Till senaste kommentaren

Behöver jag söka bygglov för friggebod?


Hej,

Jag skulle vilja fråga om möjligheten att ansöka om bygglov för att bygga en friggebod på min tomt. Eftersom att jag inte har några komplementbyggnader på min tomt, skulle jag vilja bygga ett förråd på platsen (se bifogad bild). Notera att avståndet till staketet är mindre än 4,5 meter och på andra sidan staketet finns skog, vilket jag antar är kommunens mark.

Kan ni vänligen informera mig om möjligheten att ansöka om bygglov för denna plats?

Tack så mycket.

Asif

Kommentarer

 • Hej Asif !

  Tack för ditt inlägg.

  Du behöver inte bygglov för att bygga en friggebod, du behöver inte heller göra en anmälan och invänta startbesked. Men det måste dock finnas ett bostadshus på den tomt som friggeboden ska byggas på. Här på vår webbplats kan du hitta information om vilka regler som gäller för friggebodar.

  Om du har fler frågor om förutsättningarna inför ett kommande byggprojekt är du välkommen att mejla dina frågor tillsammans med din adress eller fastighetsbeteckning till servicecenter@huddinge.se

  Ha en fortsatt trevlig dag !


  Med vänliga hälsningar,
  AnnaCarin Servicecenter
 • Hej AnnaCarin,

  Tack för ditt svar och för att du informerade mig om att jag oftast inte behöver bygglov för att bygga en friggebod. Jag har redan gått igenom reglerna som gäller för friggebodar och förstår att det måste finnas ett bostadshus på tomten för att kunna bygga en friggebod.

  Jag skulle vilja få tydliggöra att i mitt fall finns det bara möjlighet att bygga friggeboden med ett avstånd på endast 1 meter från mitt staket, (se bild). Bakom staketet finns det skog som jag antar tillhör kommunen.

  Tack så mycket för er hjälp, och jag ser fram emot ert svar.

  Med vänliga hälsningar,
  Asif

  Asif
 • Hej igen Asif !

  Jag ber om ursäkt att du fått vänta på svar men toppen att du redan hade hunnit kolla upp informationen om friggebodar på vår hemsida.

  Frågan om vad som kräver lov och inte beror på vad som står i detaljplanen och vad din tomt gränsar till. Är det en privat tomt eller kommunal mark som nyttjas av allmänheten ? För privat mark kan granne ge medgivande till en närmare placering än 4,5 meter till tomtgräns medan exempelvis ingen har rätt att ge medgivande när det gäller en viss typ av allmän mark. Även om en friggebod i de flesta fall inte kräver bygglov kan lov i vissa fall ändå behöva sökas för att det står i detaljplanen att en utökad lovplikt gäller för fastigheten.

  För att vi ska kunna hjälpa dig vidare på bästa sätt behöver du därför mejla in din fråga, och din adress eller fastighetsbeteckning, till oss på servicecenter@huddinge.se så vi kan undersöka hur grundförutsättningarna ser ut.

  Inför ett planerat projekt finns även möjligheten att vid behov även boka tid med en bygglovshandläggare för rådgivning och för att tillsammans kunna titta på förutsättningarna när det gäller just er fastighet.

  Önskar dig en fortsatt fin måndag !


  Med vänlig hälsning,
  AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.