Till senaste kommentaren

Behövs bygglov för uterum och braskamin ?

Hej !
Planerar att glasa in vår altan och ytan blir 15 kvm i denna sen installera en braskamin . Behövs bygglov för detta ?

Kommentarer

 • Hej Karl-Magnus och tack för ditt inlägg,

  En altan som glasas in och får nytt tak räknas vanligen som en tillbyggnad som kräver bygglov. Är det en uteplats med befintligt tak som glasas in i anslutning till huvudbyggnaden kan det istället räknas som fasadändring. Om det är ett en- eller tvåbostadshus i detaljplanerat område krävs bygglov om förändringen bedöms ändra byggnadens eller områdets karaktär väsentligt.

  För en- och tvåbostadshus finns det undantag från bygglovsplikt som möjliggör en tillbyggnad på upp till 15 m² utan lov. Det krävs ändå att en anmälan om åtgärd skickas in till kommunen och att du får ett startbesked innan du får påbörja inglasningen. I kulturmiljöinventerade områden krävs dock oftast bygglov även för sådana tillbyggnader. Det går att ta reda på om det gäller för din fastighet genom att besöka vår webbkarta och bocka i "Attefallsregler gäller ej" under "Bygga, bo och miljö" i menyn till vänster.

  Mer information finns på vår hemsida och på Boverkets hemsida.
  När det gäller eldstäder och kaminer så behöver du skicka in en anmälan om åtgärd och få startbesked innan du kan installera den. Om du i samband med installationen ska dra en skorsten utanpå fasaden behöver du dock bygglov. Läs gärna mer på vår hemsida.

  Önskar dig en trevlig dag!

  Med vänliga hälsningar,
  Agnetha Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.