Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Var är det tillåtet att cykla mountainbike?

Hej,

Jag bor i Snättringe och gillar att cykla mountainbike. Skulle nyligen ut med sonen som är 9 år, men fick problem. Var får jag cykla? I Källbrinkspåret råder cykelförbud likaså i motionsspåret som utgår från Långängen. Stigarna (röd, gul och grön) som utgår från Långängen gissar jag är ok, men de är på tok för tekniska för sonen. Så var ska vi bege oss? Det blir ett alltför stort projekt om vi ska bege oss till Lida varenda gång. Huddinges cykelkarta är bra, men det finns ingen info om var man kan cykla mountainbike. Endast cykelväg och cykelbana är utmärkta på kartan. Vore mycket tacksam för hjälp.

Hälsningar Erik

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Tack för ditt inlägg.

  Enligt Naturvårdsverket finns det inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men de är anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Kommunen eller polisen kan reglera cykling på motionsspår och vandringsleder. Det sker genom lokala trafikföreskrifter eller lokala ordningsföreskrifter. Vägmärket "Cykelåkning förbjuden" visar var du inte får cykla. Vi kan inte hitta några förbud mot cykling i Huddinges motionsspår vilket betyder att de får cykla i t.ex. Källbrinksspåret som anges nedan.

  Vänligen,

  Huddinge servicecenter
 • Hej igen.

  Tack för svaret. Då undrar jag vem som har satt upp skyltarna om cykelförbud som sitter vid "ingångarna" till löpspåren både i Källbrink och det elljusspår som utgår från Långängen. Är det kommunen som satt upp de "lokala ordningsföreskrifterna" eller är det någon privatperson som gjort det på eget initiativ?

  Det finns alltså inga slingor eller spår som rekommenderas eller är tänkta för just mountainbike?

  Hälsningar Erik

 • Hej Erik,
  jag var i kontakt med Huge som bekräftade att det är cykelförbud i området som diskuteras (och är utmärkt) och att det är Huge som har satt upp skyltningen.
  Jag hittar tyvärr ingen information om en slinga som är gjord för mountainbike men en slinga kan föreslås via exempelvis ett Huddingeförslag.

  Trevlig dag,

  Huddinge servicecenter
 • Hej Filip!
  Vem har bestämt detta? Huge själva?
  Mvh, Jonas

 • Hej igen,
  det är Huge som sa sig ha bestämt skyltningen. För mer information om Huges verksamhet kan du kontakta dem via följande:

  info@huge.se

  Kundtjänst: 08-535 320 10
  Växel: 08-535 320 00

  Vänligen,

  Huddinge servicecenter
 • Det råder inte cyklingsförbud i något av Källbrinksspåren. För detta krävs det reguljära trafikskyltar "cykling förbjuden", efter beslut av Huddinge kommun. Aktiebolag, inte ens kommunala, markägare eller förvaltare av friluftsområden får inte hitta på egna trafikregler. Och som påpekats - allemansrätten gäller även för motionsspår.

  Och är det någon som satt upp riktiga "cykling förbjuden-märken utan kommunalt beslut, så är det illegalt.

  Det finns bara ett område med andra regler - det är Gömmarens naturrreservat. Där för man bara cykla  "på anvisad väg".
 • Ibland hittar man på hemmasnickrade träskyltar och annat med texten "cykling förbjuden". De kan man lugnt strunta i. Det är trafikmärkena som gäller. Och de får man inte sätta upp hur som helst.
 • Tack Mikael,

  Jag har dragit samma slutsats, att enbart Gömmaren har restriktioner. Det går att läsa i föreskrifterna för reservatet.
  Källbrink är inget reservat.
  Jag har fått kommentarer när jag använder Källbrinksspåret som genväg och det vore bra om skyltarna togs ner. Jag har dock inte kontaktat Huge.
 • Hej!

  Precis som ni säger så är det alltså Huge ni kan höra av er till om ni önskar få deras skyltar nedtagna.

  Önskar er en trevlig sommar med många cykelturer!
  Med vänliga hälsningar,
  Huddinge servicecenter
 • Tack för förtydligandena. Ikväll blev det faktiskt en sväng på egen hand från Långängen. Inga skyltar där i alla fall. Mycket rötter och sten, men det var kul. Misstänker att skyltarna vid källbrinkspåret däremot är kvar.
 • Hej, har skrivit till Huge och ställt frågan. Sitter i samma sits där jag har en 9 & 10 åring som jag vill ut och cykla med, utgår själv även från snättringe.

  Återkommer om jag får svar an Huge.
 • Jag var inne i den här tråden för mycket länge sedan, men jag måste erkänna att jag inte vet exakt vad det är för skyltar som avses. Vid Källbrink har jag sett någon slags handgjorda träskyltar med "cykling förbjuden". Sådana skyltar kan också ses vid Ågesta. När det gäller hemgjorda skyltar så är det helt enkelt så att de inte har någon som helst rättsverkan. Den enklaste regeln är att säga till barn och andra att endast bry sig om 1) vägmärket cykling förbjuden och 2) vägmärket gångbana (till skillnad från gc-bana där man får cykla)

  I övrigt är det alltså fritt fram att cykla överallt, tom i naturen i Huddinge med undantag  för:
  1) kvartersmark intill bebyggelse där fastighetsägaren kan bestämma regler.
  2) I Glömstaskogens naturreservat säger föreskrifterna att cykling bara får ske på "anvisade leder".
  3) Allemansrätten gäller inte på tomtmark, vilket kan sägas vara inom synhåll från bostadshus (om det inte finns annan naturlig avgränsning, närmare huset)
  Bostadsbolaget Huge kan inte bestämma om cykling är tillåten eller ej i ett grönområde.

  Enligt naturvårdsverket gäller allemansrätten även på motionsslingor, så utan officiellt vägmärke som säger annat, så får man cykla även där.Detta om det formella. Man ska naturligtvis lära barn och ungdom att ta hänsyn och inte fara fram som blådårar i närheten av gående..
 • God morgon!

  Kommunens jurist ger oss lite vidare information kring att åka mountainbike runt om i skogarna:

  • Generellt är det tillåtet att cykla i skogen. Som tidigare nämnts är undantaget i Gömmarens naturreservat där det inte är tillåtet att cykla i terrängen, utan bara på ordnade leder.
  • Kultur- och fritidsförvaltningen som har hand om en del av cykelspåren har rätt att sätta upp ordningsföreskrifter i skogen. Det är kommunen som markägare som kan bestämma vilka inskränkningar som kan behövas i allemansrätten.
  Ha en fortsatt trevlig dag!
  Med vänlig hälsning,
 • Punkten 2 i ert svar är verkligen märklig.

  En markägare får över huvud taget inte "bestämma vilka inskränkningar som kan behövas i allemansrätten ". Då skulle vi inte ha någon allemansrätt i det här landet.

  Sedan må markägaren vara kommunen själv, eller ett aktiebolag som kommunen äger. Det finns gott om exempel där markägare som velat förbjuda det ena eller det andra tvingats ta ned skyltar och stängsel. Det borde er jurist känna till. För den som vill veta mer rekommenderas naturvårdsverkets hemsida.

  Kommunen har i egenskap av myndighet möjligheter att utfärda regler, även om de inskränker allemansrätten, men lagen säger att det måste gå till på visst sätt.
  • I den kommunala ordningsstadgan kan man tex begränsa cykling. 
  • Man kan också utfärda en trafikföreskrift och sätta upp trafikmärken. 
  • I naturreservat, som ofta är kommunala, kan man ta in föreskrifter.

  I Huddinge har man bara ett naturreservat med inskränkning för cykling (Gömmaren), och i ordningsstadgan finns inga särskilda begränsningar. Det är alltså i allmänhet fritt fram att cykla så länge man inte stöter på ett riktigt trafikmärke.

  Allemansrätten gäller inte i en "anläggning". Det är något fysiskt som byggts i visst syfte. Enligt rättspraxis så är inte en väg, stig eller ett motionsspår en anläggning. Det krävs något mer. En idrottsplats är det, och kanske downhillbanan vid Flottsbro, som har speciella ramper och doserade kurvor. Det gör att man man inte får cykla hur som helst på en idrottsplats, och att företaget som driver Flottsbro kan ta betalt av cyklisterna.

  Härom dagen cyklade jag vid Ågesta friluftsområde. Vid parkeringsplatsen finns en vägbom och trafikmärket "motorfordonstrafik förbjuden". Litet längre upp i backen där en mängd småvägar och motionsspår börjar finns en träskylt med "cykling förbjuden". Det är alltså det officiella trafikmärket man måste respektera. Träskylten är ett påhitt av markägaren, som i det här fallet är Stockholms stad. Varför ska man då envisas med att cykla där? Ja inte för att fara runt, runt i slingan. Däremot måste man använda sig av småvägarna och motionsspåren om man ska cykla Magelungen runt. Alldeles söder om Friluftsområdet ligger Lännaskogens naturreservat. Där är cykling tillåten.
 • Sitter det en hemmasnickrad cykling förbjuden skylt så skiter jag fullständigt i den. Vill jag cykla där och enligt lag får det, då gör jag det.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.