Till senaste kommentaren

Hur tar jag bort en oljecistern ?

Jag har precis köpt hus i Huddinge och ska börja med att plocka bort oljepannan. Vilka regler för nergrävda oljetankar gäller i Huddinge kommun? Att man måste suga ut kvarvarande olja och spola rent tanken vet jag om, men räcker det att sandfylla tanken sen eller kräver ni att man skall ta bort den? Jag tänkte även byta till pelletsbrännare. Behöver jag meddela kommunen på något sätt?

Med vänliga hälsningar,

Kommentarer

  • Hej Anton,

    Tack för att du kontaktar oss i en fråga som intresserar många.

    • Det som gäller är att när en oljecistern och rörledningarna tas ur bruk, ska de tömmas och rengöras. Åtgärder ska göras så att den inte kan fyllas igen av misstag. Cisternen ska sedan tas om hand på rätt sätt.
    • Att den tagits ur bruk ska anmälas till tillsynsmyndigheten i kommunen, det vill säga i detta fall miljötillsynsavdelningen. För detta har vi en e-tjänst på vår hemsida under rubriken "Bostad och miljö" och underrubriken "Oljecisterner". I samma e-tjänst kan du också anmäla om du vill installera en oljecistern.Tillsynsnämnden tar ut en avgift på för att handlägga anmälan av en cistern som ska tas ur bruk.
    • Oljecistern i mark bör grävas upp och tas bort. Är detta inte möjligt ska cisternen rengöras och fyllas med sand eller annat lämpligt material för att undvika sättningar i marken. Innan cisternen fylls med sand måste den besiktas av en auktoriserad kontrollant för att säkerställa att den är hel.

    Det är Naturvårdsverket som har tagit fram föreskrifter för cisterner och det är den som är ägare av cisternen som har ansvaret för att föreskrifterna följs.

    Då du nu vill byta till en pelletsbrännare behöver du göra en anmälan om åtgärd till bygglovsavdelningen för den nya pelletsbrännaren.

    Hoppas du nu fått svar på dina frågor annars är du välkommen att kontakta oss igen!

    Med vänlig hälsning,
    Huddinge servicecenter
    (Uppdaterad )
  • Hej, om man inte kan ta bort nedgrävd oljecistern men vill ta den ur bruk. Då gäller:  
    1. Besiktning av auktoriserad kontrollant som också tömmer (om det finns något kvar) samt rengör och skriver intyg.
    2. Därefter behöver vi fylla den med grus. Ska detta göras innan eller efter vi gör anmälan till tillsynsmyndigheten om att vi tar den ur bruk?
  • Hej Agneta !

    Nu har jag fått svar från en av våra miljöinspektörer och allt ska genomföras innan anmälan görs till oss. Fastighetsägen behöver alltid ta dit en firma som kontrollerar om cisternen är helt tömd, om man gör en sandfyllning av cisternen och det finns oljerester kvar finns det risk att detta tränger ut till marken runtomkring cisternen.

    Ha en fortsatt fin dag !


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.