Till senaste kommentaren

Rätt till förskola för äldre barn i väntan på nyfödd

Hej,

Vi får tillökning i familjen och väntar just nu vårat andra barn. Vad gäller för det första barnet och rätten till förskola. Min sambo är just nu hemma föräldraledig (dagar tagna för barn 2) i väntan på den nyfödde som ännu inte kommit.

Får vårat första barn gå i förskola som tidigare eller är det 25h som gäller för henne redan nu. Jag har läst någonstans att de 25h börjar gälla först när det nyfödda barnet är 14 dagar.

Vad gäller egentligen?

Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej Mikael,

  Tack för ditt inlägg.

  I Huddinge har du som föräldraledig rätt till 25 timmars vistelsetid per helgfri vecka, för äldre syskon, i förskola eller pedagogisk omsorg. När det yngre syskonet föds registrerar du efter 14 dagar ett nytt schema för 25 timmar för det äldre syskonet i Unikum.

  Du kan läsa mer om grunderbjudandet via följande länk:

  Grunderbjudande om 25 timmar för alla barn i förskolan från och med 1 mars

  Kommunen erbjuder frititdshem till alla.


  Önskar dig en trevlig dag!

  Inger Servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Tack så mycket för svar!

  Vad gäller nu i väntan på den nyfödde, är det också schema enligt tidigare?
 • Hej Mikael,

  Om din sambo går på föräldraledighet (eller graviditetspenning) innan nya barnet fötts får det äldre barnet behålla sin vanliga tid i 14 dagar och därefter blir det 25 timmar.

  I kommunens författningssamling (HKF) står:
  "Rätt till vistelsetid när förvärvsarbetande eller studerande förälder övergår till graviditetspenning eller föräldraledighet.
  För graviditetspenning och föräldraledighet gäller att barnet får behålla sitt ordinarie schema i 14 dagar efter att föräldern börjat gå på graviditetspenning eller föräldrapenning. Sedan får barnet gå enligt grunderbjudandet 25 timmar per vecka."

  Önskar din en fortsatt fin dag!
  Inger Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.