Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Behöver jag anmäla om jag bygger ett uterum ?

Vår plan är att bygga ett uterum och enligt dom leverantörer vi har tittat hos så behövs en enkel bygganmälan , rummet kommer bli ca 10- 14 kvm. Min granne som har ett liknande rum sa att tiden på beslut var lång och att man måste få besök av kommunen efter det är klart  innan man kan använda det Och att det var lång väntetid även på det ?

Kommentarer

 • Hej Åke,

  Tack för din fråga.
  Er granne har rätt i att man oftast behöver ett godkännande från kommunen innan ni kan starta bygget för uterummet. Det första vi måste klargöra är om ni ska ha uterummet stående i trädgården helt fristående eller om det ska sitta ihop med er befintliga bostad.

  Om uterummet ska stå fristående gäller detta:
  • Om ni inte har något annat förråd eller liknade på tomten kan ni uppföra uterummet enligt friggebodsreglerna, vilket är anmälnings- och bygglovsbefriat upp till 15 kvm. 
  • Ni kan också uppföra uterummet enligt Attefallsreglerna upp till 30 kvm, bygglovsbefriat men då måste ni skicka in blanketten anmälan om åtgärd via e-tjänsten och få startbesked från kommunen innan ni bygger.
  • Från att det anmälan är inskickad och komplett tar det fyra veckor för en anmälan.
  Ni får bygga en bygglovsbefriad tillbyggnad om högst 15 kvm (enligt attefallsregeln).Ytterligare ett alternativ är att ni bygger ett uterum som en komplementbyggnad, om detaljplanen så tillåter, och den kräver i så fall bygglov som från att ansökan är komplett tar 10 veckor.

  Återkom gärna med frågor!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Tänkte göra detsamma som Åke ovan men har svårt att hitta vad kostnaden blir på en s.k bygglovsbefriad tillbyggnad om högst 15 kvm (enligt attefallsregeln)? Då tillbyggnaden kommer att vara 12,75kvm och är ett uterum (Pulpet från Willabgarden).

  Vad tar ni för taxa för att behandla en sådan anmälan? Då jag inte riktigt förstår era officiella sidor på nätet för den exakta siffran.

  Taxa för bygglov, kartor och mättjänster, HKF 2200 (huddinge.se)
  Bygglovstaxa (huddinge.se)

  Uppförande av komplementbostadshus (attefall)
  11 264 kronor
  Uppförande av komplementbyggnad (attefall)
  6 932 kronor
  Tillbyggnad om max 15 kvadratmeter (attefall)
  7 931 kronor
  Bygga takkupa (attefall)
  6 265 kronor

 • Hej Kristoffer och välkommen till frågeforumet!

  Det är många olika avgifter i vår bygglovstaxa så jag förstår att det kan vara lite knepigt att hitta rätt. Men du ska bygga 12,75 kvm och då blir avgiften:
  -Tillbyggnad om max 15 kvadratmeter (attefall) 7 931 kronor.  Sedan kan det vara värt att nämna att om en anmälan till exempel avvisas på grund av otillräckliga handlingar eller om åtgärden inte kan få startbesked kan det också innebära kostnader men inte alls så mycket som en anmälan så klart.

  Lycka till med bygget!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Tack för ert svar!

  Så om jag får en avvisning på grund av otillräckliga handlingar eller inte få ett startbesked så tillkommer det kostnader utöver 7931kr? Om ja, i så fall hur mycket?

  7913kr + andra avgifter = ?????

  Eller behöver man inte betala 7913kr om man får en avvisning på grund av otillräckliga handlingar eller inte få ett startbesked? Om ja, i så fall hur mycket i andra avgifter?

  7913kr är en stor utgift så därav mina funderingar om det ens är värt det.

  Mvh
  Kristoffer
 • Hej igen Kristoffer,

  Ett förtydligande är att om du får din ansökan beviljad kostar det 7913 kr (inga ytterligare avgifter) och det är ju det vanligaste utfallet.

  Om du till exempel inte inkommer med alla handlingar eller nekas startbesked av andra skäl betalar du för viss handläggningstid som inte går att säga på förhand men är långt från 7913 kr. Det vanligaste är att kunden återtar sin ansökan och då utgår i regel ingen avgift.

  Ha en fin torsdag och stundande veckoslut.

  Med vänlig hälsning,


  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.