Till senaste kommentaren

Hur går arbetet med Drevvikens vattenkvalitet?

Hej,

Jag vet att kommunen har utfört arbete med att förbättra vattenkvaliteten i Drevviken. Jag undrar om ni är klara eller om fler åtgärder behövs och kommer att utföras? Vissa har ju sagt att vattnet blivit mer genomskinligt men jag tycker inte det ser ut att vara någon direkt skillnad på vattnet från tidigare år. Och sedan undrar jag om det faktum att det har kommit väldigt mycket sjögräs i Drevviken kan ha att något att göra med era åtgärder, och om man planerar att ta bort en del sjögräs? Det är sjögräs ända ut till stenön vid Stortorps båtplatser så man kan (eller vill) inte längre simma ut dit.

Och till sist undrar jag om ni lägger ut bara en del av frågorna som inkommer då det verkar vara mest äldre frågor? Jag fick inte en enda träff när jag sökte på Drevviken vilket verkar lite ologiskt.

Vänliga hälsningar
Jenny
Jenny

Kommentarer

  • Hej Jenny
    Tack för din fråga! 
    Du kan följa arbetet med Drevviken här.
    Drevviken, åtgärder - Drevviken - Miljöbarometern - Huddinge kommun (miljobarometern.se)

    Vi får de flesta frågorna från våra invånare via andra forum än detta publika forum. Men även där är frågor om Drevviken mycket få.

    Med vänlig hälsning
    Liselott Raphael
    Servicecenter Huddinge kommun
    Liselott Raphael
  • Även jag undrar om sjögräset som sprider sig alltmer i Drevviken. Hittar inget svar i miljöbarometern
    Solveig
    Solveig
  • Hej Solveig!

    Tack för att du kontaktar oss🍂

    Jag har skickat din fråga till vår miljötillsynsavdelning och återkommer när jag fått svar.


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Tack för upplysning!
    Solveig
  • Hej igen!

    Nu har jag fått återkoppling i frågan som rör Drevvikens vattenkvalitet av en av våra miljöstrateger på Natur- och klimat avdelningen som svarar så här:

    Det är flera som har hört av sig under sommaren angående ökad mängd vattenväxter i Drevviken. Den ökade växtligheten beror med stor sannolikhet på den fosforfällning som Stockholm tillsammans med SVOA, Stockholm Vatten och Avfall, och omkringliggande kommuner har gjort i Drevviken under 3 års tid. Syftet med fosforfällningen har varit att minska den stora mängd fosfor som frigörs från sedimenten varje år och på så sätt sänka näringshalterna i vattnet och minska problemen med övergödning. Resultaten av den sänkta fosforhalten är att siktdjupet har ökat och vattenväxterna har därmed kunnat etablera sig på större djup och i större omfattning.

    En ökad mängd vattenväxter var förväntad men inte i den här omfattningen och vi tror att växtligheten kommer att gå tillbaka och att det är extra mycket nu första året när fosforhalterna har sjunkit så pass mycket. Om det rör sig om en invasiv art så är det viktigt att minska spridningen. Annars är vattenväxter positivt på många sätt, bland annat för det biologiska livet i sjön, men det blir såklart ett problem för medborgarna om de breder ut sig för mycket och det därmed inte går att bada, åka båt, paddla osv. Hade sjön inte haft problem med övergödning och haft den belastning den har idag från avrinningsområdet hade det troligtvis funnits naturligt mer vattenväxter i sjön.

    Vi gör biologiska undersökningar och provtar vattnet både före, under och efter att den här åtgärden har genomförts. Nästa år ska vi undersöka vattenväxter och efter det får vi utvärdera resultatet.


    Jag hoppas det gav svar på frågorna och att vi genom svaret lyckats ge en bättre bild av läget i Drevviken just nu 👍


    Ha en fortsatt trevlig eftermiddag 🍂


    Med vänliga hälsningar,
    AnnaCarin Servicecenter
  • Tack för uttömmande svar!
    mvh
    Solveig H
    Solveig
  • Ingen orsak, toppen att svaret var hjälpsamt 👍
    AnnaCarin Servicecenter
  • Jag tackar också för ett bra svar. :-)
    Mvh
    Jenny
    Jenny
  • Ingen orsak, tack för era frågor och kommentarer 🍂
    AnnaCarin Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.