Får man cykla på spåren i Ågesta?

Jag undrar varför det är tillåtet att cykla på de icke upplysta spåren i Ågesta? 5 km är alldeles sönderkört av cyklister, och man kan knappt gå där. Åk dit och kolla! Många cyklar dessutom på de upplysta spåren, fast det inte är tillåtet.

Kommentarer

 • Hej Gunilla,

  Tack för ditt inlägg!

  Det finns en regel om att man inte får cykla i elbelysta motionsspår så där ska inte cyklister befinna sig. Det finns skyltar uppsatta i området. Stockholm Stad, som ansvarar för spåren, har meddelat att de kommer sätta upp fler skyltar.

  Däremot finns det ingen regel gällande de icke upplysta skogsspåren. Stockholm stad avråder däremot cyklister att använda skogsspåren samt promenaden då dessa är avsedda för de som tar sig fram till fots.

  Önskar dig en fin vecka!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Hej Gunilla. Var hittar jag regeln om att det inte är tillåtet att cykla i elbelysta motionsspår?
  Jan
 • Hej Jan,

  Reglerna hittar du i spårkartan för Ågesta på Stockholm Stads hemsida.
  https://motionera.stockholm/siteassets/motionera-simma-och-trana/skidakning/sparkarta-for-agesta.pdf

  Önskar dig en trevlig helg!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter
 • Hej Gunilla
  Tack för svar. Men - det är allemansrätten som gäller som grundprincip i naturen och då är det tillåtet att cykla överallt (med undantag för hemfridszon). Är det fråga om reservat så är det reservatet föreskrifter som gäller före allemansrätten. Om det inte är fråga om reservat så måste eventuella förbud stå i kommunens lokala ordningsföreskrifter och där nämns cykling inte alls. Jag antar att det är Stockholms stad som äger marken för Ågesta. Men då marken ligger i Huddinge kommun, är det då inte de lokala stadgarna för Huddinge kommun som gäller?

  Jan
 • Hej Jan,

  Tack för att du har lyft frågan!

  Det är Stockholm Stad som ska svara på detta. Jag har ställt frågan och fått svar att de behöver undersöka detta vidare bland annat genom att se över beslutet som fattades kring förbudet att cykla. De kommer även lyfta frågan med deras jurist.

  Jag kommer uppdatera denna tråd när jag fått svar. Du har också möjlighet att själv höra av dig till idrottsförvaltningen i Stockholm Stad via e-post: friluft.idrott@stockholm.se.

  Med vänliga hälsningar
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.