Till senaste kommentaren

Vad krävs för att fälla en stor gammal ek ?

Vi har fått reda på att en granne här i Högmora ska hugga ner en gammal och vacker ek. Eken ser precis ut som en Sparbanksek. Kanske är den runt 300 år gammal. Enligt en annan granne behöver han inte tillstånd då just hans ek inte är skyddad. Det gör ont i oss när vi tänker på att eken ska huggas ner. Får man verkligen göra så??

Kommentarer

 • Hej Lisa och tack för din fråga!

  För att få fälla ett träd som är 300 år måste man först göra en anmälan till Länsstyrelsen.

  Vissa träd klassas enligt Naturvårdsverket som särskilt skyddsvärda. För att få fälla träd som är särskilt skyddsvärda krävs en anmälan enligt 12 kap. 6 § miljöbalken.

  Enligt Naturvårdsverkets definition ska särskilt skyddsvärda träd uppfylla något av följande kriterier: Levande eller döda träd ska vara minst en meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd, levande eller död gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år (övriga trädslag som är äldre än 140 år) eller träd grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstammen.

  Vänliga hälsningar,
 • Tack för svar men det hjälper ju inte oss då vi har förstått att han kommer att fälla trädet trots att vi tror att trädet är flera hundra år gammalt. Vad ska vi göra/vända oss. Det är bråttom för trädet kommer kanske sågas ned de närmaste dagarna.
 • Hej igen!

  Jag förstår situationen väl, det finns ingenting kommunen kan göra i ett sådant ärende när trädet fortfarande är befintligt. Skulle det av någon anledning vara som så att någon på felaktigt sätt håller på att fälla ett träd felaktigt kan man i stunden kontakta polis som får åka ut på ärendet och upprätta en polisanmälan, samt göra en tillsynsanmälan till kommunen. 

  Jag bifogar blankett för tillsynsanmälan nedan.

  Vänliga hälsningar,
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.