Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Måste jag ha alla mina barn hemma om jag är föräldraledig med ett barn?

Hej, Jag beräknas föda mitt tredje barn den 30:e juni och vill nu gå på mammaledighet den 20:e juni. Jag har två energiska barn på 1,5 och 3 år som kräver mycket underhållning. Min fråga är om jag börjar min mammaledighet innan barnet fötts, måste jag då ha mina äldre barn hemma? Hela vitsen med att gå tidigare från jobbet är ju att få vila ett par dagar och eventuellt komma i ordning lite innan barnet kommer.

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Observera nya regler från och med 1 mars 2021. 

  Hej Karolina,

  Vad roligt att ni ska få tillökning.

  Dina barn får gå sina vanliga tider till och med två veckor efter babyns ankomst. Om man blir sjukskriven innan babyn kommer påverkar inte de äldre barns tid på förskolan.

  Efter de två veckorna går barnen ner på 15 timmar. Ni kan också teckna en särskild överenskommelse på 25 timmar med kommunen som ska gälla i minst ett år eller tills nya barnet börjar på förskolan. Denna överenskommelse medför att barnen får gå 25 timmar i veckan men vara lediga i stort på alla lov som grundskolan har. Jag bifogar blanketten här.

  Tar du ut semester eller annan ledighet är huvudregeln att barnen också ska vara lediga eftersom förskolan är till för de barn vars föräldrar arbetar eller studerar. Barn till arbetssökande eller föräldralediga får ha sina barn på förskolan men under begränsad tid.

  Önskar dig en trevlig sommar med familjen.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  I september planerar jag och min fru att ta 1 månad föräldraledigt tillsammans med de så kallade "dubbeldagarna" för vår andra dotter som är 8 månader. Vi har även en 3-åring som går på förskola. Under denna månad där vi tar föräldraledigt för det andra barnet, vad gäller för vår dotter (3-åringen) som går på förskola. Får hon fortsätta göra det under denna månad (givetvis med 15/25 timmars-regeln då)?
 • Hej Krister,
  Tack för din fråga.

  Er dotter på 3 år får fortsätta på förskolan precis som förut med antingen 15 eller 25 timmars schema.

  Ha en trevlig föräldraledighet i september.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Fråga ang: 25-timmarsavtalet= 25-timmar i veckan och hemma på alla lov

  Hej, min 1,5 åring kommer att bli storebror inom kort och jag undrar ifall han kommer att få vara på förskolan under sommarlovet? Han älskar att träffa sina kompisar, precis som många andra barn för att leka några timmar om dagen så 15-25 h i veckan skulle passa alldeles utmärkt men så som jag uppfattar det så räknas sommarlovet 8 veckor som de andra loven också?

  Det skulle även vara önskvärt att förstå anledningen till varför just Huddinge kommun har valt att barn till syskon (då menar jag yngre syskon ex nyfödda eller eller några månaders bebisar) inte får vara på förskolan under sommarlovets hela 8 veckor. Jag har tyvärr inte hört något positivt ang 15-25 timmars avtalet från någon förälder som jag mött. Jag tycker personligen att det är rimligt att inte ha sina barn långa dagar på förskolan om en förälder är hemma. Men under de längre loven behöver barnen mer än att titta på när lillesyskonet ska ammas och tas hand om (för att bla skapa en god anknytning till sina föräldrar den första tiden). De små barnen/nyfödda behöver lugn och ro och då blir det svårt att springa runt på stan för utflykter och aktiviteter då det inte är optimalt heller för de större barnen att sitta hemma och titta på under sommarlovets 8 veckor.

  Tanken är säkert god ifall det handlar om att barn t.ex ska mer spendera tid med sin familj och utvecklas även i hemmet men av bland annat orsakerna ovan så fungerar inte så bra i praktiken för alla familjen och särskilt inte för de barn som behöver mer stimulans vilket gör att föräldrar har svårt att räcka till för alla barn samtidigt. Finns det någon stans ni kan ge mer info kring orsaken till varför ni valt att ha det så här. Även om man inte kan påverka det hela så kan det vara skönt att förstå hur ni tänker. Det skulle även vara önskvärt att få reda på om ni har någon form av dispans (förutom 25 timmar ist för 15 timmar) för de barn som har ett extra omvårdnadsbehov.
 • Hej Linda och välkommen till vårt forum.

  Du undrar varför Huddinge kommun har tagit fram möjligheten för föräldraledigas barn att gå 25 timmar per vecka. Det framtogs av politikerna för många år sedan eftersom det fanns ett stort önskemål att barnen skulle få gå mer tid än 15 timmar per vecka på förskolan.

  I grunden har Huddinge kommun beslutat att 15 timmar är tillräckligt för barn med föräldralediga vårdnadshavare. Alla vårdnadshavares barn som inte gör överenskommelsen på 25 timmar, som inkluderar lov, har fortfarande rätt att gå 15 timmar hela året.

  Alla har rätt söka dispens och då görs en individuell bedömning av barnets behov. Det kan finnas särskilda omständigheter som gör att barnet har behov av ytterligare tid.


  Önskar dig en god fortsättning på det nya året.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Hej, du har inte svarat på min fråga. Dispans från 15-25h/vecka är inget jag ifrågasätter. Snarare att det inte tycks finnas någon individuell bedömning kring vilka behov barnen har då alla föräldraledigheter är unika.
  Jag undrar vad ni ser för fördelar för barn som har syskon hemma att inte få möjlighet att vara på förskola under det långa sommarlovet 8 veckor. Det är enbart Huddinge kommun som gör på det viset. Jag undrar vad ni ser för fördelar för äldre barn att vara hemma under det långa sommarlovet när ex föräldrar har nyfödda som behöver lugn och ro för att ex knyta an med mera.
  - Någon vecka eller dagar hemma tror tror jag är bra för äldre barn men att vara hemma med en en förälder och ett litet syskon som måste ammas, knyta ann och ha lugn och ro tror jag inte är särskilt givande för ett äldre barn under 8 veckors tid. Jag antar att det finns en grundtanke kring detta beslut och jag hoppas att ni som arbetar inom Huddinge kommun har fått ta del av detta så ni vet vad ni jobbar med. Om inte anser jag att det är minst lika mycket av värde att ni/du som svarar samt vi föräldrar som berörs av detta får ta del av grundtanken till detta. Kan ni inte svara så ber jag er att hänvisa till kontaktbara personer och inte att det är ett ”beslut som fattas”, det är tyvärr inte svar på frågan.
 • Hej igen,
  Vi har nu letat i arkivet och sett att önskemålet om utökad tid från 15 timmar till 25 timmar från början var ett medborgarförslag. Det utreddes av förvaltningen och mynnade ut i följande beslut:
  • Den 21 februari 2012 beslutade förskolenämnden att införa modellen enligt förvaltningens förslag. ( se bifogad tjänsteskrivelse)
  • Den 7 maj 2012 antog även kommunfullmäktige förslaget vilket innebär att modellen införs från och med 1 augusti 2012.
  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Observera!

  Nya regler gäller från och med den 1 mars 2021.
  Läs inlägget:
  Grunderbjudande om 25 timmar för alla barn i förskolan från och med 1 mars 2021.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.