Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag bygga en lekstuga ?

Hej! Bor i ett parhus i Högmora. På våra tomter har vi sedan tidigare fått information om att vi får ha friggebod upp till 7,5 kvm (2 x 7,5 då grannen också kan ha en). Nu funderar vi på att köpa en lekstuga till barnen med måtten 124 cm bredd x 158 cm längd och 178 cm höjd. Är det ok för oss att göra det eller är det kört i och med friggeboden? Den lekstugan vi tittat på har inget golv utan ställs på marken men den har väggar och tak. Om vi skulle besluta oss för en annan som har golv, spelar det någon roll?

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för ditt inlägg.

  En lekstuga kan byggas inom ramen för friggebodsreglerna. Om du redan har ett förråd som är 7,5 kvm idag så har du tyvärr redan nyttjat den byggrätten.

  Önskar dig en fin vecka!

  Med vänlig hälsning,
 • Hej igen och tack för svar. Om förrådet är 5 kvm stort, får jag då köpa/bygga en lekstuga på 2,5 kvm?

  MVH
 • Hej igen,

  Precis, det stämmer.  Med vänlig hälsning,
 • När vi placerar ut lekstuga, ska den då även vara 4 meter från vår granne som bor i den andra delen av parhuset?Vi delar egentligen på en tomt där man byggt ett parhus om jag förstått det rätt.
 • Hej!

  Jag har stämt av din fråga med en bygglovshandläggare som råder dig att få ett skriftligt medgivande från grannen (som bor i samma parhus som du) om du vill placera lekstugan närmare tomtgränsen än 4,5 meter.

  Här hittar du information från boverket som beskriver definitionen "gräns".

  Önskar dig en fin eftermiddag!

  Med vänlig hälsning,
 • En mindre lekstuga som exemplet ovan bör inte jämföras med en friggebod.
  Den är inte konstruerad så människor kan uppehålla sig i den om en vuxen inte kan stå raklång?

  Detta handlar snarare om ett lekredskap. Det är även så flera kommuner tolkar och kommunicerar ut om liknande fall.

  En lekstuga kan dock vara konstruerad med mer varaktig grundläggning och ha en höjd som gör att vuxna kan uppehålla sig i den. Då bör det tolkas som friggebod. Men inte när det är en låda man kan lyfta runt med sina händer som ovan?
 • Hej David!

  Tack för ditt inlägg.

  Jag har stämt av frågan med vår bygglovsavdelning som gör bedömningen att en lekstuga av detta slag anses vara en byggnad då den är av bestående karaktär och därmed kan inrymmas inom friggebodsreglerna. Denna bedömning grundar sig i Boverkets riktlinjer om att "varaktigt placerade lekstugor omfattas av definitionen för byggnad".

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning,
 • Påverkas bedömningen om man enkelt på två personer kan lyfta upp lekstugan och flytta den när som helst?
 • Hej Jesse,

  Tack för din fråga.

  Det är inte vikten, utan varaktigheten av åtgärden, som avgör om lekstugan går under reglerna för bygglovsbefriad friggebod eller om åtgärden kräver bygglov.

  Önskar dig en fin vecka!

  Med vänlig hälsning,
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.