Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Var är det tillåtet att cykla mountainbike?

Hej,

Jag bor i Snättringe och gillar att cykla mountainbike. Skulle nyligen ut med sonen som är 9 år, men fick problem. Var får jag cykla? I Källbrinkspåret råder cykelförbud likaså i motionsspåret som utgår från Långängen. Stigarna (röd, gul och grön) som utgår från Långängen gissar jag är ok, men de är på tok för tekniska för sonen. Så var ska vi bege oss? Det blir ett alltför stort projekt om vi ska bege oss till Lida varenda gång. Huddinges cykelkarta är bra, men det finns ingen info om var man kan cykla mountainbike. Endast cykelväg och cykelbana är utmärkta på kartan. Vore mycket tacksam för hjälp.

Hälsningar Erik

Kommentarer

 • Hej Erik,

  Tack för ditt inlägg.

  Enligt Naturvårdsverket finns det inget allmänt förbud att cykla på motionsspår och vandringsleder. Men de är anlagda för dem som går eller springer. Därför måste du ta det lugnt och räkna med att de som springer eller går har företräde. Kommunen eller polisen kan reglera cykling på motionsspår och vandringsleder. Det sker genom lokala trafikföreskrifter eller lokala ordningsföreskrifter. Vägmärket "Cykelåkning förbjuden" visar var du inte får cykla. Vi kan inte hitta några förbud mot cykling i Huddinges motionsspår vilket betyder att de får cykla i t.ex. Källbrinksspåret som anges nedan.

  Vänligen,

 • Hej igen.

  Tack för svaret. Då undrar jag vem som har satt upp skyltarna om cykelförbud som sitter vid "ingångarna" till löpspåren både i Källbrink och det elljusspår som utgår från Långängen. Är det kommunen som satt upp de "lokala ordningsföreskrifterna" eller är det någon privatperson som gjort det på eget initiativ?

  Det finns alltså inga slingor eller spår som rekommenderas eller är tänkta för just mountainbike?

  Hälsningar Erik

 • Hej Erik,
  jag var i kontakt med Huge som bekräftade att det är cykelförbud i området som diskuteras (och är utmärkt) och att det är Huge som har satt upp skyltningen.
  Jag hittar tyvärr ingen information om en slinga som är gjord för mountainbike men en slinga kan föreslås via exempelvis ett Huddingeförslag.

  Trevlig dag,

 • Hej Filip!
  Vem har bestämt detta? Huge själva?
  Mvh, Jonas

 • Hej igen,
  det är Huge som sa sig ha bestämt skyltningen. För mer information om Huges verksamhet kan du kontakta dem via följande:

  info@huge.se

  Kundtjänst: 08-535 320 10
  Växel: 08-535 320 00

  Vänligen,

 • Det råder inte cyklingsförbud i något av Källbrinksspåren. För detta krävs det reguljära trafikskyltar "cykling förbjuden", efter beslut av Huddinge kommun. Aktiebolag, inte ens kommunala, markägare eller förvaltare av friluftsområden får inte hitta på egna trafikregler. Och som påpekats - allemansrätten gäller även för motionsspår.

  Och är det någon som satt upp riktiga "cykling förbjuden-märken utan kommunalt beslut, så är det illegalt.

  Det finns bara ett område med andra regler - det är Gömmarens naturrreservat. Där för man bara cykla  "på anvisad väg".
 • Ibland hittar man på hemmasnickrade träskyltar och annat med texten "cykling förbjuden". De kan man lugnt strunta i. Det är trafikmärkena som gäller. Och de får man inte sätta upp hur som helst.
 • Tack Mikael,

  Jag har dragit samma slutsats, att enbart Gömmaren har restriktioner. Det går att läsa i föreskrifterna för reservatet.
  Källbrink är inget reservat.
  Jag har fått kommentarer när jag använder Källbrinksspåret som genväg och det vore bra om skyltarna togs ner. Jag har dock inte kontaktat Huge.
 • Hej!

  Precis som ni säger så är det alltså Huge ni kan höra av er till om ni önskar få deras skyltar nedtagna.

  Önskar er en trevlig sommar med många cykelturer!
  Med vänliga hälsningar,
 • Tack för förtydligandena. Ikväll blev det faktiskt en sväng på egen hand från Långängen. Inga skyltar där i alla fall. Mycket rötter och sten, men det var kul. Misstänker att skyltarna vid källbrinkspåret däremot är kvar.

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.