Får jag återställa balkong

Hej.
Får jag återställa en balkong över allmän väg när jag har 4.70 till under kant balkong?
Anders Olsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anders och tack för din fråga.

  Jag kontaktade en bygglovshandläggare som svarade att det är svårt att svara på utan ytterligare information om det specifika fallet. En balkong räknas som en tillbyggnad som kräver bygglov. Det finns dock vissa undantag från lovplikten. Ett av dessa undantag är att man inom ett område med detaljplan får göra en liten tillbyggnad i form av en balkong, burspråk eller uppstickande byggnadsdel utan bygglov på en- och tvåbostadshus.

  Tillbyggnaden får inte placeras närmare gräns än 4,5 meter, om inte de grannar som berörs medger det. I vissa fall får en sådan tillbyggnad dock inte göras utan bygglov. Det gäller på en byggnad eller inom ett bebyggelseområde som är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. Det gäller även om kommunen i en detaljplan har bestämt att bygglov krävs.

  Du skriver ”återställa”. Innebär det att det tidigare funnits en balkong på platsen? I en eventuell bygglovsprövning görs en bedömning om balkongens placering, i det här fallet vid en allmän väg, är lämplig.

  Hoppas du fått lite mer klarhet i balkongfrågan annars är du välkommen att höra av dig med fastighetsbeteckning och annan värdefull information.

  Ha en fin kväll!

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.