Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Måste jag ha alla mina barn hemma om jag är föräldraledig med ett barn?

Hej, Jag beräknas föda mitt tredje barn den 10:e Juni och vill nu gå på mammaledighet den 8:e juni alternativt den 1:a juni. Jag har två energiska barn på 1,5 och 3 år som kräver mycket underhållning. Min fråga är om jag börjar min mammaledighet innan barnet fötts, måste jag då ha mina äldre barn hemma? Hela vitsen med att gå tidigare från jobbet är ju att få vila ett par dagar och eventuellt komma i ordning lite innan barnet kommer.

Kommentarer

 • Hej Karolina,

  Vad roligt att ni ska få tillökning.

  Dina barn får gå sina vanliga tider till och med två veckor efter babyns ankomst. Detta gäller även om man blir sjukskriven eller får graviditetspenning.

  Efter de två veckorna går barnen ner på 15 timmar. Ni kan också teckna en särskild överenskommelse på 25 timmar med kommunen som ska gälla i minst ett år eller tills nya barnet börjar på förskolan. Denna överenskommelse medför att barnen får gå 25 timmar i veckan men vara lediga i stort på alla lov som grundskolan har.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej Sussanne och tack för svar. Min fråga gäller alltså innan barnet fötts. Vad gäller om jag börjar ta ut min mammaledighet 1 vecka innan födsel?Jag gör ju det för att hinna vila och komma lite iordning innan barnet föds men om jag ska ha mina äldre barn hemma då så är det nog lugnare att jobba till sista dagen.

  MVH
  Karolina

 • Hej igen,

  Du får, precis som jag tidigare skrev, ha dina barn den vanliga tiden på förskolan.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Gäller samma sak även om man tar ut semester istället för föräldraledighet några veckor innan förlossningen?

 • Hej Mimmi,

  Vad bra att du ställer denna fråga!
  Om du tar ut semester eller annan ledighet är huvudregeln att barnen ska vara hemma.

  Förskolan är till för barn vilkas föräldrar arbetar eller studerar. Också arbetssökande eller föräldralediga får ha sina barn på förskolan men på begränsad tid.

  Alltså tar du ut semester ska barnen också vara hemma.

  Trevlig midsommar!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Jag har ett barn som snart är tre år och en till som ska födas inom en månad. Vi pratar aldrig svenska hemma och darför min lilla är inte på samma nivå på svenska som andra barn. Hon har gått på förskola bara 15 timmar/vecka tills nu.
  Min fråga är om hon har rätt att vara längre på förskolan än 15 timmar för att förbättra svenska språket och att vara på samma språknivå som hennes kollegor, trots att jag är mammaledig?
 • Hej Nikol,

  Tack för att du ställer frågan till oss.

  Två veckor efter att ditt barn föds har du rätt att ha barnet 25 timmar på förskolan om du gör överenskommelsen om 25 timmar med kommunen. Angående språket bör du tala med förskolepersonalen om barnet behöver extra resurser.

  Grattis till den nya babyn!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej min fråga är jag är mammaledig med min bebis och har en dotter som går på förskolan min man är arbetssökande så hur många timmar får hon vara på förskolan ?
 • Hej Sara!
  Tack för din fråga.

  Så länge du är föräldraledig har du rätt till förskola 15 timmar per vecka trots att din man är arbetssökande. Vill du ha barnet längre än så på förskolan går det att göra en överenskommelse med kommunen om 25 timmar per vecka som min kollega Susanne skrev i meddelandet ovan.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Med vänlig hälsning
 • Hej,
  Hur ser reglerna kring semestern när ena vårdnadshavaren är studerande med sommarlov? Har barnen rätt att vara på förskolan eller ska de vara lediga hela sommaren? Jag frågar för att barnens far och jag inte är tillsammans men delar vårdnad. Hur ser reglerna ut då? Pappan har inte tagit ut sin semester och jag har ingen aning om hur vi ska plamera sommaren.
 • Hej Maria och tack för dina frågor.

  För att ha rätt till förskoleplats ska barnets vårdnadshavare arbeta, studera eller vara arbetssökande. Regeln är att vid deras ledighet ska barnet vara ledigt från förskolan. I ditt fall ska alltså barnet vara ledigt om du inte ska ha något sommarjobb.

  Om ni däremot har delad vårdnad och den andra vårdnadshavaren brukar ha barnet till exempel varannan vecka har barnet rätt att vara på förskolan då hen jobbar och ska vara ledigt då hen har semester.

  Hoppas du nu fått lite mer klarhet i hur ni ska planera inför sommaren.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Så om jag hat förstått det rätt så får sitt äldre barn inte gå på dagis mer än 16 timmar, eventuellt 25 timmar/vecka , om man är hemma med en ny bebis?
  Om det nu är så, kan någon förklara varför? Varför får inte det äldre barnet gå heltid på dagis när man är hemma med en nyfödd??
  Mallan
 • Hej Mallan,
  Tack för ditt inlägg och du har förstått det ganska rätt men 15 timmar gäller efter två veckor eller om ni gör överenskommelsen med kommunen, 25 timmar.

  Det beslutades i förskolenämnden den 21 februari 2012 att ge föräldralediga möjlighet att välja utökad tid till 25 timmar genom avtalet i stället för 15 timmar per vecka. Det bifogade beslutet gäller fortfarande.

  Förskolan finns till för de barn vars föräldrar arbetar eller studerar i första hand.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Hej!
  I april planerar jag och min sambo att ta 1 månad föräldraledigt tillsammans med de så kallade "dubbeldagarna" för vår andra dotter som är 8 månader. Vi har även en 3-åring som går på förskola. Under denna månad där vi tar föräldraledigt för det andra barnet, vad gäller för vår dotter (3-åringen) som går på förskola. Får hon fortsätta göra det under denna månad (givetvis med 15/25 timmars-regeln då)?
  Dan
 • Hej Dan,
  Tack för din fråga.

  Din dotter på 3 år får fortsätta på förskolan precis som förut med antingen 15 eller 25 timmars schema.

  Ha en trevlig föräldraledighet i april.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.