Räv i villaområde

Hej.

Vi fann en skabbig död räv, på våran tomt i Snättringe idag 15/4-2018.
Då vi inte visste, hur vi skulle hanskas med den, så ringde vi först polisen på 114 14. Fick svaret. Kör ut och dumpa den i skogen. Inget lämpligt svar, tyckte vi. Då den då troligen för smittan vidare. Ringde istället Södra Djursjukhuset och frågade, om dom kunde ta hand om den. Dom kunde ta emot den, men vi skulle få betala kremeringen utav räven. Annars var alternativet även där. Kör ut med den i skogen. Bra tips, från ett Djursjukhus. Att sprida smittan vidare i naturen. Nu blev det en sopsäck istället och leta reda på ett sopnedkast i Stuvsta. Ingen värdig begravning, men bättre än att föra smittan vidare ute i naturen.

Skulle bra gärna vilja få reda på, hur man går tillväga. När man finner större döda djur på sin tomt och vart man ska vända sig. När man ska göra sig av med dessa, för det är väl ingen bra lösning. Att följa polisen och Södra Djursjukhusets tips, att dumpa dom i skogen.

Hälsningar.

Bengan Snättringe
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Bengan,
  Tack för ditt inlägg och dina lite otäcka bilder.

  Jag ser att du verkligen har försökt få kontakt om hur du ska förfara då du funnit ett dött djur på din fastighet. Det är fastighetsägarens ansvar att stå för bortförsel och kostnader som uppstår då ett dött djur hittas på fastigheten.

  I detta fall rörde det sig om en skabbig räv och de svar du fick var verkligen inga att rekommendera. Inte heller att du dumpade den i ett sopnedkast. Skabbdjuren lever maximalt ett dygn på en död kropp så det är inte så lång tid de kan smitta vidare.

  Eftersom det rörde sig om ett smittat dött djur hade kommunen hjälpt till med bortforsling av djuret men nu är det ju för sent.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hur får man då kontakt med kommunen, när det är helg. Ringer man, så blir ju svaret. Tryck 1. Om du vill komma dit. Tryck 2. Om du vill komma dit o.s.v. eller samtalet kopplas vidare, men vart. Det får man ju inte reda på, då man inte blir vidarekopplad.
 • Hej igen Bengan,

  De som svarar på vårt journummer är Socialjouren då det gäller sociala frågor och Räddningstjänsten Södertörn som tar emot de övriga frågorna och lotsar dem rätt.

  I fallet skabbräv hade ingen gjort något åt ärendet eftersom det är fastighetsägarens ansvar. Men hade du haft den skabbiga räven i sopsäck hade du kunnat ringa oss i måndags.

  Vi får hoppas att inte fler djur dör på din fastighet i framtiden. Igår sköts en skabbräv i Solgård men det finns många sjuka rävar i Huddinge.

  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej.
  Bifogar bild på räv med trolig skabb.
  Har varit på Skifferv 6 i Huddinge i midsommarhelgen o idag 30/6 ca kl 9.
  Ser väldigt sjuk ut.
  Mvh Lena Moberg
  Lena Mober

 • Hej Lena,

  Tack för din iakttagelse som jag vidarebefordrat till viltvårdaren.

  Tyvärr är beståndet av skabbräv enormt stort nu i Huddinge kommun. Det är mycket bra att vi får rapporteringar om dem men samtidigt är de svåra att få tag i. Men viltvårdarna är aktivt ute och gör allt för att minska beståndet. I förra veckan sköts en räv i närheten av Långsjön.

  Ha en skön sommar!

  Med vänlig hälsning,


  Susanne Servicecenter
 • Hejsan
  Vi har haft en skabbräv på vår tomten på Marmorvägen i Huddinge. Vi har sett den flera gånger och den ser inte alls frisk ut. 

 • Hej Andreas!

  Tack för ditt inlägg. Har vidarebefordrat detta till våra viltvårdare. Som min kollega Susanne skriver ovan kan rävarna vara svåra att få tag i men att de jobbar aktivt med att minska beståndet.

  Ha en bra dag!

  Med vänlig hälsning
 • Hej, har vid upprepade tillfällen sätt rävar springa på vår tomt samt andras tomter. Jag har en liten hund och en dag när hon skulle få en kisspaus på kvällen hoppade en räv fram och började springa mot henne. Som tur vad lyckades jag jaga bort den innan något hände. Det känns inte tryggt att släppa ut min hund under kvällarna då jag är rädd att något ska hända. Finns det något man kan göra för att avskräcka rävar från tomten? Bor på Rödhakevägen i Segeltorp.
 • Hej Lina,
  Tack för ditt inlägg.

  Viltvårdaren är informerad och känner mycket väl till rävbekymren i det området. Det är flera som skriver och ringer in om detta så han är ofta där ute och försöker skjuta dem som är skabbiga. Det är dock ett stort bekymmer för han kan inte skjuta bland villorna och på gatorna utan de bör ju vara i skogen så det inte sker några olyckor.

  Några tips på att hålla räven borta från villaområden kan vara
  •  att gapa och skrika, helt enkelt skrämma bort räven så att den ger sig iväg (det enklaste och kanske bästa sättet). 
  • att prova att sätta upp lampor med rörelsedetektorer eller olika skrammelanordningar, men det funkar ofta bara för stunden.
  • att skaffa hund för när hunden är ute håller sig räven borta, för att åter smyga runt huset när hunden är inne för natten. 
  • att skaffa olika produkter med lukt och ljud finns också att köpa.

  Tack än en gång för att du rapporterade in detta till oss och ha en trevlig helg.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.