Till senaste kommentaren

Hur gör man när man mäter takutsprång

Hej!

Jag håller på att bygga ett hus nu och jag har några frågor om hur det går till när man mäter måttet för takutsprång. Det är nämligen så att våra takplattor sticker ut lite för långt ut över 50cm så jag undrar om plattorna ingår när man mäter eller om det bara är själva takstolen som räknas med i det måttet? Gör det något att takplattorna gåt ut över 50cm?
Anonym

Kommentarer

 • Hej och varmt välkommen till vårt medborgarforum!

  Det är mycket som är klurigt i den här djungeln med ritningar!

  Vad är takutsprång? 🏠
  Takutsprång (kallas ibland också takfot eller takskägg) är den delen av yttertaket som sticker ut utanför fasaden. Den är tänkt att skydda en del av fasaden från väder och vind, men det är minst lika mycket ett designval! 

  Hur mäter man takutsprång? 📐
  För att det ska räknas som ett takutsprång och inte räknas in i tomtens byggnadsarea (det vill säga att det räknas in i den totala mängden mark som får bebyggas på en tomt) så får måttet på takfoten inte vara mer än 50cm. Måttet för takutsprång mäts från utsidan av takstommen in till fasaden, med andra ord räknas inte takplattorna med i mätningen, inte heller takrännor räknas med. Du kan se lite olika exempel på bilderna här under, där måttet B alltså är takutsprånget.  Ritningarna är alltså bara på själva stommen och inte på hela yttertaket.

  Ha det så fint och varmt välkommen att återkomma om du har fler frågor!

  MVH

  Klara Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.