Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Jakt i Huddinge kommun, Flemingsberg

Hur förhåller det sig med jakt i Flemmingbergsskogen och när förekommer den.

Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Rolf,

  Vad bra att du ställer denna fråga eftersom det är högaktuellet med jakt just nu.

  I Flemingsbergsskogen, precis som i hela Huddinge kommun, får det jagas småvilt under jaktperioden från och med 1 oktober till och med 31 januari. Rådjur räknas in i skaran småvilt.

  Däremot får älgjakt endast bedrivas på vardagar och på hösten under tre dagar i oktober.

  Vi får härmed önska alla jägare god jaktlycka!

  Med vänlig hälsning

  Susanne Servicecenter
 • När senast var det skyddsjakt på rådjur i stuvsta? Har aldrig haft så stora skador i  trädgården som förra året (vi har bott hör i 40 år), dom bara ökar i antal hela tiden, föder upp på tomten.I dagsläget har vi sex st som besöker trädgården! Bor på Kräpplavägen. Känns väldigt hopplöst, då vi är väldigt trädgårdsintresserade, och vem vill ha hela sin trädgård övertäckt med nät och galler.
 • Hej Annika
  Vi håller på med skyddsjakt på rådjur just nu, för din kännedom.
  Jag har noterat att  det på Kräpplavägen med omnejd  är problem med rådjur.

  Med vänlig hälsning
  Magnus viltvårdare Huddinge Kommun
 • Åh, det låter underbart hade börjat förlorat lusten med odlingarna, då förra året var hemskt, dom trampade ner, åt på växter som aldrig utsatts förut så kallade "rådjursresistenta". Trots det har vi inte hjärta att skrämma iväg kiden när dom står här på darriga ben, eller ligger still och väntar på sin mamma.  
 • Hej!
  Nu kanske det är försent med skyddsjakt på rådjur, men hos oss på Storskogsvägen kryllar det av rådjur!!
 • Hej Anna,

  Tack för ditt inlägg.

  Det är riktigt att det inte pågår någon skyddsjakt just nu. Skyddsjakten på rådjur i Huddinges grönytor sker från första december till sista februari.

  Jag har skickat informationen om Storskogsvägen till vår naturvårdsavdelning.

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Hej. Var precis ute och försökte schasa iväg ett litet rådjur (årskalv kanske). Den är helt orädd och man kan nästan klappa den. Har till och med varit inne i mitt tomma växthus. Är helt orädd, vilket kan bli ännu jobbigare när den blir större. Dessutom går det ett antal vuxna på tomten, både bockar och hindar. Aldrig haft så många på tomten tidigare och aldrig haft så många skador i trädgården. Dessutom många incidenter med rådjur längs Vidjavägen. Jag bor på Dansbanevägen. Ni har mitt tillstånd att utöva skyddsjakt även på min tomt om behovet finns.
 • Hej Göran,

  Tack för ditt inlägg.

  Ja det är ju så nuförtiden att dessa rådjur blir allt tamare och tamare. Jag har vidarebefordrat ditt inlägg till viltvårdaren.

  Ha en trevlig kväll!

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 •  Hej 
  Bor i området stensängen kryllar av rådjur pratade med viltvårdare för et år sedan och blev lovad avskjutning av dessa trägårdsmarodörer men inget händer..Har geväret rostat igen??
  Kan vi husägare begära skadestånd för alla skador dom orsakar ??


 • Hej Per;
  Tack för ditt inlägg.

  Viltvårdaren hälsar att vi gör allt i vår makt att komma tillrätta med rådjursproblemen i kommunen. För kännedom pågår just nu skyddsjakten på rådjur i kommunen.

  Angående ”dett rostiga geväret” så har vi ett väldigt högt säkerhetstänk när vi jobbar med skyddsjakt på rådjur i tätbebyggda områden. Det finns otaliga aspekter som vi måste ta hänsyn till och då är det lätt att tro att vi har bortsett från problemet men det har vi ej. Vi vet om att det just i ditt område finns en massa rådjur som vi måste komma tillrätta med.

  Som svar på din sista fråga är det nej, skadeståndsansvar kan inte ställas till kommunen.

  Med vänlig hälsning,

  Susanne Servicecenter
 • Varför oroa sig över att växter blir första i en rabatt, när det finns rävar som dödar familjemedlemmar? Herregud, det springer rävar precis vid husknuten vid mig, gör någonting åt det! En har dessutom skabb och lider oerhört, vilket jag sagt till om men ingenting händer. Rävarna är totalt fräcka, 5m bort springer de förbi om jag står där. De TOG en katt i somras!! Och nu är det vinter ännu mindre mat. De kan ta min katt närsomhelst då det är vinter och de är hungriga! Min katt är liten som en kattunge fast han är vuxen, katten som slets sönder var normalstor. Han är ni enda familj, min bebis! Och ni oroar över att växter blir förstörda?.... Som om inte det vore nog, så har rävarna släppt loppor utanför som tagit sig in i mitt hem! Och jag skulle starta klädföretag! Istället har jag blivit ruinerad, kan inte starta nåt när det kan finnas loppor på det som ska säljas! Det är god damn någonting att oroa sig för! Och dessutom, risken att min katt blir skjuten då han är i skogen under jakten! Stäng in honom säger ni, det funkar ju jättebra att sätta en katt som är van att få gå ut i slags häkte? Som svar på det, så kissar han på hallmattan för att han verkligen vill ut och vill berätta att han mår dåligt. RÄVARNA SKA INTE VARA I VILLAOMRÅDEN!!!! Problem i området rotnäsvägen, stenbrottsvägen, skogen mittemot äldreboendet. Och skjuter ni rådjuren tar de våra katter! Så spara gärna rådjur, eller ta bort rävarna! Gör nåt så att rävarna inte tar mitt enda barn som jag någonsin kommer att ha! DAGS ATT PRIORITERA!!!!
 • Jaha det tycker du är första prio?!
  Att rådjuren varje år ödelägger vårat jordgubbsland, dödar fruktträd , alltid käkar upp alla tulpaner,krokusar förstör rabbater mm,dessutom släpper i från sig massor av fästingar som du vet bär på både borrelia och Tbe virus tycker jag är prio ett .Tyvärr kommer nog vi få dras med både rävar och rådjur när Huddinges såkalade viltvårdare verkar vara utrustad med ett korkgevär.Händer nada och har så gjort i över 10 års tid.
 • Hej Sara och Per,
  Tack för era inlägg och synpunkter.

  Det var ju tråkigt att höra att räven tog en katt men jag hittade ett inlägg i tidskriften Svensk jakt där det stod att räven också tar upp till hälften av alla rådjurskid. Naturen har sin gång som alltid. Och visst vill vi önska att de vilda djuren ska vara i skogen men eftersom vi bygger ut med hus och vägar i deras skogar så blir deras naturliga utrymme mindre å ena sidan.

  Å andra sidan är det väldigt många privatpersoner som matar de vilda djuren i villaområden och i synnerhet vintertid letar de vilda djuren efter mat och om de vet var det vankas mat är det naturligt att de uppehåller sig i dessa tätbebyggda områden. Detta leder också till att de blir mer eller mindre halvtama.

  Våra viltvårdare har varken rostiga gevär eller korkgevär utan som jag tidigare nämnt finns det massa lagar och föreskrifter om hur de får skjuta i tätbebyggda områden. De skjuter både skabbiga rävar och skadade rådjur och håller ner beståndet av rådjur men förutsättningen är att de har möjlighet att skjuta och förstås får syn på dem då de är ute i skogarna. Observera att de inte heller får skjuta på privata fastigheter.

  I Huddinges skogar prioriteras friluftslivet framom viltvård. Det vill säga om det finns folk som till exempel rastar hundar eller skolklasser i skogarna kan våra viltvårdare inte skjuta vare sig rådjur, räv eller andra djur.

  Vi är, som jag tidigare skrev, medvetna om bland annat det stora rådjursbeståndet i Stensängen och rävar som tagit kaniner i Sofagraområdet men våra viltvårdare gör sitt bästa för att komma till rätta med problemen.

  Önskar en trevlig luciadag.

  Med vänlig hälsning
  Susanne Servicecenter
 • Kanske är en gammal tråd, men vill tillägga att vi också har problem. Stuvsta, Kyrkstötsvägen. Minst 4 rådjur som dagligen syns. Blir tokig på dem! Så detta får ni också gärna ta vidare så att ngn kommer och skjuter av dem.
 • Tyvärr två stycken kvar i Stensängen tydligen helt omöjligt att bli av med ,sprider fästingar med sjukdomar TBE,Borelia förstör allt i trädgården ödelägger rabbater jordgubbsland etc trafikfara mm , Tyvärr verkar kommunpamparna struntar i problemet så du får nog som vi bara titta på när marodörerna förstör alla villaträdgårdar här i Huddinge .Ps om alla villaägare kunde begära skadestånd för allt dom orsakar skulle nog viltvårdaren utrustas med ett gevär i stället för en megafon .
 • Hej,
  Tack för era inlägg och synpunkter.
  Jag har vidarebefordrat det ni skriver till naturvårdsenheten.

  Allmän jakt på rådjur bedrivs från den 1 oktober till och med den 31 januari och på råbock från och med den 16 augusti till och med 31 januari. andra tider på året får bara skadade och sjuka rådjur skjutas.

  Med vänlig hälsning,
  Susanne Servicecenter
 • Nu får det fa....n vara nog!!

  I förrgår bar jag in ca trettio chili / paprikaplantor in i växthuset som står tre meter från boningshuset. Nyss upptäckte jag att rådjuren har betat av nästan alla plantor till hälften, även längst in i växthuset. Det måste vara något sjukt med rådjuren när de sommartid går in i växthus för att äta. När kommer kommunen att göra något åt problemet rådjur? Eller är det upp till mig att rigga fällor och sedan lägga dem på vägen så att de då blir kommunens problem?

  Hälsningar GB
 • Är det rådjurens fel att det är snustorrt ute i skogar och mark i år så att de måste söka föda någon annan stans. Jag trodde att det vara människans fel att klimatet förändras så djuren måste söka överlevnad på annat håll. Går det inte att stänga till om växthuset....? Själv hoppas
   jag  att mångfalden inom växt och djurriket kommer att finnas kvar trots att vi gör allt för att det ska försvinna.

 • Hej Göran!

  ”Jakt på rådjur får enbart utföras under jaktsäsong, detta gäller så väl kommunens anställda som privatpersoner. Om problemet kvarstår under senhösten/vintern är du välkommen att kontakta kommunen på gator@huddinge.se för eventuella åtgärder.”

  Vänliga hälsningar
  Jean Servicecenter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.