Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Måste jag ha alla mina barn hemma om jag är föräldraledig med ett barn?

Hej, Jag beräknas föda mitt tredje barn den 10:e Juni och vill nu gå på mammaledighet den 8:e juni alternativt den 1:a juni. Jag har två energiska barn på 1,5 och 3 år som kräver mycket underhållning. Min fråga är om jag börjar min mammaledighet innan barnet fötts, måste jag då ha mina äldre barn hemma? Hela vitsen med att gå tidigare från jobbet är ju att få vila ett par dagar och eventuellt komma i ordning lite innan barnet kommer.

Karolina Palmér Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Karolina,

  Vad roligt att ni ska få tillökning.

  Dina barn får gå sina vanliga tider till och med två veckor efter babyns ankomst. Detta gäller även om man blir sjukskriven eller får graviditetspenning.

  Efter de två veckorna går barnen ner på 15 timmar. Ni kan också teckna en särskild överenskommelse på 25 timmar med kommunen som ska gälla i minst ett år eller tills nya barnet börjar på förskolan. Denna överenskommelse medför att barnen får gå 25 timmar i veckan men vara lediga i stort på alla lov som grundskolan har.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej Sussanne och tack för svar. Min fråga gäller alltså innan barnet fötts. Vad gäller om jag börjar ta ut min mammaledighet 1 vecka innan födsel?Jag gör ju det för att hinna vila och komma lite iordning innan barnet föds men om jag ska ha mina äldre barn hemma då så är det nog lugnare att jobba till sista dagen.

  MVH
  Karolina

  Karolina Palmér
 • Hej igen,

  Du får, precis som jag tidigare skrev, ha dina barn den vanliga tiden på förskolan.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Gäller samma sak även om man tar ut semester istället för föräldraledighet några veckor innan förlossningen?

  Mimmi
 • Hej Mimmi,

  Vad bra att du ställer denna fråga!
  Om du tar ut semester eller annan ledighet är huvudregeln att barnen ska vara hemma.

  Förskolan är till för barn vilkas föräldrar arbetar eller studerar. Också arbetssökande eller föräldralediga får ha sina barn på förskolan men på begränsad tid.

  Alltså tar du ut semester ska barnen också vara hemma.

  Trevlig midsommar!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Vilket idioti barn behöver gå på dagis inte ett massa hattande allt snack om rutiner !! Vi har en skrikande bebis dygnet runt och mkt vila blir det inte med all säkerhet en impotent kommun käring som kommit på dessa regler men full dagis avgift e det i allafall man blir mållös

  Tobbe
 • Hej Tobbe,

  Dina synpunkter har skickats till förskolenämnden och -avdelningen.

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Angående 25-timmars regeln..

  Det är med chock vänner boende i andra kommuner reagerar när de får höra om Huddinges snäva regler runt barnomsorgen för storasyskonet/syskonen. (Jo jag vet att det finns flera kommuner har samma.) Det är helt galet att inte barn ska få samma förutsättningar beroende på var i landet man bor. För inte är det skillnad på barnen beroende på kommun??? Min 4-åring behöver leka med andra barn och få kompisar som han så gärna vill! Det skär i mitt hjärta när jag inte kan erbjuda honom det under som nu hela jullovet. Spädbarnet ska skyddas från RS-virus samtidigt som barnkonventionen menar att alla barn har rätt till lika villkor. Nej Huddinge kommun, den ekvationen går inte ihop.. Gör om, gör rätt! Mvh Anna

  Anna Brunborg
 • Hej Anna,

  Dina synpunkter har jag framfört till förskolenämndens ordförande och förskoleavdelningens verkasamhetschef. Eftersom det är en  fråga för politikerna är du välkommen med frågor och synpunkter till det forumet.

  God fortsättning på nya året!

  Vänliga hälsningar

  Susanne Servicecenter
 • Hej
  Jag är mammaledig just nu. Min son är elva månader och jag är 4 månader gravid.  Jag undrar om det kan affektera mitt jobb att få en till barn under mammaledighet?
  ranii
 • Hej Ranii,

  Tack för din fråga.

  Om jag förstår din fråga rätt så är du föräldraledig och ett andra barn föds under denna föräldraledighet. Kommunen har ingen åsikt om hur tätt du får dina barn utan du har rätt till föräldraledigheter för båda barnen. Du behöver ansöka om föräldraledighet tre månader innan och detta genom att kommunicera med din närmaste chef.

  Lycka till med barnen!

  Med vänlig hälsning  Susanne Servicecenter
 • Hej!

  Jag har ett barn som snart är tre år och en till som ska födas inom en månad. Vi pratar aldrig svenska hemma och darför min lilla är inte på samma nivå på svenska som andra barn. Hon har gått på förskola bara 15 timmar/vecka tills nu.
  Min fråga är om hon har rätt att vara längre på förskolan än 15 timmar för att förbättra svenska språket och att vara på samma språknivå som hennes kollegor, trots att jag är mammaledig?
  Nikol
 • Hej Nikol,

  Tack för att du ställer frågan till oss.

  Två veckor efter att ditt barn föds har du rätt att ha barnet 25 timmar på förskolan om du gör överenskommelsen om 25 timmar med kommunen. Angående språket bör du tala med förskolepersonalen om barnet behöver extra resurser.

  Grattis till den nya babyn!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • Hej min fråga är jag är mammaledig med min bebis och har en dotter som går på förskolan min man är arbetssökande så hur många timmar får hon vara på förskolan ?
  Sara
 • Hej Sara!
  Tack för din fråga.

  Så länge du är föräldraledig har du rätt till förskola 15 timmar per vecka trots att din man är arbetssökande. Vill du ha barnet längre än så på förskolan går det att göra en överenskommelse med kommunen om 25 timmar per vecka som min kollega Susanne skrev i meddelandet ovan.

  Ha en fortsatt trevlig sommar!

  Med vänlig hälsning
  Oscar
 • Jag förstår inte hur man ska betala max avgift och inte kunna bestämma hur många timmar ditt barn får vara på förskolan.
  Konstigt att Botkyrka har bättre villkor än huddinge som sägs att dem är rik kommun mycket tråkigt för alla föräldrar som får känna sådan stress över sina andra barn som inte får vara mer en 5 timmar per dag.
  Gör om och glr rätt huddinge tummen ner för er
  A
 • Hej A,
  Tack för dina synpunkter.

  Vad som är rätt eller fel kan man diskutera men det är förskolenämnden du får rikta dina synpunkter till. De bestämmer vilka riktlinjer vi ska ha för föräldralediga.

  Ha ett trevligt veckoslut!

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej. Flyttade från Stockholms komun till Huddinge nyligen. Har en 3 åring på förskolan och en bebis på 11 månader.

  Jag Gick från att få ha 3 åringen heltid på förskolan i stockholm och alla lov, till att bara få ha henne där 25h och inga lov.
  Vad är logiken i att ha så snäva regler?
  Huddinge kanske borde hänga med 2018 och släppa lite på tyglarna och satsa mer på förskolan?
  Fick dessutom precis ett meddelande från förskolan om att de  ska dra in på utvecklingssamtalen från 2 ggr till 1 gång per år relaterat till neddragningar. Herre gud! Kom igen. Dra ner på 15 minuters utvecklingssamtal??? 
  Har aldrig vart med om nåt snålare.

  Tips: Se på er systerkommun Stockholms stad! Låt behovet få styra så familjerna får bestämma själva hur många timmar barnet behöver förskolan.

  Det första året med en liten bebis är delikat och många ggr mycket komplicerat samt många kvinnor upplever en del svårigheter efter förlossning och graviditet etc. jag skulle aldrig löst logistiken om inte Stockholms kommun tillåtit min familj att få ha vår 3 åring på förskolan heltid (vi valde 9-16) under det iaf första halvåret.  Med ny bebis som hade kolik och allergier och vi som knäckta föräldrar som aldrig fick sova,  och jag, en nyförlöst mamma med komplikationer efter förlossning och graviditet, (gick på kryckor)  blir inte livet alltid så enkelt. Jag är lååångt ifrån ensam. Men man har en tendens att glömma bort kvinnors hälsa och barnens behov i det hela. Fsk är till för barnet, JA, och inte familjen såklart, men ett isolerat barn i en ansträngd familjesituation är heller inte att sträva efter.  

  Säger som de andra. Gör om och gör rätt.
  Antonia
 • Hej Antonia,

  Tack för dina synpunkter och frågor som jag vidarebefordrat till förskolenämndens ordförande och verksamhetsansvariga på barn- och utbildningsförvaltningen.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy