Till senaste kommentaren

Behövs bygglov för jordkällare ?

Hej!

Behöver man bygglov för jordkällare? Jag bor i Vidja(etapp 1) och tänker att bygga jordkällare ca 6-9 m2.

Tack!

Mvh,
Olle

Kommentarer

 • Hej Olle, och tack för din fråga!

  En jordkällare är som namnet säger en källare i jorden. För en sådan källare krävs ett bygglov inom detaljplanerat område. Om jordkällaren placeras ovanför jord och kriterierna för friggebod uppfylls är det bygglovsfritt.

  Du kan läsa mer om Friggebod här på sidan. Det krävs även ett godkännande från sakägare om friggeboden hamnar närmare än 4,5 meter från fastighetsgräns. Om du vill bygga jordkällare, under jord, utanför detaljplanelagt område kan du kontakta bygglovsavdelningen på bygglov@huddinge.se för mer information om vad som gäller för din fastighet.

  För att din fråga ska kunna besvaras lite närmare behöver du maila in en exempelritning, handritning på hur den är tänkt att den skall placeras. Du behöver även ange i ritningen hur höjden kommer att se ut, och sedan mejla in det till servicecenter@huddinge.se.


  Vänliga hälsningar,


  Jonah Servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Så inom detaljplanerat område får jag gräva en jättegrop och skapa en pool på hela tomten utan bygglov, men att gräva en jordkällare under mark och återställa mark enligt tidigare kräver bygglov?
  Ove
 • Hej Ove,

  Tack för ditt inlägg!

  Bygglov för en jordkällare krävs av den anledningen att det räknas som en byggnad fast under jord.

  Önskar dig en fin vecka!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.