Får man skjuta upp fyrverkerier 2019?

Får man köpa och skjuta upp fyrverkerier i år? Enligt vissa källor jag läst så krävs det tillstånd av polisen, andra säger att det är upp till kommunen och andra säger att man ska följa MSB bestämmelser. Hur ligger det till egentligen? Får jag köpa fyrverkerier och skjuta upp dom från ett ställe där det inte finns bebyggelse?
Terence Cornwell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Terence!

  Tack för din fråga.

  När det gäller fyrverkerier och kommunen:

  I Huddinge kommun finns det endast reglerat att man INTE får använda pyrotekniska varor (fyrverkerier) närmare än 100 meter ifrån Huddinge sjukhus, Björnkulla vårdhem, Stortorps sjukhem, Stortorps konvalescenthem, Långsjöbo, Segeltorps servicehus, Kullagårdens äldreboende, Sjödalens sjukhem, Tallgården och Rosendalsgården. Detta kan du läsa i §19 i Huddinge kommuns lokala ordningsföreskrifter.
  I övrigt finns det inga bestämmelser.

  När det gäller polisen/rättsväsendet:
  Här kan man läsa mer på Polisens hemsida

  Enligt lag är det förbjudet att skjuta raketer på ett olämpligt sätt eller mot en person, då är det ett brott och man riskerar att dömas för ofredande, misshandel eller grov misshandel.

  I övrigt behöver man även läsa sig in på vad som gäller hos MSB där det finns nya regler sedan 1 Juni 2019, gällande raket med styrpinne.

  Hoppas att detta var svar på din fråga.

  Med vänlig hälsning

  Jean Servicecenter
 • Huddinge kommun reglerar att man inte får skjuta fyrverkerier på vissa ställen, i texten hänvisar ni till MSB som i sin tur hänvisar till tillstånd ifrån kommunen.

  Urklippt från MSB:

  Det som kommer att krävas för att få skjuta raketer med styrpinne efter 1 juni 2019 är:

  • Tillstånd till användning av explosiv vara från kommunen.

  Då utgår jag ifrån att man INTE får skjuta raketer med styrpinne i Huddinge Kommun utan tillstånd?

  Fredrik
 • Hej Fredrik!

  Det är alldeles riktigt.  Vänliga hälsningar,
  Jean Servicecenter
 • Hej, Vilka tider får man smälla fyrverkerier imorgon, Tisdag? I Huddinge Kommun!
  Alfred Melander
 • Hur många tillstånd utfärdade kommunen för raketskjutning under nyårsafton?
  Claes
 • Hej Claes och tack för din fråga!

  Det är inte Huddinge kommun som utfärdar tillstånd för pyrotekniska varor(fyrverkerier), det gör polisen. Längre upp i tråden finns en länk som går till polisens hemsida där hänvisningar finns i hur man ansöker.

  Du bör därför vända dig till polisen för att få ett svar på din fråga.

  Vänliga hälsningar,
  Jean Servicecenter
 • Hej Jean,

  Nu blir jag lite förvirrad. På polisens hemsida (https://polisen.se/tjanster-tillstand/tillstand-ansok/fyrverkerier/ )står det bl.a. följande.

  "Nya regler för raketer med styrpinne
  Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne. Kravet gäller även raketer som är inköpta före lagändringen. Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen. För mer information se MSB:s webbplats eller kontakta din kommun eller polisen."

  Om man hos polisen påbörjar ansökan "Om tillstånd enligt ordningslagen, användning av pyroteknik", framgår det att man ska bifoga "tillstånd att få hantera brandfarliga och explosiva varor". Det framgår uttryckligen att det är kommunen som utfärdar det tillståndet.

  MSB:s hemsida (https://www.msb.se/fyrverkerier ) står det bl.a. följande.

  "Det som kommer att krävas för att få skjuta raketer med styrpinne efter 1 juni 2019 är:
  • Tillstånd till användning av explosiv vara från kommunen.
  • Genomgången B- eller C-utbildning hos en av MSB godkänd utbildningsanordnare.
  Den ändrade bestämmelsen gäller endast raketer med styrpinne. Övriga typer av fyrverkerier berörs inte."

  Jag har letat efter tillståndsinformation från Huddinge kommun, men det verkar som att kommunen inte har förstått de nya reglerna. Jag söker på både raket och fyrverkeri och får inte en enda träff. Ska jag alltså tolka det som att kommunen inte utfärdade ett enda tillstånd att under nyårsafton få skjuta fyrverkerier med styrpinne?

  Som bekymrad hundägare tvingades jag återigen konstatera att det sköts väldigt mycket fyrverkerier under nyårsafton. Och då är det märkligt om inga tillstånd beviljades. Jag är nyfiken på Huddinge kommuns inställning till detta fenomen. Ni kan för det första tydligt informera medborgarna om när tillstånd behövs. Ni skulle vidare kunna ha en plan för att reglerna ska få avsedd verkan.
  Claes
 • Hej Claes!

  Hantering av tillståndsansökan för fyrverkerier och andra explosiva varor sköts av Södertörns brandförsvarsförbund för dess medlemskommuner. Det innebär att om du söker information kring antal tillståndsansökningar behöver du ta kontakt med dem på telefonnummer, 08-721 22 00 eller maila på brandforsvaret@sbff.se. Där kan de också svara på andra frågor kopplade till hantering av explosiva varor.

  Vänliga hälsningar,
  Jean Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.