår här i snön på villatomten. Det finns även rapporter om vildsvin här på trakten. Men spåren verkar "försiktiga", alltså djuret sätter bakfoten i nästan samma spårstämpel där framfoten just har varit. Så det blir bara ett klövspår efter två ben. Jag tänker på att det kan vara rådjur som går så "försiktigt" i snön. Jag tänker mig att vildsvin går mera "klumpigt" och ostrukturerat och skulle ge fler spårstämplar? Och vuxna vildsvin borde väl ha större klövar än ett rådjur? Spårstämpeln är ca 5 - 6 x 3 - 4 cm.
  Rådjur kan jag gärna tillåta att gå här på vintern, men vildsvin vill jag absolut inte ha här på nätterna.
  Jag bor inte i Huddinge, men det hör väl inte till saken?
 • Hej Anders,
  Vad roligt att vi fick in ytterligare en spårfråga till forumet och du är varmt välkommen även om du inte bor i Huddinge.

  Det är precis som du själv gissar ett rådjur som varit i på besök. Hoppas du slipper besök av vildsvin i framtiden.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hittade dessa spår i snön på tomten. Ingen katt går så utan dessa går i rak linje och är cirka 7 till 9 cm. Vad kan detta vara?

 • Hej Maj-Britt,
  Vad trevligt att du inkom med bilder på ytterligare spår av djur till forumet. Denna gång är det räven som raskat över isen eller runt i snön på din tomt.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej! Hitta de här stora spåren idag vid Kvarnsjön.
  Paul
 • Hej Paul,
  Tack för ytterligare ett spår.
  Naturvården undrar om du har en mer specifik plats vid Kvarnsjön så att de kan åka ut och titta på det?

  Ha en trevlig dag!
  Med vänlig hälsning

  Henrik Servicecenter
 • Hej Henrik! Skickar en pin som visar ungefär var jag hittade spåren. Jag gick på en stenig stig i en backe. Spåren var på stigen i en lerig del. Det var väldigt lite lera på stigen annars så jag blev förvånad.

  Dropped pin
  https://goo.gl/maps/9iSt7oAeo5ub4Wjc8
  Paul
 • Hej Paul,

  Fick följande från naturvårdare Adam Turner:

  "Jag har varit ute och kollat runt på den satta nålen. Jag såg bara hundspår. Jag misstänker att rapporteraren av spåret tyckte att det var vargspår. När man tar ett kort på ett spår måste man lägga något bredvid som referens för att kunna se storleken.

  Kontakta mig nästa gång du misstänker ett rovdjur. På det sättet kan jag reagera snabbare och eventuellt rapportera det till Länsstyrelsen som en har en utbildad rovdjursinventerare."

  Du kan kontakta honom på adam.turner@huddinge.se.

  Tack för ditt samarbete i frågan Paul,

  Ha en trevlig dag!
  Med vänlig hälsning
  Henrik Servicecenter
 • Vad är det för djur som under natten går två trappsteg upp på vår altan och äter på min persilja i en kruka? Nu är det bara några strån kvar.
  I rabatten nedanför har någon grävt en liten grop men missat den så en "bajshög" ligger ca 20 cm bakom. Den består mest av små körsbärskärnor. Vad har vi för djur i vår trädgård?
  Ingrid Hagdalen
 • Hej Ingrid,

  Tack för ditt inlägg!

  Enligt vår naturvårdsvakt så är det som besöker din trädgård en grävling och här kan du läsa mer om deras spår osv.

  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Vänligen, 

  Essan Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.