Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

när börjar sandupptagningen våren 2018??

Hej! som rubriken lyder när börjar ni med sandupptagningen??
förra året tog det väldigt lång tid innan det vart sopat (senare delen av maj)..
har ni någon ny entreprenör som gör detta i år så vi inte behöver vänta lika länge i år?

Mvh Piia

Kommentarer

 • Håller med till 100%!
  Johan
 • Hejsan Piia och Johan,

  Tack för era inlägg.

  I år görs en ny upphandling för sandsopningen och det är alltså därför mycket möjligt att det kommer att vara nya entreprenörer i år.
  Upphandlingen är dock inte helt klar än så därför har vi tyvärr inte så mycket information än om vilka det är eller exakt när de ska börja. Normalt påbörjas sandsopningen i mitten av april, men vi har i nuläget alltså inget startdatum färdigt för årets sandsopning.
  Vi kommer att uppdatera informationen i denna tråd när det är klart.

  Vänliga hälsningar,
  Lisa Servicecenter
 • Önskemålet var alltså att vi skulle slippa behöva vänta lika länge som förra året. Är det möjligt att lära av sina misstag liksom...
  Johan
 • Hejsan Johan och Piia,

  Sandningen är planerad att börja vecka 17 om vädret tillåter och den beräknas pågå i fyra veckor. Om det är minusgrader när vi startar sandsopningen är sanden fastfrusen och svår att ta bort. Frost på nätterna gör också sanden inte hunnit tina upp på dagen vilket gör att det tar längre tid. Därför startar sandsopningen först när också nätterna är frostfria.

  Vänliga hälsningar,
  Lisa Servicecenter
 • Hej Lisa, varför väntar man år efter år med att sopa så länge som möjligt?
  Även om det är kallt och fruset fram till kl 8 på morgonen är hela dagen kvar sedan. Speciellt i år när Huddinge måste ha rekord i utspridd sand och det blir risk för olyckor på cykelstråken.
  Cykelplanen pratar ju om möjlighet till cykling året runt som alternativ till bil. Då krävs det att det ska vara möjligt att cykla säkert också.
  Sara
 • Barn som går till Juringeskolan i Sewgeltorp promenerar dagligen i en sandstorm, eftersom såväl Gårdsvägen, Juringe Åväg, Hagvägen, Slåttervägen, Skördevägen med flera gator i anslutning till skolan är mer att likna ett grustag. Det yr sand och stenar när varje bil passerar. Folkhälsoinstitutet har anfört att andas in detta damm är långt farligare än att köra med dubbdäck (och de partiklar som därmed kan finnas i luften). Dammet innehåller tungmetaller, och ett flertal ämnen som kan framkalla astma mm. Det är därmed en hälsofara för barnen att promenera till skolan. Förra året var sopningen klar första veckan i juni, d.v.s. när skolan slutade. Följden nu blir att alla föräldrar kör barnen i bil till skolan. Stockholms stad och andra kommuner i länet är redan igång med sandsopningen - varför är Huddinge jämt 'sist ut'? Kan vi lita på att sandsopningen är avklarad inom 4 veckor?
  Besviken förälder
 • Hejsan,

  Jag har nu fått svar från ansvarig på kommunens gatudriftsenhet som skriver följande:

  För att få ekonomi och logistik i sandupptagningen så måste entreprenören kunna göra klart när man är på plats, att åka fram och tillbaka och utföra sandupptagning vid flera tillfällen under våren är inte genomförbart, redan nu så pågår sandupptagning i egen regi på vissa gång och cykelbanor.

  Jag har också skickat vidare era synpunkter till natur- och gatudriftsavdelningen. Om ni har fler synpunkter är ni välkomna att kontakta dem via e-post: gator@huddinge.se 

  För frågor om cykelplanen är ni välkomna att läsa vår tråd om Vintercykling i Huddinge kommun.

  Vänliga hälsningar,
  Lisa Servicecenter
 • Hej,
  Varför börjar ni med en upphandling så pass sent?

  Älvsjö började med sin sandupptagning för flera veckor sedan, inte kan vi ha så mycket kallare i Huddinge?

  Vi som bor ute i villaområden där barnen går och cyklar till och från skola är beroende av att gruset tas bort snabbt. Där vi bor kan man snarare tro att det är grusväg, inte asfalt.
  Vi är många som går ut och sopar trottoaren framför husen, men eftersom alla inte har den möjligheten och gatorna fortfarande dammar så räcker det inte långt. Inte ska väl vi utföra det jobb som ni ska göra?

  Kan ni uppdatera här så snart ni har en mer utförlig plan och datum i de olika områdena, tack.

  Stina
 • Hej! Hörde att man i kommunen kommer att sopsalta cykelvägar med början hösten, vintern 2018. Stämmer det?
  Niclas Lilja
 • Hejsan,

  Nästa vecka sätter sandupptagningen igång i de delar av kommunen som inte redan har påbörjats, med de nya entreprenörerna.

  Startdatumet är bestämt enligt en beräkning för hur vädret ska vara för att undvika risken för frost, så att arbetet ska kunna utföras så effektivt som möjligt. Vid planeringen är det svårt att veta exakt hur vädret kommer att bli. Även om det är varmt och soligt i en vecka kan det komma köldknäppar med frost även in i april.

  I den mån kommunen har egna maskiner har sandupptagningen redan påbörjats. Vår egen personal jobbar sig framförallt från centrumområdena och utåt. Arbetet med sandsopning i Kungens kurva och Segeltorp har också kommit igång och avslutades i veckan. Se gärna vår hemsida för uppdaterad information.

  I övriga kommundelar kommer arbetet alltså att starta i nästa vecka. Sandsopningen ska vara slutförd inom fyra veckor från start.

  Vi är medvetna om att det är väldigt mycket grus som nu ligger på körbanor, gång- och cykelvägar efter vinterns halkbekämpning.
  För att undvika att det dammar allt för mycket så sopas gatorna i två omgångar. Först sopas den grövre sanden bort, därefter vattnas det och sedan tas den finare sanden bort.

  Jag skickar vidare synpunkterna till kommunens gatudriftsenhet. Inför nästa år ser vi över upphandlingen igen vilket kan innebära ett tidigare startdatum för sandupptagningen.

  Angående saltsopning av cykelbanor har natur- och byggnadsnämnden gett förvaltningen uppdraget att upphandla och införa ny teknik för att förbättra möjligheterna till vintercykling från och med säsongen 2018/2019. Förslaget är planerat att tas upp i natur- och byggnadsnämnden i maj.

  Nu hoppas vi att vädret håller i sig och att vi snart kan gå ut på sopade gator.
  Lisa Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy