Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför får vi inte skolskjuts om barnet har fritids ?

Hej!

Var inne på er digitala ansökan för busskort för mina barn 7 och 9 som har långt till skolan. Men det går inte att få skolskjuts om barnet går på fritids.
Jag undrar vad som ligger till grund för det ologiska beslutet att fritids medför ett avslag på ansökan. Barnen går ju på fritids för att föräldrarna arbetar.
För yngre barn så reser man ju tillsammans med barnen i kollektivtrafiken, det handlar således inte om en fråga där barnen ska ta sig till/från skolan på egen hand utan att de ska ha ett giltigt färdbevis när jag reser tillsammans med dem?

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga.

  Det finns inte någon reglerad rätt för en elev att få kostnadsfri skolskjuts till och från fritidshemmet. Kommunen har ingen skyldighet att erbjuda skolskjuts till fritidshemmet.

  Skolskjuts kan erbjudas till elevens obligatoriska undervisning det vill säga den verksamhet som innefattas av skolplikten.

  Man resonerar som så att har man barnet på fritids på förmiddagar och eftermiddagar så väljer man att nyttja denna verksamhet delvis för att man ska kunna arbeta klart för dagen för att sedan gå och hämta barnet om inte hen kan promenera eller ta sig hem själv. Detsamma gäller på morgonen.

  Är det så att barnet endast nyttjar fritids deltid, det vill säga antingen för- eller eftermiddag kan man ha rätt till skolskjuts och då för resor mellan hemmet och skolverksamheten.

  Vänliga hälsningar
  Jonah Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.