Till senaste kommentaren

Regler kring murar och plank - krävs bygglov?

Hej,

Vad gäller för byggnation av låg mur (under 50 cm) i de fall det vanliga undantaget för att anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus inte tillämpligt? Exempelvis vid placering av mur i tomtgräns samt längre bort från huset än 3,6 meter.

I flera kringliggande kommuner (Haninge, Stockholm, Botkyrka, Nacka) så behövs inget bygglov om muren är lägre än 50 cm och för många år sedan stod det något liknande på Huddinge kommuns hemsida, men det verkar vara borttaget nu.

Det står inte heller någonting om mur, plank eller staket i detaljplanen. 

I ett svar på fråga på detta forum så stod det att en mur som är max 10 cm hög räknas som kantsten och är bygglovsbefriad. Vad är i så fall definitionen på mur? Kan jag exempelvis bygga ett 30 cm högt "murliknande" staketfundament längs min 25 meter långa tomtgräns bygglovsfritt? Eller ett 20 cm högt...?

Mvh

Robert
Robert Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Robert och tack för din fråga!

  Jag har varit i kontakt med bygglovsavdelningen angående din fråga om lägre murar. De svarade att grundförutsättningen med murar är att de alltid är lovpliktiga i detaljplanelagda områden enligt Plan- och Bygglagen (PBL). Som du nämner har däremot flera kommuner tidigare haft riktlinjer om att murar under 50 cm inte skulle kräva bygglov, men detta är något som det saknas lagstöd för.

  Att exempelvis hägna in sin fastighet med en mur eller "murliknande" staketfundament på drygt 20-30 cm kan vara en bygglovspliktig åtgärd eftersom det enligt Plan- och Bygglagen tolkas som en mur, och därför är lovpliktig. En mur tolkas som en gjuten konstruktion eller en konstruktion av flera stenar på varandra med syfte att agera stöd för jordmassor (stödmur) eller som avskiljare eller inhägnad för exempelvis tomtgräns.

  Ett undantag till dessa regler är bland annat det du nämner att man får anordna en skyddad uteplats inom 3.6 meter från huvudhuset med hjälp av mur eller plank så länge detta inte överstiger 1.8 meter eller är närmare tomtgränsen än 4.5 meter.

  Om du har några fler frågor kan du kontakta bygglovsavdelningen direkt på bygglov@huddinge.se eller genom att svara på detta inlägg så ska jag göra mitt bästa att besvara dem.

  Önskar dig en fortsatt trevlig sommar!
  Marcus

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.