Till senaste kommentaren

Dag före röd dag i förskola, så kallad 12-dag

Min fråga är hur det kan komma sig att Huddingekommuns daghem stänger tidigt dag före röd dag t.ex dan före midsommarafton.Det är väl ändå så att daghemmen är till för barn när deras föräldrar arbetar.Som det är nu måste föräldrar ta ledigt och deras arbetsgivare ev skaffa vikarie,det ställer till besvär för flera parter.Vi är många som trodde att barnomsorgen är till för föräldrar och barn,och inte tvärtom.Det är usel service till föräldrarna i er kommun.

Kommentarer

 • Hej Kyllikki,

  Tack för att du uppmärksammar denna fråga som ligger i mångas intresse.

  De fackliga organisationerna och Huddinge kommun har ett avtal om att alla verksamheter som kan, ska stänga klockan 12, dag före röd dag.

  Detta innebär för förskolornas del att alla som kan, går hem klockan 12 men finns det barn som behöver omsorg efter klockan 12 ska det finnas personal i förhållande till barnantalet. För att kunna beräkna hur många som behöver jobba efter klockan 12 brukar personalen sätta upp en lista där vårdnadshavarna skriver in sin tid för hämtning en sådan dag.

  Personalen som jobbar har enligt regelverket rätt att ta ut sina timmar så snart som möjligt efter helgen. Därför är det önskvärt att så många som möjligt hämtar sina barn klockan 12 men för de föräldrar som har omsorgsbehov är förskolan öppen.

  Det verkar ha blivit något missförstånd eller så har förskolans personal missuppfattat regelverket runt denna, så kallade 12-dag. Jag beklagar detta och skulle uppskatta om du kunde ta dig tid att fylla i formuläret "Klagomål inom förskola". Då kan verksamhetschefen kontakta rektorn i ärendet.

  Med hopp om att det blir bra för din familj nästa gång en 12-dag infaller.

  Trevlig vår och sommar!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Tack för att du tog tid till att besvara frågan.
 • Hejsan!
  Vad gäller vid klämdagar?
  Har mitt barn rätt till barnomsorg då?
  Halvdagar och klämdagar är i mitt tycke helt fel.
  Jag som förälder ska ju inte behöva ta ut semester för
  att andra ska ha det.
  Malin
 • Hej Malin och tack för dina synpunkter.

  • Jag har ovan beskrivit vad som gäller på "klämdagar".
  • Som jag skrivit ovan har ditt barn rätt till omsorg om du är i behov att ha omsorg en sådan dag.
  • Du är välkommen att fylla i synpunktsformuläret som jag hänvisar till ovan.
  • Ett förtydligande är att förskolepersonalen inte har semester, utan rätt till ledighet om arbetet så medger, på klämdagar. Nej, ingenting i regelverket säger att du ska behöva ta ut semester utan ditt/dina barn är välkomna till förskolan om du har omsorgsbehov.
  • Kontakta gärna rektor för förskolan om några oklarheter uppstått.

  Önskar dig en fin vår.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.