Hur mäts takutsprång?

Har på vårt hus byggt ett uterum i vinkel men där taket på uterummet byggs ihop med det befintliga husets tak.

Att räkna ut så att takutsprången blir rätt har varit en svår övning. Båda taken ska ju ha samma höjd längst ner och från det har jag sedan räknat mig baklänges genom konstruktionen.

Nu är jag nästan klar och kommer hamna på 49 cm tror jag men det blir tight. Min fråga är nu, hur mäts takutsprånget då man har betongpannor. Betongpannorna ju "vågiga" längs ner. Mäter man på toppen av "vågorna" eller i botten av "vågorna" eller är det kanske medelvärdet?

Jag antar att det finns en vedertagen metod eftersom det annars skulle vara upp till den enskilde tjänstemannens.

Kommentarer

 • Hej Lennart,

  Tack för att din fråga!

  Bygglovsavdelningen tittar inte på konstruktionens olika delar när de gör bedömningen. Det som är viktigt är att allt faller inom principskissen för takfoten likt bilden nedan. Om takpannorna är vågiga eller inte faller definitivt inom felmarginalen.

  Tack för att du skrev till oss och vi önskar dig all lycka med din utbyggnad. Hör gärna av dig om du har ytterligare funderingar.

  Vänliga hälsningar,


  Jonah Servicecenter
 • Tack för ditt svar men jag är inte riktigt säker på hur jag ska förstå det eftersom du skickar en "principskiss". Så jag skickar en bild så kanske du kan ge ett tydligare svar.

  Tror du att en inspektör skulle godkänna nedanstående konstruktion?


 • Godmorgon Lennart,

  Plan- och bygglagen (PBL) bygger på egenkontroll och det är byggherren som är ansvarig. Inspektörerna går igenom Boverkets byggregler, men kontrollerar inte konstruktionen.

  De ställer frågor om grundläggning och brandskydd och hur byggherren ska lösa det. Ritningen blir säkert bra, men fokus kommer att läggas mer på brandskyddet samt grundläggningen.

  Väl mött!
  Jonah Servicecenter
 • Tack för svaret men nu gäller ju inte frågan vare sig grundläggning eller brandskydd, så svaret ni ger hjälper ju inte mig med den fråga jag ställt.

  Självklart är byggherren ansvarig och det är ju därför som jag efterfrågar hur man på Huddinge kommun de facto mäter takutsprånget. Med den kunskapen kan jag som byggherre sedan se till att byggnaden uppfyller både boverkets byggregler och de praxis som gäller i Huddinge.

  Kan ni återkomma med ett svar som besvarar min fråga?

  mvh
 • Lennart,

  Om taket sticker ut mer än 49 cm så ska det räknas med i byggarean. Håller man sig till ett takutsprång som är max 49 cm så räknas inte den ytan.

  Inspektören bedömer som sagt endast att takutsprånget byggs inom principskissen från bygglovet.

  För fler detaljerade frågor så är du välkommen att höra av dig till din handläggare eller vår bygglovsavdelning.

  bygglov@huddinge.se

  Lycka till med bygget!

  Med vänlig hälsning,
  Jonah Servicecenter
 • Tack för ert svar!
 • Har nu fått svar av bygglov och det är OK att själva takpannan sticker ut en halv centimeter över 50 cm. Däremot fick jag inget svar på hur mätning sker, tyvärr.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.