Till senaste kommentaren

Varför blir det enbart bussfil vid motorvägsavfart (Kungens kurva, Heron city)?

Hej,
Varje dag kommer jag söderifrån på E4 och svänger av nya motorvägsavfarten vid Kungens Kurva och håller höger i rondellen. När jag sedan ska svänga vänster så är vänsterfilen endast bussfil.
Är detta en miss? Vägen vidare upp mot HeronCity är ju inte endast buss.
Tobias Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  Det stämmer att det är en bussfil men syftet är att trafikanten ska åka rakt fram mot Kungens kurvaleden för att sedan köra vidare mot handelsområdet. Det är också en åtgärd för att säkerställa kollektivtrafikens framkomlighet i korsningen, då korsningen inte bedöms klara av att all trafik från E4/E20 svänger vänster.

  Vägen upp mot Heron City från korsningen är enfilig och därför regleras det vägavsnittet inte som bussfil, för att trafik från andra håll i korsningen ska kunna köra vidare mot Heron City (då det främst är vänstersvängande trafik från E4/E20 som bedöms vara ett problem). Det blir sedan tvåfiligt, där ena filen är bussfil.

  Vänliga hälsningar,
  Jean Servicecenter
 • Fast varför är trafiksignalen en vanlig med rött, gult och grönt och inte en som är avsedd för kollektivtrafik? S, I och <- borde det väl vara? Plus att det borde stå BUSS i gatan.

  Peter
 • Hej Peter och tack för din fråga!

  Det finns idag vägmarkering med symbolen ”BUSS” på tre platser på sträckan mellan cirkulationen och korsning Videgårdsvägen – Månskärsvägen. Vad gäller trafiksignalen är regleringen med bussfil något som tillkommit efter projekteringen av gatan vilket är olyckligt. Det hade varit önskvärt att ha samma lösning som på Månskärsvägen i östergående riktning för att slippa dubbla budskap och vi har full förståelse för detta. Sträckan är dock skyltad som bussfil redan från cirkulationen och det är detta som ska följas i första hand. Trafikanten bör uppmärksamma skyltningen innan korsningen.

  Vi har även tittat på att ändra inställningen på trafiksignalen. Dock bedömer vi att det inte är lämpligt då trafiksignalen även ska uppfattas av trafikanterna i mittenfilen

  Vänliga hälsningar,

  Jean Servicecenter
 • Mycket förvirrande lösning. Ser många (inkl. undertecknad innan jag förstod) som förvirrat vinglar in i bussfilen efter busshållplatsen för att svänga vänster då man antar att den måste sluta någonstans.

  Som trafikant har man ansvar att uppmärksamma och följa gällande skyltning, men helt uppenbart så förstår många inte hur det är tänkt. Och då kan man naturligtvis hänvisa hur mycket man vill till "borde", men det blir inte bättre.

  Förslag är att byta ut trafikljuset mot kollektivtrafiksignaler med pil så blir det en tydlig(are) signal för alla.
  Jonas W
 • Hej Jonas!

  Det är väldigt bra och intressanta förslag som du har till förbättringar för våra vägar i Huddinge.

  För att lämna dina synpunkter kan du göra det genom att skicka ett mail till vår trafikavdelning, trafik@huddinge.se.

  Vänliga hälsningar,
  Jean Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.