Till senaste kommentaren

Behövs bygglov för att måla om en villa ?

Hej!

Jag undrar om vi behöver bygglov vid ommålning av en villa i Fullersta? Vi vill byta från röd med vita knutar till grå med svarta knutar.

Kommentarer

 • Hej Lotta och tack för din fråga!

  När det gäller att ändra färg på fasaden till sitt hus kan man säga att grundregeln är att det inte kräver bygglov. Det finns dock en rad saker man måste ta i beaktande innan man målar om sitt hus. För det första ska man ta reda på en området som huset ligger i är kulturmiljöinventerat. Kulturmiljöinventering betyder att området på något sätt är värt att bevara. Det kan gälla både natur och bebyggelse, i sådana områden krävs oftast att man ansöker om lov om man vill ändra husets färg.

  Det andra man bör undersöka är vad områdets detaljplan har för bestämmelser. I vissa detaljplaner står nämligen att det krävs bygglov för att ändra fasadfärgen. Följ länken ovan för att leta reda på just din detaljplan.

  Det sista att ta i beaktande är att man generellt inte får ändra byggnadens och eller områdets karaktär för mycket. Detta gäller även om området inte är kulturmiljöinventerat. Om man till exempel vill ha en väldigt speciell färg eller ha en färg som inget annat hus i området har bör man kontakta bygglovsavdelningen för att se om det krävs bygglov. Du kan skicka ett mejl till servicecenter@huddinge.se och uppge din fastighetsbeteckning, färgnummer på din gamla färg och nya färg.

  När det gäller just Fullersta är vissa delar kulturmiljöinventerade. Där bör man alltså noggrant undersöka vad som gäller innan man ändrar fasadfärg. Du kan söka på kulturmiljöprogram 2019 i webbkartan för att se om din fastighet är i sådant område.

  Hoppas denna information var till hjälp.

  Med vänlig hälsning,

  Huddinge servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Hej!
  Vi ska eventuellt köpa ett renoveringsobjekt,
  Får man byta fasad från brunt trä/puts till heltäckande panel i trä eller eventuellt putsa om hela fasaden? Isådantfall i vitt.?
 • Hej Matilda !

  Tack för din fråga.

  När en förändring väsentligt ändrar byggnadens karaktär som vid byte av färg kan du behöva söka om bygglov för fasadändring. Bygglovshandläggare behöver ofta göra en bedömning i varje enskilt fall om den tänkta förändringen väsentligt ändrar byggnadens eller områdets karaktär. Om byggnaden eller området har en speciell, enhetlig eller tidstypisk karaktär krävs det oftast en mindre ändring för att karaktären ska ändras väsentligt.

  Inför ett planerat projekt finns det alltid möjlighet att boka tid med en bygglovshandläggare för rådgivning och för att tillsammans kunna titta på förutsättningarna när det gäller just er fastighet.

  Önskar dig en fortsatt trevlig dag !

  Med vänliga hälsningar,
  AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.