Till senaste kommentaren

Dag före röd dag i förskola, så kallad 12-dag

Min fråga är hur det kan komma sig att Huddingekommuns daghem stänger tidigt dag före röd dag t.ex dan före midsommarafton.Det är väl ändå så att daghemmen är till för barn när deras föräldrar arbetar.Som det är nu måste föräldrar ta ledigt och deras arbetsgivare ev skaffa vikarie,det ställer till besvär för flera parter.Vi är många som trodde att barnomsorgen är till för föräldrar och barn,och inte tvärtom.Det är usel service till föräldrarna i er kommun.

Kommentarer

 • Hej Kyllikki,

  Tack för att du uppmärksammar denna fråga som ligger i mångas intresse.

  De fackliga organisationerna och Huddinge kommun har ett avtal om att alla verksamheter som kan, ska stänga klockan 12 dag före röd dag.

  Detta innebär för förskolornas del att alla som kan går hem klockan 12 men finns det barn som behöver omsorg efter klockan 12 ska det finnas personal i förhållande till barnantalet. För att kunna beräkna hur många som behöver jobba efter klockan 12 brukar personalen sätta upp en lista där vårdnadshavarna skriver in sin tid för hämtning en sådan dag.

  Personalen som jobbar har enligt regelverket rätt att ta ut sina timmar så snart som möjligt efter helgen. Därför är det önskvärt att så många som möjligt hämtar sina barn klockan 12 men för de föräldrar som har omsorgsbehov är förskolan öppen.

  Det verkar ha blivit något missförstånd eller så har förskolans personal missuppfattat regelverket runt denna, så kallade 12-dag. Jag beklagar detta och skulle uppskatta om du kunde ta dig tid att fylla i formuläret "Klagomål inom förskola". Då kan verksamhetschefen kontakta förskolechefen i ärendet.

  Med hopp om att det blir bra för din familj nästa gång en 12-dag infaller.

  Trevlig vår och sommar!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Tack för att du tog tid till att besvara frågan.
 • Hej,
  Om ett barn har 25h-förskola pga ett småsyskon under ett års ålder, har då storbarnet rätt att vara på förskolan efter klockan 12 på 12-dagar (klämdagar), eller räknas det som att hemmavarande förälder inte är i behov av förskola efter 12 dessa dagar?
 • Hej P,
  Vad bra att du ställer just den frågan som många har funderat över.

  Du säger att du har 25-timmarsavtalet och om en så kallad 12-dag inträffar på en dag då ditt barn är schemalagt har ditt barn rätt att vara tiden efter klockan 12 enligt sitt schema på förskolan.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Mina barn har 25-timmarsavtal på förskolan, jag är arbetssökande. Pedagogerna säger att jag måste hämta barnen kl 12 på 12-dagar om jag inte har något möte inbokat som går ut över den tiden. Stämmer det?
 • Hej Ewa,

  Vad bra att du ställer denna fråga så oklarheter kan utredas. Du har 25-timmarsavtal så länge du är föräldraledig med det yngsta barnet. Om och när barnet har börjat på förskolan har du som arbetssökande rätt till 25 timmar per vecka tills du börjar arbeta eller studera.

  Så det pedagogerna på förskolan säger är riktigt eftersom du nu är arbetssökande och inte föräldraledig med 25-timmarsavtal. Barnet ska gå hem kl.12 om du inte har intervju eller annat viktigt möte inbokat som är relaterat till arbetssökandet.

  Reglerna finns på vår hemsida och du är alltid välkommen att kontakta oss igen om du har ytterligare frågor.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.