Till senaste kommentaren

Hur högt staket eller plank får jag ha runt tomten?


Hej,
När jag läser på eran hemsida står det att ett "normalt" staket inte kräver ett bygglov. Vad innefattas inom ramen för normalt? Tänker primärt på höjden på staketet, och om det skiljer sig mellan allmän väg och mot en granntomt? 

Jag skall alltså inte bygga ett plank, utan ett staket runt vår tomt (med 50% luft).

Mvh Kent

Kommentarer

 • Hej Kent och tack för din fråga!

  Regler för staket
  När det gäller staket så kräver de inte bygglov om de är normalhöga och har genomsikt. Staketet du beskriver, 110 cm högt och 50% luft, är inte bygglovspliktigt. 

  Vissa andra villkor måste också vara uppfyllda, som att staketet är:  
  • tillräckligt genomsiktligt med minst lika mycket luft mellan spjälorna som de är breda (minst 50 procent luft).
  • maximalt 80 centimeter vid infarter eller korsningar av trafiksäkerhetsskäl (det är viktigt att god sikt alltid tillgodoses så att inte trafiksäkerheten påverkas negativt). 
  • rekommenderas att staketet placeras minst 20 centimeter från fastighetsgräns och gärna 50 centimeter ifrån så att du har möjlighet att gå runt det och underhålla det medan du fortfarande står på din egen tomt.

  Regler för plank
  • För plank gäller att du inte behöver bygglov eller medgivande från grannar för att uppföra ett plank som är upp till 180 cm om det är runt en uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus och minst 4,5 meter från tomtgräns. 
  • Vid placering närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs grannes medgivande.
  I övriga fall behöver du normalt bygglov för att uppföra ett plank. Känner ni osäkerhet över hur det staket eller plank ni har tänkt uppföra skulle bedömas går det bra att mejla en illustration och/eller en beskrivning till bygglov@huddinge.se.

  Läs mer om staket, mur och plank på vår hemsida och  boverkets hemsida

  Ha en fin avslutning på veckan!

  Med vänliga hälsningar,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.