Till senaste kommentaren

Behövs bygglov för att måla om en villa?

Hej!

Jag undrar om vi behöver bygglov vid ommålning av en villa i Fullersta? Vi vill byta från röd med vita knutar till grå med svarta knutar.

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga.

  När det gäller att ändra färg på fasaden till sitt hus kan man säga att grundregeln är att det inte kräver bygglov. Det finns dock en rad saker man måste ta i beaktande innan man målar om sitt hus. För det första ska man ta reda på en området som huset ligger i är kulturmiljöinventerat. Kulturmiljöinventering betyder att området på något sätt är värt att bevara. Det kan gälla både natur och bebyggelse, i sådana områden krävs oftast att man ansöker om lov om man vill ändra husets färg.

  Det andra man bör undersöka är vad områdets detaljplan har för bestämmelser. I vissa detaljplaner står nämligen att det krävs bygglov för att ändra fasadfärgen. Följ länken ovan för att leta reda på just din detaljplan.

  Det sista att ta i beaktande är att man generellt inte får ändra byggnadens och eller områdets karaktär för mycket. Detta gäller även om området inte är kulturmiljöinventerat. Om man till exempel vill ha en väldigt speciell färg eller ha en färg som inget annat hus i området har bör man kontakta bygglovsavdelningen för att se om det krävs bygglov.

  När det gäller just Fullersta är vissa delar kulturmiljöinventerade. Där bör man alltså noggrant undersöka vad som gäller innan man ändrar fasadfärg.

   Hoppas denna information var till hjälp.

   Med vänlig hälsning.

  Agnetha Servicecenter
 • Hejsan. Bor i ett radhus område som är detaljplanerat och bestämmelserna är från 70 talet. Dem flesta (typ 9 av10) grannar vill måla om i andra färger än dem som är nu. Granngatorna är också "likadanaområden" från 70-talet som jag brukar kalla det. Där verkar dem boende ha byrytit mot allt och målat i alla möjliga färger vilket jag inte tycker spelar någon roll men men det är fel oavsett vad man tycker om det. Kan vi på vår gata ansöka om att ändra detaljplanen för våran gata så att alla får måla hur dem vill? Hur gör man i så fall? Mvh Therese
  Anna-Karin Hasselfors
 • Hej Anna-Karin,

  Tack för ditt inlägg!

  Jag har varit i kontakt med planavdelningen som meddelar att det är svårt att ändra en detaljplan om syftet är att kunna måla om husen.

  Om du ändå önskar söka bygglov för fasadändring kan du skicka in din ansökan till bygglovsavdelningen. De kommer då titta på om det går att bevilja lov för fasadändring med avvikelse i detaljplanen. Det behöver vara väl motiverat för att en sådan avvikelse ska gå igenom.

  För mer information kan du kontakta bygglovsavdelningen genom att maila bygglov@huddinge.se. Du kan också boka tid med en bygglovshandläggare. Det gör du här.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning
  Agnetha Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.