Till senaste kommentaren

Kan man sänka marken på prickad mark?

Hej
Jag har en annan fråga,vi har prickad mark. Kan man få marklov? Vi vill sänka marken och göra den med marknivå.. det är en lutade del som har risk för att rasa då trät ger ifrån av allt tryck. Kan man få marklov på prickad mark?
Heidar Hussein (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Tack för din fråga,

  Det beror på vad det står i bestämmelserna i detaljplanen. Oftast avser prickmarken att marken inte får bebyggas eller att byggnad inte får uppföras. I vissa fall kan det vara så att marken inte får röras. Här kan du hitta din detaljplan och se vad som gäller för just din fastighet.

  Om det inte framgår något i bestämmelserna så kan du höja eller sänka marknivån 50 centimeter utan att behöva söka marklov. Ska du förändra marknivån mer än 50 centimeter behöver du söka marklov.

  Har du ytterligare funderingar rörande detta kan du med fördel skicka ett mejl till bygglov@huddinge.se så kommer Bygglovsavdelningen återkoppla till dig.

  Önskar din en trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Hej! Vad gäller om situationen är tvärt om? Jag önskar höja marken på prickad mark ut mot gatan då marken sluttar och vi önskar plan gräsmatta. Vi kommer behöva mura en stödmur. Går detta på prickad mark?
  Hanna
 • Hej Hanna,

  Tack för din fråga.

  Även vad gäller höjning av marknivån så är det bestämmelserna i detaljplanen som styr hur och om du får förändra den på något sätt. Prickmarken innebär oftast att marken inte får bebyggas eller att en byggnad inte får uppföras.

  Här kan du se just vad som gäller för din fastighet.


  Om det står i detaljplanen att den prickade marken inte får bebyggas så strider det mot planen att placera en mur där. Däremot skulle inte prickmarksbestämmelsen då vara ett hinder för markförändringen.

  Om ni vill utföra detta och gå vidare med en lovansökan så kommer den eventuella avvikelsen mot detaljplanen i så fall att prövas under lovskedet.

  Tveka inte att maila bygglov@huddinge.se vid fler frågor gällande bygglov.

  Vänligen,
  Essan Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.