Till senaste kommentaren

Hur blir schemat på förskolan om jag som föräldraledig studerar eller arbetar samtidigt ?

Hej!
Jag undrar vilka regler (timmar) för barnomsorg som gäller första barnet för förälder som är föräldraledig med andra barnet och samtidigt studerar exempelvis 20 % distans eller på plats. Är det tillåtet att ha barn ett mer än 25 h/v på förskolan?

Kommentarer

 • Hej Elisa W,
  Tack för din fråga som många fler än du säkert har behov av att få svar på.

  Om du som förälder är föräldraledig och vill studera eller arbeta samtidigt och därför behöver tid anpassad efter ditt schema på förskolan för det äldre syskonet anmäler du det nya schemat till förskolan.

  Arbetar eller studerar du 25 timmar eller mer ska barnets schema helt följa din arbets- eller studietid. Arbetar eller studerar du mindre än 25 timmar kan du ta del av den tiden som återstår upp till taket för grunderbjudandet om 25 timmar per vecka. Rektor beslutar då var tiden som är utöver din studie- eller arbetstid ska förläggas inom tiden då grunderbjudandet erbjuds.

  Grundschemat i de kommunala verksamheterna är:
  måndag - torsdag kl. 8:30 -14:45.

  Du kan komma att behöva visa upp ett intyg på förskolan beroende på vad som är anledningen till att du behöver utökad tiden
  • Studerar, ett intyg på att du studerar och hur mycket
  • Arbetar, ett intyg på att du arbetar och hur mycket

  Med vänlig hälsning,

  Huddinge servicecenter
  (Uppdaterad )
 • Hej
  Jag är gravid nu och kommer få andra barnet i oktober. Jag kommer gå till föräldraledig i October. Samtiden i september ska jag börja plugga 50% (enligt skolan arbetsinsats på minst 20timmar/ vecka). Mitt första barn är 2år gammal just nu. Får jag rätt att ha barn ett mer än 25timmar/vecka på förskolan då?

  tack för svar
  MVH
  Minyi L
 • Hej Minyi !

  Tack för att du kontaktar oss med din fråga och välkommen till forumet.

  Precis som min kollega svarade tidigare i tråden har alla barn rätt till de 25 timmarna som ingår i grunderbjudandet. Grundschemat i de kommunala verksamheterna är måndag-torsdag 8:30-14:45. Studerar du mer än 25 timmar ska barnets schema följa din studietid vilket innebär att du vid behov, och i dialog med förskolan, har möjlighet att exempelvis delta på föreläsningar eller seminarier även om de äger rum utanför själva grundschematiden.

  Du kan kontakta barnets förskola direkt om du önskar mer hjälp med schemafrågorna. Det är bra att ha en dialog med dem om hur dina behov kommer att se ut till hösten.

  Önskar dig en trevlig helg och en fin sommar 🌞

  Med vänlig hälsning,
  AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.