Hur räknar jag ut byggrätt ?

Hej,

Om byggrätten är 20% av en tomt på 789 kvm och man är intresserad av att bygga ett tvåplanshus, gäller då byggrätten husets totala area (över- och nedervåning) eller endast för nedervåningen? Om det gäller husets totala area, är det då tillåtet att utöver byggrätten även uppföra garage och attefallshus?

Mvh,

Cecilia

Kommentarer

 • Hejsan Cecilia,
  Tack för ditt inlägg.

  Byggrätten anges vanligtvis i form av byggnadsarea, alltså arean som byggnaden upptar på marken inklusive utskjutande delar. Den totala bruttoarean och boytan kan sedan bli större beroende på hur många våningar huset har. Ofta anges det särskilt i detaljplanen om man får bygga en eller två våningar.

  Möjligheten att bygga ett garage eller en komplementbyggnad brukar räknas in i den totala byggrätten.

  Utöver den byggrätt som anges i detaljplanen är det ofta möjligt att bygga så kallade "Attefallshus" och om ni vill kan detta användas till att inrymma garage. Den totala byggnadsarean för "Attefallshus" får dock inte överstiga 30 m². Läs gärna mer om reglerna på Boverkets hemsida. I regel gäller dock inte denna möjlighet i kulturmiljöinventerade områden.

  Dessutom är det utöver byggrätten möjligt att bygga en eller flera friggebodar med en sammanlagd byggnadsarea på maximalt 15 m². Detta kan du läsa mer om här.

  På bilden kan du se vad som man kan bygga med attefalls- och friggebodsreglerna:
  Till sist vill jag säga att formuleringarna i detaljplanebestämmelserna kan se lite olika ut. Att tolka betydelsen av dessa är en del av prövningen som våra bygglovshandläggare gör när de får in ärenden.

  Inför en bygglovsansökan eller -anmälan kan du boka tid med en handläggare för att gå igenom vad som är möjligt för din fastighet och hur du ska göra din ansökan.

  Vänliga hälsningar,

  Huddinge servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.