Till senaste kommentaren

Kan jag bygga en pergola på min terass ?

Får man bygga en pergola på befintlig terass om pergola har en vägg på ena sidan och tak som inte är heltäckande utan bygglov? Och om man har heltäckande tak, krävs bygglov då? Tacksam för svar.

Kommentarer

 • Hej Jessica,

  Tack för ditt inlägg angående detta i vårt forum!

  Det är svårt att avgöra vad som är täckande och mindre täckande tak. Den bedömningen går bara att göra om en bygglovshandläggare får en skiss och mått på material/konstruktion och avstånd mellan materialet/konstruktionen.

  Vad som är pergola finns inte definierat i någon lagtext eller förarbeten, vi får går efter den rättspraxis som finns. Bygglovsavdelningen hänvisar till de bygglovsbefriade åtgärderna som att man får ha en skyddad uteplats. Se Boverkets hemsida.

  Det är även möjligt att ha ett bygglovsbefriat skärmtak. Skärmtaket ska vara en egen konstruktion och inte vara ihopbyggd med något plank/vägg/mur.

  Om du har en sådan skiss över pergolan, boka gärna en kostnadsfri rådgivningen med en bygglovshandläggare för att vara mer säker på projektet, det gör du enklast genom denna e-tjänst.

  Hoppas att detta besvarade din fråga!
  Önskar dig en trevlig dag!
  Vänligen, 

  Inger Servicecenter
 • Hej på er,
  vi undra om man behöver bygglov för att vår altan ha pergola genom att har lite stommar vid sidor och plankor på tack och lite trä vägg vid en sida som bifogad exempel?
  vi bor i segeltorp och skogvaktarvägen.
  Kia Bahoui
 • Hej Kia! Tack för din fråga!

  Om jag tolkar din bifogade fil rätt så vill du alltså ha en pergola som går ut från din husvägg, och där ena sidan har insynsskydd med horisontella brädor? Generellt sett brukar man kunna bygga en pergola utan att behöva bygglov, men väggen med insynsskydd kan göra att det räknas som en tillbyggnadskonstruktion/plank vilket man brukar behöva bygglov för. Så det är lite utav en tolkningsfråga i detta fallet.

  Om du vill veta lite mer om vad som gäller i just ditt fall så kan du skicka ett mail med en beskrivning av dina planer till servicecenter@huddinge.se så kommer en bygglovshandläggare återkoppla till dig.

  Ha en fin helg!

  Med vänliga hälsningar
  Klara Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.