Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Krävs det bygglov för uppförande av vägganslutet växthus?

Hej Huddinge Kommun!

Fråga 1:
Jag vill uppföra ett fasad/vägganslutet växthus på ca 7-10 kvm.
Enligt en säljare av växthus skulle det falla under attefallsreglerna och därmed krävs inget bygglov.
"Nu är det tillåtet att bygga upp till 25 m² bygglovsfritt! Vi har mängder av fristående och vägganslutna växthus som faller inom de nya Attefallsreglerna! Fristående växthus blir bygglovsfria ända upp till 25 m². Vägganslutna växthus kan du nu bygga upp till 15 m² bygglovsfritt!" 
Men jag är osäker då det är tänkt att uppföras på befintlig altan utanför vardagsrummet.

Fråga 2:
Krävs det bygglov för att ändra material på befintlig altan med stenplattor till en altan i trä?

Tack på förhand

Kommentarer

 • Hej Richard och tack för dina frågor!

  Fråga 1
  På en- och tvåbostadshus är det oftast möjligt att bygga en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Däremot krävs det att du skickar in en anmälan om åtgärd och att du har fått startbesked innan du får bygga. Under förutsättning att växthuset fästs på huvudbyggnaden går det att använda den möjligheten även på en altan (så länge tillbyggnaden följer de övriga kriterierna, som du kan läsa mer om på Boverkets hemsida).

  Observera att de flesta fastigheterna inom kulturmiljöinventerade områden är undantagna från möjligheten att uppföra så kallade "Attefallsåtgärder". Då krävs istället bygglov även för en tillbyggnad på upp till 15 kvadratmeter.

  Fråga 2
  Materialbyte på en altan som inte kräver bygglov kräver sannolikt vare sig bygglov eller anmälan om åtgärd. Är det en bygglovspliktig altan som är klassad som tillbyggnad så kan det möjligen krävas bygglov för fasadändring.

  Om du ändå är osäker på vad som gäller i ditt fall, får du gärna ringa oss på telefonnummer 08-535 300 00 eller mejla oss på servicecenter@huddinge.se med uppgift om fastighetsbeteckning och dina byggplaner så kan vi undersöka vad som gäller mer specifikt i ditt fall.

  Önskar dig en fin vecka!

  Med vänliga hälsningar,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.