Höjd på staket runt tomt

Hej,

när jag läser på eran hemsida står det att ett "normalt" staket inte kräver ett bygglov. Vad innefattas inom ramen för normalt? Tänker primärt på höjden på staketet, och om det skiljer sig mellan allmän väg och mot en granntomt?

Jag skall alltså inte bygga ett plank, utan ett staket runt vår tomt (med 50% luft).

Mvh Kent
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Kent!

  Tack för ditt inlägg.
  Det krävs inte ett bygglov om du gör ett staket som är högst 110 cm.
  Det är samma regler för staketet oavsett vad det angränsar mot.

  Lycka till med bygget!

  Med vänlig hälsning,

 • Gäller det även nät? Vi har rådjur som bur nära som kommer och äter upp allt på tomten. Vi skulle jättegärna sätta upp nätet lite högre inte mot grannar utan mot rådjuren.Går det?
 • Hej Ära,

  Tack för din fråga!
  Nät är inte lovpliktigt, det är väsentligt mer luft än material.
  Så ni kan sätta upp nätet lite högre.

  Glad Påsk!


 • Hur är det om man tänkt använda armeringsnät som skydd mot rådjuren. Måste man ha bygglov för detta?
 • Hej Daniel!

  Tack för din fråga.
  Det krävs inte bygglov för att sätta upp armeringsnät, då det består av väsentligt mer luft än fast material.

  Trevlig sommar!

  Med vänlig hälsning,
 • Jag vill bygga STAKET, 110cm högt och 50% luft! Min granne (radhus) vill inte ha något staket då han vill kunna beträda min tomt vid behov då han inte har någon annan passage till allmäning än via min eller andra grannens tomt.
  Vill ha staket men inte hamna i tjafs med grannen. Är dock sugen på att sätta mig på tvären då han gör det samma! Vad är mina rättigheter??
 • Hej Magnus och tack för din fråga!

  När det gäller staket så kräver de inte bygglov om de är normalhöga och har genomsikt. Staketet du beskriver, 110 cm högt och 50% luft, är inte bygglovspliktigt. Tänk dock på att det inte är lämpligt med staket som skymmer sikten vid infarter. Staketen bör där inte vara över 80 cm.

  Så länge staketet står på din fastighet så finns det ingen regel som anger att det ska placeras ett visst avstånd från grannfastighet. Du ska dock kunna underhålla det utan att behöva beträda någon annan fastighetsägares mark. Bygglovsavdelningen rekommenderar därför att staketet placeras minst 20 centimeter från fastighetsgräns och gärna 50 centimeter ifrån så att du har möjlighet att gå runt det och underhålla det medan du fortfarande står på din egen tomt.

  Ha en fin avslutning på veckan!

  Med vänliga hälsningar,
 • Hej
  Jag har hört att man kan bygga staket upp till 180 cm, möjligt? har en granne som alltid klagar på vad vi har på tomten, gungställning, basketkorg och vi blir bemötta med sura kommentarer ofta i otrevlig skrikande form - svårförståeligt. Vi har snygg mycket stor tomt och inget finns nära gränsen.
  vill sätta upp plank för det är enda sättet att kunna nyttja tomten och att det kanske är det mest non-konfrontativa. Vad krävs för att få igångsätta detta? 
  Nått medgivande eller annan kommunikation från honom är nog fullständigt otänkbart. Jag kan ju bygga lite in på tomten, behöver inte stå precis i skiljelinjen, tips välkommet tack.
  /Christian
 • Hej Christian och välkommen till det här foruminlägget!

  När det gäller inhägnader som är högre än ett vanligt staket så betraktas de och bedöms normalt som plank.

  För plank gäller att du inte behöver bygglov eller medgivande från grannar för att uppföra ett plank som är upp till 180 cm om det är runt en uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus och minst 4,5 meter från tomtgräns. Vid placering närmare tomtgräns än 4,5 meter krävs grannes medgivande.

  I övriga fall behöver du normalt bygglov för att uppföra ett plank.
   
  Mer information hittar du på vår hemsida och på Boverkets hemsida.

  Med vänliga hälsningar,
 • Hej!
  Vi bor i ett parhus och vill tillsammans med parhusgrannen sätta upp ett plank på 1,8m mellan våra hus (i tomtgränsen). Krävs det bygglov för detta? Vi har ju varandras medgivande.
  /Jessica
 • Hej Jessica och tack för din fråga!

  För att avgöra om en konstruktion är att bedöma som ett bygglovspliktigt plank gör handläggaren en samlad bedömning utifrån konstruktionens höjd, längd, utförande och beständighet, genomsiktlighet, utformning i övrigt, omgivningspåverkan, läge och ändamål. Det är alltså många faktorer som avgör. Mer om det finns att läsa på Boverkets hemsida.

  Bedöms konstruktionen vara ett plank, kräver åtgärden i regel bygglov även om det finns grannmedgivande. Ett undantag är vissa plank runt uteplatser i anslutning till en- eller tvåbostadshus (se föregående svar).

  Har ni en illustration över hur det är tänkt att se ut eller en tydlig beskrivning, kan ni mejla den till bygglov@huddinge.se eller boka en tid med bygglovshandläggare för att få en bedömning.

  Ha en fortsatt fin vecka!

  Med vänliga hälsningar,
 • Hej. Vi vill ha ett staket på vår tomt som är en suturrängtomt och undrar om det fortfarande är 110cm i höjd som gäller eller räknar man snitt då? Hur ska vi tänka?
 • Hej. Vi har ett staket/spaljé runt tomten som är byggt med mer än 50% luft och efter en anmälan som ledde till ett besiktningsbeslut så klassades detta som olovligt bygge. Hur går detta ihop? Om man läser instruktionerna och då enligt dom inte behöver byggnadslov som nu då i efterhand tydligen behövs så blir detta väldigt skumt?
 • Hej Caroline och Carro och tack för era frågor!

  När det gäller din fråga, Caroline, så har jag varit i kontakt med en bygglovshandläggare som svarat att det även på en sluttande tomt är tillåtet att utan bygglov uppföra staket som är upp till 110 centimeter över befintlig marknivå.

  Vissa andra villkor måste också vara uppfyllda, som att staketet är:  
  • tillräckligt genomsiktligt med minst lika mycket luft mellan spjälorna som de är breda (minst 50 procent luft).
  • maximalt 80 centimeter vid infarter eller korsningar av trafiksäkerhetsskäl (det är viktigt att god sikt alltid tillgodoses så att inte trafiksäkerheten påverkas negativt). 
  Bygglovsavdelningen rekommenderar även att det placeras 50 centimeter från tomtgräns så att det går att underhålla staketet utan att behöva gå in på grannens tomt. Uppförs ni det direkt på tomtgräns bör ni ha grannens medgivande.

  Känner ni osäkerhet över hur det staket ni har tänkt uppföra skulle bedömas går det bra att mejla en illustration och/eller en beskrivning till bygglov@huddinge.se.

  När det gäller din fråga, Carro, är det svårt att. utan mer information, svara på varför konstruktionen bedömdes vara bygglovspliktig, men du får gärna mejla kontakta oss på servicecenter@huddinge.se eller 08-535 300 00 så kan vi titta närmare på det ärendet.

  Önskar er en trevlig dag!

  Med vänliga hälsningar,
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.