Till senaste kommentaren

Varför har en bit av Dalkarlsvägen i Stuvsta blivit Mårdstigen?

Varje gång vi promenerar runt i Stuvsta förundras vi av att en bit av den långa Dalkarlsvägen söder om Stuvstaleden fått namnet Mårdstigen (och att Djupåsvägens sväng vid Stuvstaleden gör att Dalkarlsvägen slutar vid Djupåsvägen och inte vid Stuvstaleden).
Om vi förstått saken rätt hette hela sträckningen tidigare Dalkarlsvägen, och SL:s busshållplats på Huddingevägen/vid Älgskyttevägen heter ju fortfarande så – trots att den på en aktuell karta saknar koppling till Dalkarlsvägen!
Vi gissar att den södra delen av Dalkarlsvägen fick byta namn i och med att Stuvstaleden drogs fram i början på 1990-talet, och att SL inte märkt av detta. Men vore det inte praktiskt att, av kulturhistoriska skäl om inte annat, låta Mårdstigen återfå sitt historiska namn? Det verkar också lite opraktiskt att Mårdstigen och Mårdvägen ligger intill varandra, borde bädda för en del missförstånd ...
Skulle uppskatta en utredning av frågan, även om det innebär att ni får kolla i gatunämndsprotokoll från 90-talet. :-)

Kommentarer

 • Hej Gunilla,

  Det här var en intressant fråga. Jag har skickat den vidare och återkommer så snart jag har ett svar att ge dig.

  Med vänliga hälsningar
  Anna Servicecenter
 • Visst är det intressant?! Misstänker att det finns en och annan Mårdstigsbo som vet (känner tyvärr ingen, och tänkte att jag börjar fråga här).
 • Hej Gunilla,

  Efter lång väntan har vi nu fått svar från lantmäteriavdelningen som säger att förlängningen av Dalkarlsvägen, söder om Stuvstaleden, heter Minkstigen (inte Mårdstigen som anges ovan). Minkstigen var precis som ni skriver tidigare en del av Dalkarlsvägen. Namnbytet motiverades av att vägdelarna inte längre skulle vara förbundna med varandra efter vägombyggnaden där bland annat Stuvstaleden kom till. Beslutet att byta namn togs den 24 februari 1994 och en begäran om omprövning avslogs i augusti samma år. Det är inte aktuellt att ändra på vägnamnet.

  När det gäller hållplatser får de ofta namn efter en större gata i närheten, även om den inte ligger i direkt anslutning, men om hållplatsens namn är ett medvetet val eller en miss av Storstockholms Lokaltrafik (SL) vet vi inte. Du kan vända dig till SL:s kundtjänst för att eventuellt få reda på mer angående det.

  Tack ännu en gång för ditt tålamod.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.