Till senaste kommentaren

Behöver jag anmäla om jag bygger uterum?

Vår plan är att bygga ett uterum och enligt dom leverantörer vi har tittat hos så behövs en enkel bygganmälan , rummet kommer bli ca 10- 14 kvm. Min granne som har ett liknande rum sa att tiden på beslut var lång och att man måste få besök av kommunen efter det är klart  innan man kan använda det Och att det var lång väntetid även på det ?
Åke Karlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Åke,

  Tack för din fråga.
  Er granne har rätt i att man oftast behöver ett godkännande från kommunen innan ni kan starta bygget för uterummet. Det första vi måste klargöra är om ni ska ha uterummet stående i trädgården helt fristående eller om det ska sitta ihop med er befintliga bostad.

  Om uterummet ska stå fristående gäller detta:
  • Om ni inte har något annat förråd eller liknade på tomten kan ni uppföra uterummet enligt friggebodsreglerna, vilket är anmälnings- och bygglovsbefriat upp till 15 kvm. 
  • Ni kan också uppföra uterummet enligt Attefallsreglerna upp till 30 kvm, bygglovsbefriat men då måste ni skicka in blanketten anmälan om åtgärd eller via e-tjänsten och få startbesked från kommunen innan ni bygger.
  • Från att det anmälan är inskickad och komplett tar det fyra veckor för en anmälan.
  Ni får bygga en bygglovsbefriad tillbyggnad om högst 15 kvm (enligt attefallsregeln).Ytterligare ett alternativ är att ni bygger ett uterum som en komplementbyggnad, om detaljplanen så tillåter, och den kräver i så fall bygglov som från att ansökan är komplett tar 10 veckor.

  Återkom gärna med frågor!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.