Till senaste kommentaren

Vad kostar det att kompostera hemma ?

Hej,

Många i kommunen använder säkerligen egen kompost (typ https://www.greenline.eu/produkt/3694/ ) på villatomten under sommarhalvåret i kombination med trädgårdsavfall och gräsklipp. Det innebär ju att den bruna påsen i kombination med bruna tunnan används väldigt begränsat under sommarhalvåret.

Med detta rätt vanliga upplägg, kräver det att man betalar de 1 200:- för anmälan av kompost av matavfall?

Hämtningen av det gröna kärlet behövs ju fortsatt året runt så behöver man då verkligen anmäla ändrat intervall för hämtning och åka på ytterligare 2 400:-?

Hälsningar Erik

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Tack för ditt inlägg!

  Följande svar fick jag från miljötillsynsavdelningen:

  Har man en egen kompost i sin trädgård går det utmärkt att kompostera trädgårdsavfall såsom gräsklipp utan att anmäla detta till oss men komposterar man matavfall ska detta anmälas. Detta på grund av olägenheten som kan uppstå med bland annat lukt med mera. Dessutom bör man inte placera sin kompost för nära tomtgränsen heller eftersom det kan bli en olägenhet för grannarna.

  Om man anmäler sin kompost för matavfall till kommunen och får ett beslut på detta kan man slippa den bruna tunnan/kärlet och kompostera allt matavfall själv och fortfarande behålla den billigaste taxan för sophämtning hos SRV återvinning AB.

  Vill du både kompostera ditt eget matavfall och ha den bruna tunnan eller kärlet behöver du anmäla det till miljötillsynsavdelningen om att kompostera matavfall, vilket kostar 1511 kr (taxa år 2022). Man behöver även lägga i en brun påse med matavfall i bruna kärlet lite då och då så att det inte är tomt och SRV tror att man inte sorterar vilket leder till att man får en så kallad felsorteringsavgift. Förlängt hämtningsintervall är bra att söka för om man tänker sig att man ska kompostera allt sitt matavfall men det lönar sig inte riktigt om man gör som du hade tänkt dig.

  Det billigaste sättet för dig är att antingen använda det bruna kärlet eller tunnan och lägga allt ditt matavfall alternativt ansöka om att kompostera allt ditt matavfall samt förlängt hämtningsintervall.

  Systemet är inte riktigt uppbyggt för att göra båda delarna eftersom man tänker att man antingen tar hand om matavfallet själv och då blir det kretslopp i och med att matavfallet komposteras och blir till jord som man använder på den egna fastigheten eller så hämtas det av SRV och blir till biogas.

  Har du fler frågor är du välkommen att mejla till miljötillsynsavdelningen på miljotillsyn@huddinge.se så kommer en miljöinspektör att kontakta dig.

  Trevlig helg!

  Vänligen,
  Inger Servicecenter
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.