Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan man få skolskjuts vid växelvis boende?

Hej,

Min dotter bor varannan vecka hos mig och varannan hos sin pappa. Vi bor båda i Huddinge kommun. Dottern går i åk 5.

Just nu går hon i skola precis där jag bor, och har ca 1,5 mil hem till pappan, så han tänkte ansöka om skolskjuts vilket vi har förstått att hon kommer få utan problem.

MEN, i åk 7 måste hon byta skola, och undrar nu om detta. Var i kontakt med er via telefon och då menade ni att om hon ska ha fortsatt skolskjuts till sin pappa MÅSTE hon välja den skola som ligger närmast oss. (Hon är skriven här om det spelar någon roll).

Jag tog som exempel om hon skulle börja i en skola som ligger näst närmast oss, fast närmare pappan, men fortfarande på ca 1 mils avstånd från honom vilket ju berättigar till skolskjuts, och ni på servicecentret menade då att hon inte får skolskjuts hem till honom, eftersom hon inte valt den närmaste skolan i förhållande till mig.

Det låter ju helt vansinnigt!!!!!? Så om vi väljer en skola där hon kommer lite närmare sin pappa så får hon ingen skolskjuts? Ska hon då begränsas till endast en skola, och inte få möjlighet att välja inom kommunen som hennes klasskompisar?

Det gynnar ju kommunen om hon har kortare resväg till honom? Jag kommer givetvis inte ansöka om skolskjuts.

Kan det vara så att man egentligen menar att hon inte berättigas skolskjuts om vi väljer en skola längre bort från oss som då blir längre bort från pappan, om ni förstår hur jag menar, beror ju på åt vilket håll skolan ligger sett till vart vi bor. Så här står det i era stadgar, och som jag tolkar dem borde hon ha rätt till vilken kommunal skola som helst så länge det inte blir dyrare för er, dvs längre resväg.

Har jag rätt eller fel?


§ 9 Skolskjuts till självvald skolaElever som går vid en självvald skola är berättigade till skolskjuts om de har rätt till skolskjuts till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat dem. Om skolskjutsen till den självvalda skolan är dyrare än vad det skulle ha varit till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat dem saknas rätt till skolskjuts. Detta då det uppstår en ekonomisk och organisatorisk svårighet för kommunen. För elever som valt fristående skola utanför Huddinge kommun föreligger inte rätt till skolskjuts

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Tack för att du skriver till oss.

  Enligt skollagen (2010:800) så är skolskjuts en rättighet för de elever som går i närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat dem i. Om eleven går på en självvald skola (fristående eller kommunal skola inom Huddinge kommun) så är eleven berättigad till skolskjuts om eleven skulle haft rätt till skolskjuts till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen placerat eleven i. Om skolskjutsen till den självvalda skolan är dyrare än vad det skulle ha varit till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat eleven i saknas rätt till skolskjuts. Enligt Huddinge kommuns lokala föreskrifter för rätt till kostnadsfri skolskjuts punkt 4 så bedöms rätten till skolskjuts vid växelvis boende och gemensam vårdnad från båda elevens båda adresser, förutsatt att adresserna ligger i Huddinge kommun.

  Detta innebär att er dotter kan ha rätt till skolskjuts om hon går i en självvald skola om hon skulle haft rätt till skolskjuts till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat eleven i och om skolskjutsen kan ske utan merkostnader. Om ni ansöker om skolskjuts från elevens ena adress, som enligt er uppgift är 1.5 mil från närmsta skola, så kan hon med andra ord ha rätt till skolskjuts (skoltaxi, skolbuss eller terminskort) från den adressen även om hon inte går i närmsta kommunala skola. Detta om skolskjutsen kan ske utan merkostnader jämfört med skolskjutsen till närmsta kommunala skola.

  Jag vill även passa på att informera att enligt Huddinge kommuns lokala föreskrifter för rätt till kostnadsfri skolskjuts så ska skolskjuts ska i första hand erbjudas genom att eleven bereds möjlighet att åka buss i linjetrafik till och från skolan.

  Kommunen använder verktyget Google maps för att mäta gångavståndet mellan bostadsadress och skolans adress.

  Du är välkommen med din ansökan gällande skolskjuts eller terminskort.

  Vänliga hälsningar,
  Jonah Servicecenter
 • Hej igen,

  ​Är inte säker på att jag förstår ditt svar och frågar därför igen: Just nu går dottern alltså i en skola som ligger precis vid oss, och avståndet är då 1,5 mil till pappan. 

  Min fråga är alltså OM hon byter till en skola som vi säger ligger 3 km från oss, och då 1,2 mil från pappan, alltså närmare honom, är hon då fortfarande berättigad skolskjuts hem till honom? 


 • Den skola hon går i just nu är ju alltså inte den närmsta sett till var han bor, men den närmsta från mig. Därför blir ju följande resonemang fel:  ”hon kan ha rätt till skolskjuts om hon går i en självvald skola om hon skulle haft rätt till skolskjuts till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat eleven i och om skolskjutsen kan ske utan merkostnader”.

  Däremot skulle resvägen till pappan bli kortare om hon väljer en skola som ligger några km bort från mig, men då går hon ju inte i den närmsta skolan varken hos honom eller hos mig.


 • Hej igen,

  Om eleven går på en självvald skola, det vill säga inte närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat eleven, så kan eleven ha rätt till skolskjuts om eleven skulle ha varit berättigad till skolskjuts till närmsta kommunala skola eller den skola där kommunen har placerat eleven i samt om det kan ske utan merkostnader.

  Önskar dig en fin helg Anna!

  Jonah Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.