Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Måste jag ha alla mina barn hemma om jag är föräldraledig med ett barn?

Hej, Jag beräknas föda mitt tredje barn den 10:e Juni och vill nu gå på mammaledighet den 8:e juni alternativt den 1:a juni. Jag har två energiska barn på 1,5 och 3 år som kräver mycket underhållning. Min fråga är om jag börjar min mammaledighet innan barnet fötts, måste jag då ha mina äldre barn hemma? Hela vitsen med att gå tidigare från jobbet är ju att få vila ett par dagar och eventuellt komma i ordning lite innan barnet kommer.

Kommentarer

 • Hej Karolina,

  Vad roligt att ni ska få tillökning.

  Dina barn får gå sina vanliga tider till och med två veckor efter babyns ankomst. Detta gäller även om man blir sjukskriven eller får graviditetspenning.

  Efter de två veckorna går barnen ner på 15 timmar. Ni kan också teckna en särskild överenskommelse på 25 timmar med kommunen som ska gälla i minst ett år eller tills nya barnet börjar på förskolan. Denna överenskommelse medför att barnen får gå 25 timmar i veckan men vara lediga i stort på alla lov som grundskolan har.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej Sussanne och tack för svar. Min fråga gäller alltså innan barnet fötts. Vad gäller om jag börjar ta ut min mammaledighet 1 vecka innan födsel?Jag gör ju det för att hinna vila och komma lite iordning innan barnet föds men om jag ska ha mina äldre barn hemma då så är det nog lugnare att jobba till sista dagen.

  MVH
  Karolina

 • Hej igen,

  Du får, precis som jag tidigare skrev, ha dina barn den vanliga tiden på förskolan.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Gäller samma sak även om man tar ut semester istället för föräldraledighet några veckor innan förlossningen?

 • Hej Mimmi,

  Vad bra att du ställer denna fråga!
  Om du tar ut semester eller annan ledighet är huvudregeln att barnen ska vara hemma.

  Förskolan är till för barn vilkas föräldrar arbetar eller studerar. Också arbetssökande eller föräldralediga får ha sina barn på förskolan men på begränsad tid.

  Alltså tar du ut semester ska barnen också vara hemma.

  Trevlig midsommar!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Vilket idioti barn behöver gå på dagis inte ett massa hattande allt snack om rutiner !! Vi har en skrikande bebis dygnet runt och mkt vila blir det inte med all säkerhet en kommun käring som kommit på dessa regler men full dagis avgift e det i allafall man blir mållös

 • Hej Tobbe,

  Dina synpunkter har skickats till förskolenämnden och -avdelningen.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Angående 25-timmars regeln..

  Det är med chock vänner boende i andra kommuner reagerar när de får höra om Huddinges snäva regler runt barnomsorgen för storasyskonet/syskonen. (Jo jag vet att det finns flera kommuner har samma.) Det är helt galet att inte barn ska få samma förutsättningar beroende på var i landet man bor. För inte är det skillnad på barnen beroende på kommun??? Min 4-åring behöver leka med andra barn och få kompisar som han så gärna vill! Det skär i mitt hjärta när jag inte kan erbjuda honom det under som nu hela jullovet. Spädbarnet ska skyddas från RS-virus samtidigt som barnkonventionen menar att alla barn har rätt till lika villkor. Nej Huddinge kommun, den ekvationen går inte ihop.. Gör om, gör rätt! Mvh Anna

 • Hej Anna,

  Dina synpunkter har jag framfört till förskolenämndens ordförande och förskoleavdelningens verkasamhetschef. Eftersom det är en  fråga för politikerna är du välkommen med frågor och synpunkter till det forumet.

  God fortsättning på nya året!

  Vänliga hälsningar

  Susanne Servicecenter
 • Hej
  Jag är mammaledig just nu. Min son är elva månader och jag är 4 månader gravid.  Jag undrar om det kan affektera mitt jobb att få en till barn under mammaledighet?
 • Hej Ranii,

  Tack för din fråga.

  Om jag förstår din fråga rätt så är du föräldraledig och ett andra barn föds under denna föräldraledighet. Kommunen har ingen åsikt om hur tätt du får dina barn utan du har rätt till föräldraledigheter för båda barnen. Du behöver ansöka om föräldraledighet tre månader innan och detta genom att kommunicera med din närmaste chef.

  Lycka till med barnen!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Jag har ett barn som snart är tre år och en till som ska födas inom en månad. Vi pratar aldrig svenska hemma och darför min lilla är inte på samma nivå på svenska som andra barn. Hon har gått på förskola bara 15 timmar/vecka tills nu.
  Min fråga är om hon har rätt att vara längre på förskolan än 15 timmar för att förbättra svenska språket och att vara på samma språknivå som hennes kollegor, trots att jag är mammaledig?
 • Hej Nikol,

  Tack för att du ställer frågan till oss.

  Två veckor efter att ditt barn föds har du rätt att ha barnet 25 timmar på förskolan om du gör överenskommelsen om 25 timmar med kommunen. Angående språket bör du tala med förskolepersonalen om barnet behöver extra resurser.

  Grattis till den nya babyn!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej min fråga är jag är mammaledig med min bebis och har en dotter som går på förskolan min man är arbetssökande så hur många timmar får hon vara på förskolan ?
 • Hej Sara!
  Tack för din fråga.

  Så länge du är föräldraledig har du rätt till förskola 15 timmar per vecka trots att din man är arbetssökande. Vill du ha barnet längre än så på förskolan går det att göra en överenskommelse med kommunen om 25 timmar per vecka som min kollega Susanne skrev i meddelandet ovan.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Med vänlig hälsning
 • Jag förstår inte hur man ska betala max avgift och inte kunna bestämma hur många timmar ditt barn får vara på förskolan.
  Konstigt att Botkyrka har bättre villkor än huddinge som sägs att dem är rik kommun mycket tråkigt för alla föräldrar som får känna sådan stress över sina andra barn som inte får vara mer en 5 timmar per dag.
  Gör om och glr rätt huddinge tummen ner för er
 • Hej A,
  Tack för dina synpunkter.

  Vad som är rätt eller fel kan man diskutera men det är förskolenämnden du får rikta dina synpunkter till. De bestämmer vilka riktlinjer vi ska ha för föräldralediga.

  Ha ett trevligt veckoslut!

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej. Flyttade från Stockholms komun till Huddinge nyligen. Har en 3 åring på förskolan och en bebis på 11 månader.

  Jag Gick från att få ha 3 åringen heltid på förskolan i stockholm och alla lov, till att bara få ha henne där 25h och inga lov.
  Vad är logiken i att ha så snäva regler?
  Huddinge kanske borde hänga med 2018 och släppa lite på tyglarna och satsa mer på förskolan?
  Fick dessutom precis ett meddelande från förskolan om att de  ska dra in på utvecklingssamtalen från 2 ggr till 1 gång per år relaterat till neddragningar. Herre gud! Kom igen. Dra ner på 15 minuters utvecklingssamtal??? 
  Har aldrig vart med om nåt snålare.

  Tips: Se på er systerkommun Stockholms stad! Låt behovet få styra så familjerna får bestämma själva hur många timmar barnet behöver förskolan.

  Det första året med en liten bebis är delikat och många ggr mycket komplicerat samt många kvinnor upplever en del svårigheter efter förlossning och graviditet etc. jag skulle aldrig löst logistiken om inte Stockholms kommun tillåtit min familj att få ha vår 3 åring på förskolan heltid (vi valde 9-16) under det iaf första halvåret.  Med ny bebis som hade kolik och allergier och vi som knäckta föräldrar som aldrig fick sova,  och jag, en nyförlöst mamma med komplikationer efter förlossning och graviditet, (gick på kryckor)  blir inte livet alltid så enkelt. Jag är lååångt ifrån ensam. Men man har en tendens att glömma bort kvinnors hälsa och barnens behov i det hela. Fsk är till för barnet, JA, och inte familjen såklart, men ett isolerat barn i en ansträngd familjesituation är heller inte att sträva efter.  

  Säger som de andra. Gör om och gör rätt.
  Antonia
 • Hej Antonia,

  Tack för dina synpunkter och frågor som jag vidarebefordrat till förskolenämndens ordförande och verksamhetsansvariga på barn- och utbildningsförvaltningen.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej,
  Hur ser reglerna kring semestern när ena vårdnadshavaren är studerande med sommarlov? Har barnen rätt att vara på förskolan eller ska de vara lediga hela sommaren? Jag frågar för att barnens far och jag inte är tillsammans men delar vårdnad. Hur ser reglerna ut då? Pappan har inte tagit ut sin semester och jag har ingen aning om hur vi ska plamera sommaren.
  Maria Torres
 • Hej Maria och tack för dina frågor.

  För att ha rätt till förskoleplats ska barnets vårdnadshavare arbeta, studera eller vara arbetssökande. Regeln är att vid deras ledighet ska barnet vara ledigt från förskolan. I ditt fall ska alltså barnet vara ledigt om du inte ska ha något sommarjobb.

  Om ni däremot har delad vårdnad och den andra vårdnadshavaren brukar ha barnet till exempel varannan vecka har barnet rätt att vara på förskolan då hen jobbar och ska vara ledigt då hen har semester.

  Hoppas du nu fått lite mer klarhet i hur ni ska planera inför sommaren.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Jag förstår inte att man ska ha barnen på dagis om man är hemma och är mammaledig,
  varför skaffar man sig fler barn om man inte kan/orkar ta hand om dom man redan har.
  Eftersom det det är så ont om dagisplatser redan så förstår jag inte hur detta kan vara tillåtet. Skattepengarna kan väl användas bättre.
  Lena
  Lena
 • Lena,

  Jag förstår inte vem du riktar din kommentar mot, jag skrev inlägget för att jag tycker att det är fruktansvärt att barnen tvingas gå i sommarförskola när jag som student har sommarlov. Men eftersom deras pappa valt att jobba hela sommaren tvingas mina barn gå i sommarskola de veckorna de bor hos sin far. Det om något är fucked up!
  Maria Torres
 • Hej Maria Torres
  Det var not inte mot dig jag vände mig till utan dom som är mammalediga och inte har sina barn hemma då, eftersom det är så ont om dagisplatser.
  Dom klagar på att det inte finns "barn hemma" och leka med, det kan så vara när alla barn är EXTRA på dagis
  mvh/Lena
  Lena
 • Hej!

  Jag är föräldraledig och har barn på 5 år 4 år och 9 månader. Jag tänkte fråga varför mina barn måste vara hemma 10 veckor under sommarlovet och ändå betala avgift?
  Och varför bor vi i ett land men ändå har barn inte samma rättigheter? Vi pratar inte svenska hemma och mina barn har nu inte samma rättigheter att utveckla sig i språket som barn i andra kommuner.

  Min graviditet var väldigt komplicerad och jag har fortfarande vitamine och järnbrist vilket gör att jag är väldigt trött. Min dotter sover inte till 4 eller 5 på morgonen och jag måste vakna 8 med dem andra. Hur kan jag orka och göra roliga aktiviteter med dem? 

  Mvh Merana
  Merana
 • Hej Merana,
  Tack för ditt inlägg.
  • Du undrar varför du ska ha dina barn hemma under 10 veckor. Jag gissar att du har tecknat överenskommelsen på 25 timmar per vecka och i det inkluderas ledigheter enligt det som står i bilagan. Oavsett om man har avtal eller inte betalar alla för årets alla 12 månader precis som man betalar hyra och liknande för en lägenhet till exempel. Utgifterna för lokalen och personalen ska också betalas varje månad, året om.
  • Det ser olika ut i kommunerna och politikerna i Huddinge bestämde sig för nåra år sedan att ha dessa regler i Huddinge. Som jag skrivit ovan är du välkommen att kontakta dem.
  • Hur du ska lösa det privata angående de tider du ska vakna kan inte kommunen lösa. Men du kan tala med er förskolechef om du kan senarelägga tiden på förskolan och eventuellt söka om dispens. Dispens brukar sällan beviljas under sommaren men tala med din förskolechef.
  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • "Jag förstår inte att man ska ha barnen på dagis om man är hemma och är mammaledig,
  varför skaffar man sig fler barn om man inte kan/orkar ta hand om dom man redan har.
  Eftersom det det är så ont om dagisplatser redan så förstår jag inte hur detta kan vara tillåtet. Skattepengarna kan väl användas bättre.
  Lena  "    

  Håller med dig till fullo Lena, många talar om "egentid", men när man väl har bestämt sig för att blir förälder så är man det lagmässigt till barnet fyllt 18 år finns det inget som heter egentid- alltså bör förskoleplatser vara  till de som är i behov av platsen och kontroller av om föräldrarna arbetar på riktigt eller går i skolan på riktigt bör kontrolleras noggrannare så hade även barngrupperna minskat och så hade vi haft färre pedagoger som går in i väggen.
  Tänk kära föräldrar att det är vi som tar hand om era barn, men ska även hem till våra egna sedan och orka vara aktiva och roliga som några här uttrycker.
  Lärare också förälder
 • Så om jag hat förstått det rätt så får sitt äldre barn inte gå på dagis mer än 16 timmar, eventuellt 25 timmar/vecka , om man är hemma med en ny bebis?
  Om det nu är så, kan någon förklara varför? Varför får inte det äldre barnet gå heltid på dagis när man är hemma med en nyfödd??
  Mallan
 • Hej Mallan,
  Tack för ditt inlägg och du har förstått det ganska rätt men 15 timmar gäller efter två veckor eller om ni gör överenskommelsen med kommunen, 25 timmar.

  Det beslutades i förskolenämnden den 21 februari 2012 att ge föräldralediga möjlighet att välja utökad tid till 25 timmar genom avtalet i stället för 15 timmar per vecka. Det bifogade beslutet gäller fortfarande.

  Förskolan finns till för de barn vars föräldrar arbetar eller studerar i första hand.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  I april planerar jag och min sambo att ta 1 månad föräldraledigt tillsammans med de så kallade "dubbeldagarna" för vår andra dotter som är 8 månader. Vi har även en 3-åring som går på förskola. Under denna månad där vi tar föräldraledigt för det andra barnet, vad gäller för vår dotter (3-åringen) som går på förskola. Får hon fortsätta göra det under denna månad (givetvis med 15/25 timmars-regeln då)?
  Dan
 • Hej Dan,
  Tack för din fråga.

  Din dotter på 3 år får fortsätta på förskolan precis som förut med antingen 15 eller 25 timmars schema.

  Ha en trevlig föräldraledighet i april.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.